• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino z przemrożonych ziemniaków

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z przemrożonych ziemniaków
Severus Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Lublin
#1
25-01-2006, 08:33
Szlag mi trafił 50 kg kartofli. W te siarczyste mrozy dokumentnie zmarzły (w piwnicy jakiś idiota wybił mi okno). Da się toto przerobić na wino? A jesli tak, to w jakich proporcjach dodawać dukier. Glukozy mają wszak sporo...
Szukaj
Odpowiedz
Maro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 233
Liczba wątków: 21
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Katowice
Nastrój: jak co dnia...
#2
25-01-2006, 11:49
Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, aż zmiękną i przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu przecedzić, zadać zaczynem drożdży a po kilku godzinach dodać 1/3 przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3 dniach.

wino 17% (na 10l wina)
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g pożywki

Przelicz wg.proporcji dla Towjego nastawu.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Severus Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Lublin
#3
25-01-2006, 14:10
Cytat:Wysłane przez MaroPrzelicz wg.proporcji dla Towjego nastawu.
Ale czy nie trzeba zmniejszyć ilości cukru? Wszak glukoza już się wydzieliła. I jest ryzyko, że gdy dam całość, to będzie zbyt słodkie.
Szukaj
Odpowiedz
winnygrzemek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 249
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Szczecin
#4
04-01-2007, 22:57
Odradzam wino z przemrożonych ziemniaków:wykrzyknik:.
Severusa wykończyło:


Severus

Winiarz

Ostatnio aktywny: 22-3-2006 o godz. 22:35



Toż to jak epitafium.
Szukaj
Odpowiedz
Darth Maul Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 41
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2009
Lokalizacja: Iridonia
Nastrój: The dark side of the force
#5
14-02-2009, 21:58
Czy są jakieś nowe informacje?
Szukaj
Odpowiedz
Severus Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Lublin
#6
14-01-2012, 13:28
Nie ma. O przemrożonych kartoflach już dawno zapomniałem. Wina z nich nie zrobiłem; zbyt kosztowne; żeby dawać kartofle i cukier w proporcji 5 do 4, to cokolwiek za dużo
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino z przemrożonych ziemniaków


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 20-07-2025, 13:31 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa