Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gorzka Aronia???
#1
Mam pytanko dotyczace wina aroniowo jabłkowego. Po 2ch tygodniach fermentacji aronie zaczely wkoncu puszczac soki. Winko mialo wtedy jeszcze calkiem mily delikatny smaczek. Jednak gdy je sprobowalem po 3ch tygodniach bylo strasznie gorzkie i cierpkie i wogle nie slodkie. Wiem ze napewno musze je jeszcze doslodzic bo zawartosc obecna cukrow jest wyjatklowo niska. Martwi mnie tylko ten gorzko cierpkawy smak. Zastanawiam sie nad kilkoma mozliwosciami. Albo jest zbyt duza koncentracja aronii w winku i dlatego tak mocno akcentuja one smak, bo jak wiadomo aromat aronii jest dosc mocny, wiec moze wystarczy do wina dolac ciut wody. Inna opcja to taka ze w winku sie cos popsulo chociaz watpie w to bo praktycznie wszystko bylo robione w prawie idealnie sterylnych warunkach. Co o tym wszystkim sadzicie???? A moze to jest normalne ze wzgledu na fakt ze pierwsze zlewanie winka jest po 3 miechach....
Odpowiedz
#2
Gorycz moze wynikać ze zbyt długiej ferm. w miazdze

Cierpkośc jest normalna dla aronii, podaj proporcje nastawu.

I. obciąg zrobiles po 3 mies.? Wino robiło jeszcze?

Cukier moze zamaskować gorycz; zalezy ile jest go w tej chwili (sprawdź cukromierzem) i ile jest alkoholu (ryzyko wznowienia ferm.)
Odpowiedz
#3
hm a jakie proporcje tej aronii do jabłka?
Odpowiedz
#4
6 kg aronii na 8 kg jablek. winko ma dopiero 3 tygodnie a pierwsze zlanie ma byc wedlug ksiazek po 3 miesiacach...
Odpowiedz
#5
wino sciągasz jak przestaje pracować (ma tyle alkoholu ile chciałeś), jesli przeciągniesz - pojawi sie mysi posmak.
Odpowiedz
#6
winko jeszcze pracuje. MYsiego posmaku nie ma. Dlatego jestem zdziwiony...



Skocz do: