Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino z tarniny
#1
21 grudnia nastawiłem wino z tarniny. Winko jest bardzo klarowne, ma bardzo ładny kolor ale było trochę mdłe w smaku więc na około 16 litrów dodałem łyżkę kwasu cytrynowego.
Wino miało bardzo ostry smak więc dodałem około 500 ml wina gronowego. Niestety ostry smak pozostał, czy po pewnym czasie kwas cytrynowy się przegryzie z winem i wino będzie miało łagodniejszy smak? Ewentualnie co można jeszcze zrobić?
Odpowiedz
#2
Czekać :spie::spie::spie: . WIno nie ma jeszcze nawet 2 miesięcy.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Mam jeszcze jedno pytanie wino przestało już pracować czy może stać w temperaturze pokojowej czy lepiej postawić w piwnicy?
Odpowiedz
#4
Jeśli w piwnicy nie masz za zimno ( tzn poniżej 8oC ) i chcesz to wino trochę poleżakować ( trochę - czyli tak z pół roku) to znieś do piwnicy. Po tym czasie smak złagodnieje na pewno.
Odpowiedz
#5
nie zapominaj ze ono caly czas jeszcze fermentuje a drozdze odzywiaja sie zawartymi kwasami (jednak ten proces jest bardzo powolny):cool:
Odpowiedz
#6
Dzięki za informacje, myślałem że wszystko stracone.Wystawiam winko do piwnicy i niech sobie leżakuje.



Skocz do: