Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
10 litrów białych gronek spoczywa ....
#1
Witam
Wczoraj zebrałem białe gronka,były tak dojrzałe ,że przy zrywie opadały.Umyłem,odszypółkowałem,rozgniotłem dodałem 4 gramy pirosiarczan na 10 litrów moszczu.Obecnie znajdują się w dwóch 5 litrowych plastikowych butelkach z naciągniętymi kondomami na gwintach.Szklaną butle będe miał w niedziele.Moje pytanko:czy dodać teraz MD(takowa jest już gotowa)?Kiedy wycisnąć soczek?No i może jest jeszcze coś o czym warto wiedzieć o czym tu nie napisałem?
Z GóryWielkie Dięki
Odpowiedz
#2
a nie za duzo tego pirosiarczynu z tego co mi wiadomo i tak robie to do moszczu sie sypie max 8/10g na 100l. ja bym dodal w tym wypadku matke po 2 nawet 3 dobach zamiast gumek moze lepiej czopki z waty i trzymac w chłodzie
Odpowiedz
#3
Z tym pirosiarczanem to fakt ,że chyba za dużo.Niewiem czemu tak,ale czasu nie cofne.Jaki to będzie miało wpływ na wino,no i oczywiście na drożdże.I kiedy w wycisnąć?
Odpowiedz
#4
białe winogrona wyciska sie od razu, bez żadnych ceregieli i fermentuje sam sok.
Odpowiedz
#5
poczekaj 2/3 dni od zasiarkowania z dodawaniem matki i wyciskaniem (wyciskanie zalezy czy nie bedziesz przypadkiem robil fermentacji w miazdze bo jak tak to jakies kolejne pare dni po dodaniu matki)
Odpowiedz
#6
a faktycznie biale winogrona nie zauwazylem ciagle mam te ciemne w glowie. wiec wycisnij kiedy chcesz a matke do balona jak go bedziesz mial



Skocz do: