Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pierwsze wino z ryżu, plan i pare pytań
#1
Po przestudiowaniu kilku przepisów mam taki oto plan, balon 16-17 litrów, winko ryżowe mocne.
-3kg ryżu
-ok. 3,5-4 kg cukru, zależnie jak będzie fermentować
-40 dkg rodzynek
-80 g kwasku cytrynowego
- 4 torebki cukru waniliowego
- 15 goździków
- 20 zairen ziela ang.
-2 łyżeczki gałki muszkatołowej, tymianku i imbiru
- MD tokay + pożywka ok. 7 gram
- reszta woda.

No i tak żeby uzyskać pełną moc i pełny baniak myślę podzielić cukier na 3 części 2kg, 1 kg i 1kg. Pierwsza część na początku, druga jak blg spadnie powiedzmy poniżej 5 i trzecia po ponownym spadnięciu blg i przecedzeniu nastawu aby zapełnić butel do pełna. Czy dobrze myślę ??? Wszelka krytyka i pomysły mile widziana.
Odpowiedz
#2
Hejka

Jestem wprawdzie niedoświadczony jednak z mojej wiedzy w balonie powiedzmy 17 litrowym nie zmieścisz 17 litrów wody. Cukier, ryż, rodzynki to wszystko zajmie Ci troszkę miejsca i powiedzmy na maksa upchniesz tam 12l. wody (wszystkie dolewki+ cukier). Na tyle wody i 17% alk. moim zdaniem potrzebujesz nie więcej jak 3,2 kg. cukru.
Po zlaniu pozostanie Ci dużo wolnego miejsca a uzupełnienie wodą nawet z cukrem może być marnym pomysłem, ponieważ podobno ryżowe "staje" po zlaniu.
Tyle z lektury forum a co do rozwiązań to musza się lepsi wypowiedzieć. Ja mam inny problem łatwiejszy do rozwiązania ale to innym wątku opisałem.
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez Primax
Cukier, ryż, rodzynki to wszystko zajmie Ci troszkę miejsca i powiedzmy na maksa upchniesz tam 12l. wody (wszystkie dolewki+ cukier). Na tyle wody i 17% alk. moim zdaniem potrzebujesz nie więcej jak 3,2 kg. cukru.

Dokładnie tak mi wychodzi jak i tobie. Dlatego nie chce dawać od razu całości tylko ostatnią porcję przed "zabiciem" drożdży. Podobno ryżowe staje po zlaniu, no właśnie podobno :) Jeśli nie tak to jak inaczej wykorzystać w pełni butel ???
Odpowiedz
#4
co do ryżowego... moje jest po 2 zlaniu... po 1 juz nie pracowało. Dodałem cukru bo chciałem winko na granicy półsłodkiego i słodkiego (70-80g/l), po dodaniu cukru nie ruszyło. Wniosek z tego taki, że to o czym się mówi to prawda. Co do wykorzystania butla - lepiej robić w nieco wiekszym, a po fermentacji zlać do mniejszego... ja np. robiłem nastaw na 25l balon, a zlałem do 20l i wszystko gra :spoko:
Odpowiedz
#5
dlatego zeby ci wyszlo wino 15% to robisz 18% a potem dolewasz wody. moim zdaniem wiecej cukru - ok 4,5kg.
Odpowiedz
#6
Tak sobie myślę że mam jeszcze jeden balon wolny 10cio litrowy, to zleję do niego ile się zmieści a resztę (ok. 2-3 litry liczę) tam do normalnej plastikowej butelki po napoju czy wodzie mineralnej i też przytkam rurką, pójdzie to na pierwsze spożycie :)
Odpowiedz
#7
Hej! Ja właśnie nastawiłem ryżowe w baniaku 5l tak na próbę. Poprzeliczałem wszystkie składniki. Martwi mnie to, że w przepisie nie było zaznaczone że cukier trzeba porcjować więc dodałem wszystko od razu, a później cukromierz wskazywał trochę ponad normę. Pierwszy dzień - nic, drugi - ruszyło jak oszalałe (ok.1raz/sek.), a teraz zaczęło gwałtownie zwalniać (po 4dniach ok.1raz/10sek.) Czy to przez ten cukier? Czy drożdże zaczęły umierać od wysokiego stężenia? Czy fermentacja nie skończy się przedwcześnie?
Odpowiedz
#8
maii/ z tego co piszesz wynika, że posiadasz sprzęt - cukromierz, sprawdź jak tam blg... (1pyk/10sek. to nie tak strasznie malo)
Odpowiedz
#9
No dobra widzę że kwestie co do zlewania i dolewania są wyjaśnione. Jeszcze pytanie jak się wam proporcje składników widzą ???
Odpowiedz
#10
tak jak pisalem - na moje oko troche malo cukru.
z kolei przypraw ciut za duzo, ale moze wyjdzie dobre.
Odpowiedz
#11
Ja mam inne pytanko. Jak sklarować wino ryżowe?
Odpowiedz
#12
Poczekać ;)



Skocz do: