• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 20 Dalej »

Jak długo klaruje się wino z DR

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Jak długo klaruje się wino z DR
emi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
Nastrój: dobry
#26
28-03-2006, 11:44
Klarowne po miesiacu...powiadasz. Taki to ma szczescie.
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#27
28-03-2006, 20:16
Moja DR z 2004 roku też bardzo szybko się wyklarowała,ale nauczony wcześniejszym doświadczeniem,zabutelkowalem ją dopiero po roku.I co się okazało?Przez jakiś czas cieszyła oko i myślałem,że będzie sobie w spokoju dojrzewać.Jednak nic z tego,w butelkach pojawiły się ohydne farfocle!Trza będzie winko z powrotem do balonu,zlać znad osadu i jeszcze raz do butelek.Dzika róża jest dla wyjątkowo cierpliwych...
Szukaj
Odpowiedz
kopytko Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2005
#28
21-04-2006, 17:54
witamn serdecznie!

moje winko z dr wstawilem w polowie pazdziernika 2005 roku, nie wrzucalem calych owocy tylko 3 razy co dzien robilem przecier!
pierwszy raz je przelalem pod koniec roku gdy skonczyla sie mocna fermentacja! wstawilem do piwnicy i tak sobie stoi!
dzisiaj piewrszy raz je sprobowalem, dosc zmaczne ale jest jeszcze metne i troszke czuc drozdzami!

jezeli kto moze mi napisac co pasowaloby robi to serdecznie podziekuje bo pierwszy raz robie z DR a nie chce nic zepsuc bo troche roboty jak wiecie bylo przy tym ......... :)

mozew mam przelac jeszcze raz, moze do 2 mniejszych balonow albo dodac cos jeszcze teraz do niego!

dzieki z gory i pozdrowienia
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#29
21-04-2006, 18:33
o matko! :big:
Po 1 niepotrzebnie się narobiłeś z tym przecierem, bo już Witek udowodnił, że wino z całych owoców (bez dłubania sie w pestkach) jest the best!
...a po drugie, wino z dr dojrzewa długo, wiec zlewaj znad osadu co dwa miesiące mniej wiecej i cierpliwie czekaj...
Szukaj
Odpowiedz
kopytko Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2005
#30
21-04-2006, 18:47
Jak robilem winko to duzo osób jednak namwailo mnie zeby robic przeciez :) teraz że cale roże są lepsze! racje narobilem sie jak wół z przecierem ale teraz trzymam sie ze dobrze zrobilem :)

Jestem cierpliwy na szczescie :) ok- bede zlewał winko ale czy miedzy czasie cos dolewac?
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#31
21-04-2006, 18:55
A po co ten przecier??:uczen:
Tak na chlopski rozum to przez rozmymlanie owocow, robia sie problemy z klarowaniem, w trakcie burzliwej fermentacji wszystko rurka wyłazi.
Lepiej jak mawial mistrz Witek wsadzic do butli wszystko dac wode, drozdze i czekac:)

Cytat:kopytko napisał:
ale czy miedzy czasie cos dolewac?
Tak, nalezy dolewac wina prawie pod korek
Szukaj
Odpowiedz
kopytko Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2005
#32
21-04-2006, 19:01
heheh :) pod korek to ciezko bo dzisiaj juz troche wypilem ;)

ja dalej jestem uparty , odporny na argumenty :) i uwazam ze zrobilem dobrze, bo inaczej jakbym sadzil to bym sie ...... zdenerował ładnie mówiąc że sie narobilem jak wół :)

pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#33
21-04-2006, 19:40
Nie no ja nie mam nic przeciwko eksperymentowaniu i jesli wyszlo Tobie dobre wino to jak najbardziej. tylko ze sa sposoby o wiele latwiejsze:)
Szukaj
Odpowiedz
PanPomidor Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 193
Liczba wątków: 8
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: vis-a-vis z drzwiami od pokoju do planety
#34
22-04-2006, 08:21
Moja DR sklarowala sie chyba w tydzien :big:

Momentalnie po zlaniu na dno opadł osad z miąższu dzikiej róży, ale bylo go bardzo duzo, bo zajmowal ok, 15% objetosci balona. A pozniej jeszcze resztki drożdży i juz klar :)

Szkoda ze tak malo zrobilem, bo mama wypila mi wszystko co mialem w baloniku :(
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#35
22-04-2006, 17:25
jak raz jutro pora na kolejny obciąg dr, więc LP wywlókł dymion spod stołu na stół. W 20 wyglądała jak czarna, ale po zaciągnięciu próbnego łyka pipetą widzę, że klarowna i bursztynowa. Ino cholernie mocna mi wyszła, ale to zazwyczaj tak mam. Nie moge sie powstrzymac przed karmieniem drożdży na maxa....
A nastawiona 3 listopada na całych i przepołowionych owocach, jest po dwóch obciągach.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#36
22-04-2006, 21:59
Megana DR ma być mocna taka jest najlepsza i słodka :big:. Jak jest słaba to lipa.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
martini Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Poręba wielka
Nastrój: pamiętajcie że Wino pochodzi od BOGA :D
#37
23-04-2006, 08:28
Z tej dyskusji co teraz przeczytałem wynika że lepiej nie dodawać do winka z DR Klarowinu lepiej żeby samo się sklarowało?? Bo moje jak narazie siedzi już prawie 2 miesiące i z klarowaniem mu sie nie spieszy, jak tak dalej pójdzie to jeszcze ze dwa lata bede musiał czekać;/
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#38
23-04-2006, 08:42
Moja DR II oraz DR III siedzą już rok i :glowa_w_mur:

Krzysztof
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#39
23-04-2006, 10:51
Przypominam się niedowiarkom - DR w butelkach całkowity kryształ :tancze::tancze::tancze::helo:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#40
23-04-2006, 14:44
Cierpliwości,jeszcze się zdziwisz...:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#41
23-04-2006, 19:05
Przelałam - klarowniutka, osadu na dnie prawie nic. Ma czas do momentu dojrzewania pigwy lub głogu :podstep:
Ale tak na marginesie - jakaś mi się wydaje kwaskowata.... Mimo, że blg 5 (bez poprawek) DR tak ma?
Szukaj
Odpowiedz
farmer Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 352
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2005
Lokalizacja: Białystok
#42
23-04-2006, 19:25
Moja wylądowała w szklanych butelkach na zakrętke (mętna, nadal zlewam co jakiś czas) i po 2-3 tyg pachnie jakoś dziwnie mimo że już była taka dobrutka.
Szukaj
Odpowiedz
Ivan. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 10
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nastrój: Ok
#43
24-04-2006, 07:39
Megana, podaj przepis na twoje winko z DR, jeżeli to nie tajemnica. Chodzi mi głównie o proporcje owoców i wody.
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#44
24-04-2006, 16:13
<uroczyście otwiera święty kajecik z notatkami> :chytry:

Na początek poszło niecałe 2 kg suszonej i 1,4 świeżej (przemrożonej) w całości do balona 20 l z szeroką szyjką, drożdże fermichamp, kwasek na oko, pożywka na oko (wiem, bardzo nagannie) 10 l wody - bez cukru miało to blg 10, dwa dni później dodałam 1 kg cukru w syropie ..... i tak partiami dodawałam cukier przez kolejne dwa miesiące, aż DR zeżarła w sumie 8,3 kg cukru a balon napełnił się pod korek. Te laboratoryjne dwudziestki tak naprawdę mieszczą prawie 22 litry nastawu. W tzw "miedzyczasie", mniej więcej po 4 tygodniach odcedziłam owocki i zamroziłam z myślą o kolejnym nastawie. (wykorzystałam je w końcu do wina pt "mix"- dr, truskawki, pigwa, reszta jeżyn, sok z ałyczy) Po dwóch miesiącach fermentacja prawie stanęła na 5 blg i nastapił pierwszy obciąg.
I tak trzyma te 5 blg do dziś, wiec najwyraźniej co miało zeżrec cukier to zeżarło i padło. Wg kalkulatora pobieżne obliczenia dają prawie 18%...
W kwesti kwasowości - możliwe ża kwasku na oko sypło mi się za dużo, więc uwaga:)

Popełniłam jeden błąd, o którym nie piszę, by nie mącić, ale w przyszłym roku zrobię dokładnie w takich proporcjach wagowych. (Jeśli masz możliwość zebrać tyle róży na raz, by nie musieć jej suszyć - albo jeśli masz dużą zamrażarkę tym lepiej.)
Z tym, że zdecydowanie wino z głogu bardziej mi podchodzi, nie tylko smakowo, ale i kolorystycznie, więc nastapi zamiana baloników - głóg dostanie tę 20, a róża jakiś zdecydowanie mniejszy.... :)

Edit - a tak w ogóle, wszelkie moje i nie moje perypetie i experymenty z Dr opisane są barwnie w tym wątku
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0&page=1
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#45
29-09-2006, 15:32
Ciekaw jestem Tequila,czy w dalszym ciągu masz w butelkach kryształ?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#46
29-09-2006, 16:17
Cytat:Wysłane przez Jaras
Ciekaw jestem Tequila,czy w dalszym ciągu masz w butelkach kryształ?
Czyste jak łza niemowlaka :diabelek::big:
Tydzień temu robiłem przegląd.
W jednej butelce jest leciutka mgiełka na dnie ale to pewnie moja wina (nie domyłem butelki).
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#47
29-09-2006, 17:13
Heh,taki to ma szczęscie...:brawo:
Szukaj
Odpowiedz
KiG Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2004
#48
24-02-2007, 15:04
Cytat:Wysłane przez Ivan.
Jak długo się klaruje takie wino?

Wino DR 2004. Zabutelkowałem jesienią 2006. Stało przed zabutelkowaniem prawie rok czasu w butli - na dnie ani śladu osadu. Wydawało się klarowne i poszło do butelek, po kilku miesiącach mnóstwo osadu w butelkach. Wręcz trudno to wyjaśnić.
Szukaj
Odpowiedz
Zdzisława Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 580
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: Kraków/Moczydło
Nastrój: Jak świeżo po ślubie.
#49
24-02-2007, 21:00
Moja DR (październikowa) też klarowna jak kryształ, na dnie gąsiorka prawie zero osadu, za to mlecz vel mniszek, jaki klarował się drzewiej też szybko, aż dotąd mętny, choć smaczny. DR (z domieszką głogu) pięknie wygląda i smakowała nieźle, ale czemuś od tygodnia zalatuje kwaskiem. Chyba tylko Moon wie, dlaczego...
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 20 Dalej »

Jak długo klaruje się wino z DR


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-06-2025, 20:55 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa