• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino imbirowe.

Strony (8): 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino imbirowe.
krecha Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: łomianki
#1
05-01-2006, 14:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2016, 08:56 przez drajla. Powód edycji: Poprawiłem tyuł. )
wspaniałe wino imbirowe
przepis na 5 litrow wina
75g. świerzego korzenia imbiru
450g. rozdrobnionych sułtanek
900g. bananów
1.1kg. cukru
5g.kwasku cytrynowego
5g. pożywki dla drożdży
5g. enzymu pektynowego(pektopol)
uniwersalne drożdże winiarskie do białego wina
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#2
05-01-2006, 14:31
Masz ochotę podzielić się przepisem, to po prostu go zamieść na forum, np w dziale wina zimowe.
Szukaj
Odpowiedz
Rafaello Offline
Emerytowany Konkursmistrz
**
Liczba postów: 489
Liczba wątków: 19
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: N.Pieścirogi k.Nasielska/W-wa
Nastrój: zdegustowany
#3
05-01-2006, 14:43
Krecha robiłeś/aś (?) to wino:pytajnik:
Napisz coś odnoścnie procesu przygotowywania tego wina.
--------------
Skrzych, tu poroźba do Ciebie o przeniesienie wątku :)
pzdr.
Szukaj
Odpowiedz
krecha Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: łomianki
#4
05-01-2006, 14:44
Cytat:Wysłane przez krecha
wspaniałe wino imbirowe
przepis na 5 litrow wina
75g. świerzego korzenia imbiru
450g. rozdrobnionych sułtanek
900g. bananów
1.1kg. cukru
5g.kwasku cytrynowego
5g. pożywki dla drożdży
5g. enzymu pektynowego(pektopol)
uniwersalne drożdże winiarskie do białego wina
wykonanie;;;;
butelkę z matka drożdżową przygotowujemyy wczesniej.
korzeń imbiru łamiemy na drobne
rodzynki rozdrabniamy lub mielimy
umieszczamy wszystko w wiaderku
zalewamy wrzątkiem 2.8l. zrozpuszczonym cukrem
banany obieramy ,kroimy w plasterki zalewamy 0.5l.wody
po czym gotujemy na małym ogniu w rondelku ok.20 min.
otrzymany wywar odcedzamy do wiaderka
gdy temp. moszczu spadnie do 20 stopni dodajemy pozostałe składniki oraz matke drożdżową
zakrywamy naczynie
po czterech dniach fermentacji w cieplym miejscu
przy codziennym mieszaniu zawartości
odcedzamy moszcz do gąsiora zamykamy rurką farmentacyjna
ustawiamy w ciepłym miejscu
miesiac póżniej gdy fermentacja dobiegnie konca
zlewamy wino z nad osadu dopełniamy gasior i ponownie mocujemy rurke
po 6 miesiącach wino jest gotowe choc wiem że można go pić już po mieciącu bo wspaniale się klaruje
polecam do picia zimą jako grzane
Szukaj
Odpowiedz
Mordimer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
#5
05-01-2006, 23:21
Zrobię je :)

Niemniej jednak mam parę pytań:
1. Czy korzeń imbiru nie lepiej zetrzeć na tarce ( duże oczka, żeby nie był za bardzo drobny ) ?
2. Rodzynki całe vs. zmielone... hmmm... ostatnie dyskusje na forum raczej przemawiają za całymi.
3. Gotować wywar z bananami ? W jakim celu ?
4. Czy nie lepiej dodać banany, korzeń i rodzynki na początku i pofermentować razem w miazdze przez jakiś tydzień, a dopiero potem wszystko odsączyć do półjana, dodać cukru i kontynuować fermentację ? Taki proceder chyba lepiej wyciągnie esencję z bananów i rodzynek, a fermentacja przecież ruszy na cukrze zawartym w owocach.
5. Wg tego przepisu - jaka będzie moc wina i jakie będzie ślodkie ?
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#6
06-01-2006, 08:05
Podoba mi się, akurat mam woną "piątkę" to zapełnię imbirowym. Ale uwzględnię uwagi Mordimera dot. bananów i rodzynek.
Szukaj
Odpowiedz
Adamu_1 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 12
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Reda
#7
06-01-2006, 09:17
ciekawy przepis ale jak bedzie smakowało... Pytanka Mordimer'a są bardzo trafne więc jak z odpowiedziami???
Szukaj
Odpowiedz
krecha Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: łomianki
#8
06-01-2006, 11:55
banany zawsze gotuje aby powstała papka
rodzynki zawsze mielę
przepis dostałem od greckiego turysty którego spotkałem w tatrach
mówił aby nic nie zmieniać
to tak robię
zaufaj mi ity
Szukaj
Odpowiedz
nabiz Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 223
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: aroniowy
#9
28-08-2006, 11:55
Halo, i jak się kończy ta historia? Zrobił ktoś to wiańciuńcio? Szukam ciekawego przepisu, ale jak jakiś mnie zainteresuje to nie ma końcowej opinii :glupek: Niewiem więc czy było takie dobre, że rozpowszechnienie nie jest pożądane czy takie paskudne, że nie warte nawet jednego zdania.
Szukaj
Odpowiedz
Mordimer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
#10
28-08-2006, 12:21
Ja zrobiłem 15l imbirowego. Jest dość świeże jeszcze i trochę "nieokrzesane" w smaku, jednakże całkiem smaczne. Myślę, że jak poleży jeszcze z pół roku to będzie naprawdę dobre :)
Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
****
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: ....czy pozostanie wiosny tęsknota?
Nastrój: Ktoś wie...
#11
28-08-2006, 15:55
Mordimer a jakieś modyfikacje przepisu czy zgodnie z pierwowzorem? I aż tyle pożywki (5g=5l)?
Szukaj
Odpowiedz
Mordimer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
#12
28-08-2006, 17:35
Trzymałem się przepisu... pożywki dałem trochę mniej : 10g na 15l.
Szukaj
Odpowiedz
nabiz Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 223
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: aroniowy
#13
29-08-2006, 14:22
No to już wiemy coś więcej. Dzięki.
Szukaj
Odpowiedz
Zdzisława Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 580
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: Kraków/Moczydło
Nastrój: Jak świeżo po ślubie.
#14
03-10-2006, 11:22
Winko imbirowe Mordimera było pyszne JUZ we wrześniu. A nawet, nie obrażając nikogo, nalepsze - moim zdaniem - na zlocie.
Też nastawiam swoje, ale z bananem surowym.
Szukaj
Odpowiedz
Cyrograf15 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 13
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: podstrojony
#15
03-10-2006, 11:30
Czy to jest przepis właśnie na to wino które było na zlocie z etykietą imbirowe o smaku bananowym ?
Wojtek
Szukaj
Odpowiedz
mala_mi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: Si:)
#16
08-10-2006, 10:52
Ja z ciekawosci tez sobie zrobilem bo w gdyni imbir tani (10zl za kg) i musze przyznac ze...

a) na poczatku zapach super, pozniej troche sie psuje przez banan, ale po fermentacji jest ladny
b) smak... hmmm... dziwny (inny), ale zadowalajacy.

moim zdaniem wytrawne imbiorowe nie da sie wypic wiekszej ilosci na raz (bardziej na degustacje), polslodkie i deserowe - wysmienite, mozna pic.

kolor... sliczny:) jak bedzie ktos chetny to moge zamiescic foto
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kko666 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 38
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: dolnośląskie
Nastrój: Jak Cabernet sauvignon ;)
#17
08-10-2006, 11:54
MALA_MI koniecznie zamieść foto.
ja też właśnie dzisiaj robię to winko i ciekaw jestem jak wygląda.

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
mala_mi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: Si:)
#18
09-10-2006, 09:32
Oto fotki na zyczenie:)


Załączone pliki Obrazki
   
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
mala_mi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: Si:)
#19
09-10-2006, 09:41
Druga mala fotka


Załączone pliki Obrazki
   
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
mala_mi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: Si:)
#20
09-10-2006, 09:42
I trzecia:)


Załączone pliki Obrazki
   
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kko666 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 38
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: dolnośląskie
Nastrój: Jak Cabernet sauvignon ;)
#21
09-10-2006, 17:31
Ta druga fotka jest EXTRA. gdybym pracował w "komisji" :hahaha: oceniającej reklamy to masz :1miejsce:
:brawo:
Szukaj
Odpowiedz
mala_mi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: Si:)
#22
09-10-2006, 20:58
hihi:) dzieki, tez mi sie podoba:D
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.678
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#23
20-10-2006, 21:21
CZeść, też kiedyś kombinowałem winka z imbirem i efekt był dość ciekawy. Tego jeszcze nie próbowałem więc jak głóg znajdzie się w butelkach pora na to winko.

pzdr
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
ropcio Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 332
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: gdynia
Nastrój: :)
#24
22-10-2006, 13:49
Cytat:Wysłane przez mala_mi
Ja z ciekawosci tez sobie zrobilem bo w gdyni imbir tani (10zl za kg) i musze przyznac ze...

Gdzie w Gdyni kupujesz tak tanio imbir?? Ja na hali targowej znalazłem po 20 zł, to tez nie jest wygórowana cena biorąc pod uwagę ilość imbiru potrzebnego do zrobienia tego winka.

pozdrawiam
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
mala_mi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: Si:)
#25
22-10-2006, 21:54
Dwa dni temu chociazby w Geancie na wzgorzu 1 kg imbiru za 9.99 :)

ps. wczoraj nastawilem kolejny nastaw, tak mi imbirowe zasmakowalo:D
ps2. jak bys chcial to cukier w kauflandzie na grabowku za 2.99 jest (jak szukasz obecnie tanio)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (8): 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino imbirowe.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-07-2025, 16:57 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa