• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

wino z rozy typu malaga

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
wino z rozy typu malaga
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#1
13-11-2005, 12:20
Witam!!

kilka tygodni temu dopadlem w ksiazce J.Pietkiewicza przepis na wino z suszonej dzikiej rozy typu malaga
juz sobie pozbieralem róże i susze ja sobie na gazetkach.
Ciekawe co to z tego wyjdzie bo mam do dyspozycji gasiorki o lacznej pojemnosci 61 litrow:)
pozdrawiam i czekam na cos ciekwego na temat wina z tarniny
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#2
01-12-2005, 11:07
A myślałam, że to mój wynalazek. Właśnie nastawiłam takie wino - 5 l, ale nie z książki tylko tak mi się jakoś zachciało poeksperymentować. Zrobiłam je z owoców całych i rozdrobnionych. Całe owoce pływają w balonie, a rozdrobnione zalałam syropem i trzymałam 3 doby. Do balona włałam przecedzony syrop w cudownym kolorze. Do tej pory stosowałam taki syrop jako barwnik m.in. do wina ze świeżej róży. Teraz zostało mi trochę syropu, a że nie lubię niczego marnować to zrodził się pomysł na wino. Dodam jeszcze, że do barwienia wina i nalewek stosuję syrop z suszonych płatków róż, nie tylko dzikiej róży, ogrodowych również.
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#3
01-12-2005, 21:08
ja wlasnie dodalem 2 porcje cukru do mojego winka i bardzo duzo wydziela sie CO2
bardzo ladnie pachnie ale sadze ze ma troche zbyt malo aromatu(po probie organoleptycznej)- czy wobec tego moge dosypac jeszcze troche suszonej DR do tego wina i czy ten nieszczesny aromat sie wzmocni???
aha z 1 partii owocow nastawilem 2 wina jedno malaga, a drugie jakies polwytrawne
zobaczymy co z tego bedzie
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#4
02-12-2005, 08:25
Możesz dodać, ale najpierw zalej różę niewielką ilością wody z odrobiną cukru i po kilku godzinach, a jeszcze lepiej na drugi dzień, dodaj do nastawu. Ja tak robię, bo odnoszę wrażenie, że w ten sposób więcej wyciągnę z owoców, aromatu również. A poza tym od razu powąchasz zawartość słoika i ocenisz, czy Cię zadowala. Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Dido Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 23
Dołączył: 06 2003
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Nastrój: winny, aczkolwiek niewinny
#5
02-12-2005, 09:02
Cytat:Wysłane przez Semele
wino z suszonej dzikiej rozy typu malaga

jak wygląda suszona róża typy malaga :pomysl:
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#6
02-12-2005, 10:59
jak latwo sie domyslic(dla wiekszosci) nie chodzi o suszona roze typu malaga tylko wino typu malaga z suszonej DR:)
zamierzalem zalac te dodatkowe owoce wrzatkiem i troche pocukrzyc aby wyciagnac z nich na maxa-czyli typowe poznańskie zachowanie:)
pozdro
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#7
03-12-2005, 19:00
a czy jak pogotuje długo ta dzika róże w garnku z woda to wyciagne jeszcze wiecej aromatu niz bym fermentowal na zimno przez kilka godzin????
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#8
03-12-2005, 19:27
jak pogotujesz to raczej bedzie odwrotnie. kompot to juz nie to samo.
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#9
05-12-2005, 10:42
A kto mówi o gotowaniu? Zalej mocno ciepłym syropem i poczekaj. Najdalej po dobie masz doskonały syrop różany.
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#10
06-12-2005, 11:43
ale lepiej jak zaleje ta roze wrzatkiem z cukrem i mam fermentowac przez kilka ladnych godzin
najdluzej ile moge tak fermentoac aby nie odniesc odwrotnego skutku??
Szukaj
Odpowiedz
Hemciu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Łódź
#11
17-12-2005, 21:25
maxa 4 dni bo potem owoce zaczna sie rozpadac i zacznie sie robic gesta maź z tego.
a te wino z rozy typu malaga jest pyszne!czy forumowicze sie ze mna zgodza-podajcie jakis przepis na tego typu wino z róży- PROSZE!!!
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

wino z rozy typu malaga


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-07-2025, 20:22 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa