Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z pomarańczy...
#1
Zastanawiam się czy wino z pomarańczy bądź mandarynek ma szanse być dobre.
A może któryś z forumowiczór już kiedyś takiej robił?
Odpowiedz
#2
Cytat:Wysłane przez Woland
Zastanawiam się czy wino z pomarańczy bądź mandarynek ma szanse być dobre.
A może któryś z forumowiczór już kiedyś takiej robił?

Tiaaa... I to nie jeden. Trzeba się tylko trochę wysilić i poszukać... :chytry::rtfm:
Odpowiedz
#3
Robiłem z pomaranczy, ale mi ono nie smakuje.:pijemy:
Odpowiedz
#4
Ja z pomarańczy to bym raczej soczek wycisnął niż wino robił.jakoś mi pomarańcze do wina nie pasują:kwasny:
Odpowiedz
#5
Polecam z mandarynek.
PZDR
Odpowiedz
#6
Owoce cytrusowe raczej nie nadają się na wino ,ale mozesz poeksperymentować.Jeżeli jest ,to Twoje pierwsze winko ,to stanowczo odradzam.Możesz zrobić sobie z czegoś ,co jest szeroko opisywane na tym forum np.z ryżu.
Odpowiedz
#7
Cześć,ja też zrobiłem winko z pomarańczy , bananów i odrobiny białego winogrona, przychylam się do niektórych wypowiedzi.Wino z owoców cytrusowych to nie jest najlepszy pomysł.Do mojego winka wyciskałem sok z pomarańczy,ale wlewałem go z niewielką ilością pozostałości które zostawały na wyciskarce(ręcznej),niestey chyba od tych "paprochów"winko zdaje się być trochę goszkie,wniosek więc jest taki że wino z pomarańczy może zgoszknieć nie tylko od pestek.poza tym nie smakuje najlepiej!Ale to już kwestia smaku.Wkażdym razie nie polecam robienia winka z owoców cytrusowych!A może ktoś miał inne doświadczenia,to chętnie się od was czegoś nauczę:)Pozdrawiam wszystkich
Odpowiedz
#8
Tylko cały sęk w pomarańczach... Moje winko, tzn. rozgniecione w miazdze pomarańcze, były tak gęsto naszpikowane środkami chemicznym, że dwie silne matki drożdzowe nie dały rady.Nastaw stał tydzień - i wesżły na niego takie małe zielone plameczki... jmusałem wylać. Chyba już nie bede robił wina z pomarańczy, chyba że będę miał swoje własne.
Odpowiedz
#9
Witam!

Rowniez robilem winko z pomaranczy. Jako mlode bylo fatalne, ale po roku smakuje przyzwoicie, ale chyba nie tyle, zebym jeszcze kiedys robil pomaranczowe. Aha, i trudno sie klaruje!!!

Pozdro

Zbyszek
Odpowiedz
#10
Moje się łatwo sklarowało i w smaku też jest nawet nawet. Zrobiłem mocne półsłodkie. Zobacze jak dojrzeje bo dopiero ma 11 miesięcy. Tylko nie radze gnieść tych pomarańczy tylko rozkroić i wycisnąć sok. Bo ja zrobiłem ten bład w części pomarańczy i lekko czuć gorzkawy posmak
Odpowiedz
#11
Cześć,Czemu jest tak mało postów o winie z pomarańczy i mandarynek czyżby było nie dobre:kwasny:bo ja zamierzam robić z mandarynek ale mam problem nie mam przepisu:ksiazka:dymion mam 10l i proszę o przepis na wino bo dymion stoi i cierpi:placze:
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez Crazy_Cat
Cytat:Wysłane przez Woland
Zastanawiam się czy wino z pomarańczy bądź mandarynek ma szanse być dobre.
A może któryś z forumowiczór już kiedyś takiej robił?

Tiaaa... I to nie jeden. Trzeba się tylko trochę wysilić i poszukać... :chytry::rtfm:

No właśnie... tutaj masz odpowiedź.



Skocz do: