• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 20 Dalej »

Jak długo klaruje się wino z DR

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Jak długo klaruje się wino z DR
Ivan. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 10
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nastrój: Ok
#1
21-03-2006, 08:36
Wino z owoców DR nastawiłem w listopadzie. Do tej pory jest po dwóch obciągach, nadal nie jest sklarowane. Jak długo się klaruje takie wino? Czy może z moim jest coś nie tak? Dodam, że wino jest tylko z owoców DR, część pestek była usunięta oraz większość owoców była gnieciona.
Szukaj
Odpowiedz
veeh Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 571
Liczba wątków: 17
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Poznań, Jarocin
Nastrój: bobasowy
#2
21-03-2006, 08:57
Podobno DR ma problemy z klarowaniem. Niestety nie mogę tego potwierdzić, gdyż moją z października jest już kryształowa i za tydzień idzie w butelki.
Szukaj
Odpowiedz
marG Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.170
Liczba wątków: 93
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Nastrój: bulkający...
#3
21-03-2006, 09:07
Potraktuj lekko pektopolem i czekaj.
Najlepsze do picia winko z DR jest i tak po kilku latach.
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#4
21-03-2006, 11:52
Ja tez mialem problemy z klaeowaniem wina z DR i gdybym nie zastosowal klarowinu to pewnie czekalbym pewnie kilka lat aby pozbyc sie bialka z wina.
Mysle ze temp i odpowiednio dobrane drozdze moga stanowic 3/4 sukcesu
Szukaj
Odpowiedz
tom70 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 176
Liczba wątków: 14
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Szczecinek, Zachodniopomorskie
#5
21-03-2006, 12:11
A ja, jako że nie jestem cierpliwy przefiltrowałem i też mam kryształowe.

PS
Oczywiście zdaje sobie sprawę iż moja postawa jest naganna.
Szukaj
Odpowiedz
Gr4nd0 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Konin
#6
21-03-2006, 12:46
Moja listopadowa produkcja czeka na dostawę korków i idzie w butelki. Niestety pomoglem jej z klarowaniem klarowinem.
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#7
22-03-2006, 10:56
Moja suszona DR jest po dwóch obciągach i nadal mętna. Klaruje się wyjątkowo opornie. Myślę, że w tym tempie wytrącania się osadu do butelek pójdzie za jakieś 2 lata. Stoi w chłodnej piwnicy i niech sobie stoi, na razie nie myślałam o klarowinie.
Szukaj
Odpowiedz
Ivan. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 10
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nastrój: Ok
#8
22-03-2006, 12:05
firda na jakich drożdżach był zrobiony Twój nastaw z DR. Moje też stoi w piwnicy, wahania temperatury w piwnicy to od 8 do 14 deg C.
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#9
22-03-2006, 12:48
Robiłam na Zamoyskich, uniwersalnych, wysokoalkoholizowanych, fermentowało zadowalająco.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#10
22-03-2006, 17:53
Moja DR nastawiona 03.10.2005. jest już od tygodnia w butelkach idealnie sklarowana po trzech obciągach. W trakcie fermentacji wyglądała jak rozwodniony przecier pomidorowy i myślałem , że będzie się klarować całe wieki a tu pozytywne zaskoczenie i jest super.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#11
22-03-2006, 18:06
Zeszłoroczna dzika róża już do butelek?Ludziska,nie dajcie sie zwieść rzekomo kryształowej DR!Kto chce mieć paskudny osad w butelkach-prosze bardzo.Radze poczekać z butelkowaniem przynajmniej rok,a najlepiej dwa.
Szukaj
Odpowiedz
Pabloss Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 300
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Katowice
Nastrój: DR
#12
22-03-2006, 18:21
Popieram Jarasa!Dzika róża i w dodatku słodka ma skłonności do restartów.Jeżeli ktos chce koniecznie szybko ją sklarować i butelkować to bez piro nie ma co ryzykować.A dodatek piro przy dużym stężeniu alkoholu jest zupełnie zbedny i niepotrzebny.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#13
22-03-2006, 18:33
Jaras i Pablos stawiam wszystkie moje zabutelkowane wina przeciwko wam , jeżeli w mojej DR pojawi się jakiś osad . Drożdżyki karmiłem aż padły z przejedzenia. Wino stało w butli 2 miesiące idealnie sklarowane . Jest jak kryształ.Alkohol wyciągnięty na maxa + słodycz wina gwarancją całkowitej śmierci drożdży.:polewam:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Pabloss Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 300
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Katowice
Nastrój: DR
#14
22-03-2006, 18:35
Poczekamy zobaczymy.Ja byłbym ostrożniejszy z zakładami!
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#15
22-03-2006, 20:03
TEQUILA,zrobisz jak zechcesz,ale nie mów potem,ze nikt Cie nie ostrzegał.W dzikiej róży to jest tak,że nawat taka wydawałoby sie idealnie klarowna lubi sobie po dłuższym czasie coś wytrącić.
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#16
22-03-2006, 20:08
Moja DR nastawiona 12 stycznia ub roku po siedmiu miesiącach była klarowna.... i pomimo zlewań do tej pory zrzuca osad :placze:

Pewnikiem postoi jeszcze sobie w kąciku...

Krzysztof
Odpowiedz
MSZ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 499
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
#17
22-03-2006, 20:54
Jedno zeszloroczne wino z dzikiej rozy mam klarowne jak krysztal. Drugie moze nie jest bardzo metne, ale przejrzyste tez nie. Ale powzialem postanowienie, ze nawet to calkiem klarowne butelkuje najwczesniej za pol roku. I tak chce by dojrzalo, wiec lepiej by lezalo w 5 litrowych 'damach'.
Szukaj
Odpowiedz
alekor Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 301
Liczba wątków: 22
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Rzeszów
Nastrój: No Mood.
#18
23-03-2006, 12:11
Moje z listopada 2004 jest klarowne ale ciągle coś tam zrzuca.Więc stoi w balonie i dojrzewa.Zostało 8l.Chyba go nigdy nie porozlewam do butelek bo ciągle po trochę zlewam do degustacji i kiedyś niestety ujrzę dno.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#19
23-03-2006, 13:12
Cytat:RAF napisał:
Da się jakoś zapobiec wytrącaniu się osadu z klarownego wina? Czy pozostaje tylko czekać?

Z klarownego wina nie da sie wytracic osadu bo go tam juz nie ma:)
A co do czekania to niestety trzeba:(
Szukaj
Odpowiedz
cilantro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 9
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Kraków
#20
24-03-2006, 13:08
Moja listopadowa DR jest klarowna i z pewnościa zostalaby przedwczesnie wypita gdyby nie dość oryginalny smak.
Szukaj
Odpowiedz
Ivan. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 10
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nastrój: Ok
#21
24-03-2006, 13:15
Jakich drożdży uzywacie do nastawiania DR?
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#22
24-03-2006, 13:44
najlepsze sa Bayanusy aktywne, choc mozna tez spróbowac na drozdzach Tokay. dobre tez są uniwersalne drozdze Zamojskich:pijemy:
Szukaj
Odpowiedz
Pabloss Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 300
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Katowice
Nastrój: DR
#23
24-03-2006, 19:25
Ja robiłem na Zamojskich "TOKAY 22" i winko wyszło bardzo dobre.MD na wodzie z cukrem i szczypta pożywki,ale jak masz bayanusy to polecam .:drink:
Szukaj
Odpowiedz
tibek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 288
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Wawa
Nastrój: No Mood.
#24
26-03-2006, 20:24
Moja DR z listoapada też już się wyklarowała. Dzisiaj dosłodziłem ją. Pachnie i smakuje super, kolor żółto-pomarańczowy <mlask> :D
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
bulgotnica Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 4
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Police k. Szczecina
Nastrój: Może byk:)
#25
27-03-2006, 09:21
Ja swoją DR(zebrana we wrześniu i miesiąc mrożona) nastawiłem na początku października - całe owoce na drożdżach Zamoyskich - SHERRY. Łączyłem I i II nastaw i po połączeniu obydwóch winko było względnie klarowne po miesiącu. W styczniu było dosłownie krystaliczne. Winko obecnie jest po 4 obciągach. Po miesiącu czy dwóch na dnie butli zauważam za każdym razem taki jakby nalot na dnie(ok. 1 mm grubości) i tak jest od dłuższego czasu. Koło maja planuje dosłodzić tak, aby do października przeleżało w balonie - abym miał pewność, że nie ruszy lub, jeśli ewentualnie ruszy to, aby przez te 5 miesięcy się z powrotem uspokoiło:). Wtedy zabutelkuje zwalniając tym samym miejsce dla DR 2006.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 20 Dalej »

Jak długo klaruje się wino z DR


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 08:31 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa