Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ryżowe powoli pracuje
#1
Zrobilem w ryżowe w balonie 15L.
3kg cukru, 3 kg ryżu, 0,5 kg rodzynek, MD drożdże tokay od zamojskich piana była na ok. 1cm, przyprawy i reszta woda.
Zrobione w poniedziałek i do tej pory strasznie powoli pracuje, tak ok. jedno bulknięcie na 3-5 minut. Co się może dziać ??? Temperatura w pokoju 17-19 stopni, balon stoi pół metra od grzejnika.
Odpowiedz
#2
ciepło mu nie jest więc rozkręca się powoli....
Odpowiedz
#3
No sorry ale jak w pokoju jest temperatura ok. 17-19 stopni to pół metra od grzejnika powinno być ze 3 stopnie więcej. Nie napisałem że termometr jest po drugiej stronie pokoju :glupek:
Odpowiedz
#4
moze i nawet cukru troche za duzo na raz
Odpowiedz
#5
nie, cukier w porządku, tyle w przepisie jest i sama tyle dawałam. No trafiają sie leniwe nastawy. Daj mu trochę czasu, grunt, że pracuje.
Odpowiedz
#6
Robiłem w/g podobnego przepisu, ale na dożdżach aktywnych i cukier dzieliłem na 2 raty, wszystko było :spoko:
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez YaNkEs_69
Temperatura w pokoju 17-19 stopni, balon stoi pół metra od grzejnika.

A nie możesz po prostu sprawdzić temp. nastawu? :ysz:

/Dałeś pożywke? W tym przepisie jest troche mało owoców...

Korek oczywiście zupełnie szczelny?
Odpowiedz
#8
O ja głupi :glupek: :glowa_w_mur: . Pożywki nie dałem, chyba dlatego że jak zaczynałem robić to winko to koledzy przyszli z flaszeczką duża a jak kończyłem to już było po niej :)
Odpowiedz
#9
Już ładnie pracuje, ale to nie chyba zasługa pożywki bo jak wróciłem do domu wczoraj to już winko ładnie pracowało.



Skocz do: