24-12-2005, 19:52
Wino winogronowe czerwone 2x15l (17.09.2005)
* Przepis:
9%: 6 kg winogron
1,5 kg cukru
7,5 l wody
12%: 6 kg winogron
2 kg cukru
6.6l wody
* Matka drożdżowa:
300ml soku z winogron
100ml wody przegotowanej
2 łyżeczki cukru
30 min pasteryzacji
drożdże winne ,,Mandera” Biowin
pożywka do drożdży
Jedna doba wstępnej fermentacji
* Przygotowanie balonów:
Wszystkie naczynia z którymi będzie miało styczność wino zdezynfekować wrzątkiem. Balony oczyścić pirosiarczanem sodu aby nie uszkodzić balonu wrzątkiem.
* Postępowanie:
Do miski wrzucić opłukanych winogron, zalać wrzątkiem, po ostudzeniu dodać matkę drożdżową. Fermentować w misce dwie doby po czym odcedzić sok przez gazę, wlać do balonów i uzupełnić wodą oraz cukrem. Cukier ma być dodany w postaci syropu a woda wcześniej przegotowana i wystudzona (ze źródła).
* Rozlew:
20.12.2005 – rozlew do butelek 12%
23.12.2005 – rozlew do butelek 9%
Uwagi: Jest to moje pierwsze wino więc zaznaczam że na smaku za bardzo się nie znam ,ale rodzina mówi że dobre. Ma troche brunatnawy kolor ,podejrzewam że zbyt duży kontakt z powietrzem. Przy pierwszym przelewaniu ,wino sączyłem z balona powoli żeby dobrze przefiltrować (miało jeszcze trochę syfów) i miało dość długo kontakt z powietrzem. Poza tym wygląd nie przypomina normalnych win (wygląda na bardziej rozwodnione) i myślę że jednak zbyt dużo tej wody dodałem, następnym razem zrobię z samego soku lub z prawie samego soku.
Właśnie sobie sącze je i proszę o opinie komentarze albo wskazówki. Acha no i Wesołych Świąt !!
* Przepis:
9%: 6 kg winogron
1,5 kg cukru
7,5 l wody
12%: 6 kg winogron
2 kg cukru
6.6l wody
* Matka drożdżowa:
300ml soku z winogron
100ml wody przegotowanej
2 łyżeczki cukru
30 min pasteryzacji
drożdże winne ,,Mandera” Biowin
pożywka do drożdży
Jedna doba wstępnej fermentacji
* Przygotowanie balonów:
Wszystkie naczynia z którymi będzie miało styczność wino zdezynfekować wrzątkiem. Balony oczyścić pirosiarczanem sodu aby nie uszkodzić balonu wrzątkiem.
* Postępowanie:
Do miski wrzucić opłukanych winogron, zalać wrzątkiem, po ostudzeniu dodać matkę drożdżową. Fermentować w misce dwie doby po czym odcedzić sok przez gazę, wlać do balonów i uzupełnić wodą oraz cukrem. Cukier ma być dodany w postaci syropu a woda wcześniej przegotowana i wystudzona (ze źródła).
* Rozlew:
20.12.2005 – rozlew do butelek 12%
23.12.2005 – rozlew do butelek 9%
Uwagi: Jest to moje pierwsze wino więc zaznaczam że na smaku za bardzo się nie znam ,ale rodzina mówi że dobre. Ma troche brunatnawy kolor ,podejrzewam że zbyt duży kontakt z powietrzem. Przy pierwszym przelewaniu ,wino sączyłem z balona powoli żeby dobrze przefiltrować (miało jeszcze trochę syfów) i miało dość długo kontakt z powietrzem. Poza tym wygląd nie przypomina normalnych win (wygląda na bardziej rozwodnione) i myślę że jednak zbyt dużo tej wody dodałem, następnym razem zrobię z samego soku lub z prawie samego soku.
Właśnie sobie sącze je i proszę o opinie komentarze albo wskazówki. Acha no i Wesołych Świąt !!