Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino ryzowe
#1
MI NIGDY WINO Z RYZU NIE WYSZLO I NIE WIEM CZEMU:(
Odpowiedz
#2
nie każde wino musi sie tak intensywnie pienić. :)
Odpowiedz
#3
Ja tez nie wiem, ale sluchaj moonjavy.
Odpowiedz
#4
tzn ryzowe sie intensuwnie pieni czy nie bo ja juz nie wiem. mnie sie nie pieni
Odpowiedz
#5
A co ma się tam pienić - woda z dodatkiem cukru? Przecież moszcz owocowy składa sie jeszcze z kilku tysięcy innych składników z których przynajmniej kilkadziesiąt ma wpływ na powstawanie piany podczas fermentacji tegoż soku...

Chyba że koledze semele chodzi o to, że ryżowiec mu nie smakuje... :(

Krzysztof
Odpowiedz
#6
to fajnie. racja po twojej stronie - fakt nie ma co sie pienic. jakos sie tak przyzwyczailem przy owocowkach:)
Odpowiedz
#7
O prosze jaka ożywiona dyskusja :) , odzew byłby pewnie mniejszy gdybym napisał "napisz co, jak i kiedy robiłeś", mam nadzieje ze na kolege Semele zadziała tak samo. :diabelek:
Odpowiedz
#8
mi i Krzyśkowi na razie ładnie pracuje ryżowe co jakiś czas je mieszamy jak to pisał Skrzych. Pozdro.
Odpowiedz
#9
Jeśli chodzi o piankę, to w naszym ryżowym z dodatkiem rodzynek pojawiła się niewielka piana w pierwszych dniach. Potem zniknęła, a na powierzchnie zaczęły wypływać rodzynki. :sloik:
Odpowiedz
#10
mam pytanie.
2 tygodnie temu nastawilem ryzowe (przepis ze stronki winoold) ale dopiero teraz sie doszukalem na forum ze dobrze jest je mieszac co jakis czas... do tej pory tego nie robilem. Czy moge w takim ukladzie dzis oddzielic plyn od ryzu i winogron? czy poczekac jeszcze tydzien (przez ten czas mieszac)??
Odpowiedz
#11
Ja bym na Twoim miejscu poczekal z odrzuceniem "części stałych" do 6 tygodni od nastawienia. Co do mieszania, to zadawałem podobne pytanie na Forum nie tak dawno i się dowiedziałem, że niektórzy nie mieszają w ogóle i wychodzi im równie dobre ryżowe. Myśle, że nie bedzie to nic złego gdy zaczniesz mieszać od teraz.
Odpowiedz
#12
Krzysiek - nie dawaj zbyt pochopnie rad - a jeżeli sikor robi "na gorąco"? - toż to kleik mu się zrobi, ani chybi... :(
sikor - rób tak, jak mówi przepis.

Krzysztof
Odpowiedz
#13
mysle ze w takim ukladzie, ten tydzien bede mieszal, a rozdziele wszystko w sobote, czyli 3 tygodnie od nastawienia.



Skocz do: