Liczba postów: 147
Liczba wątków: 8
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: gdańsk
w październiku '05 wstawiłem wino śliwkowe (nie pamiętam jaka odmiana - rośnie w moim ogrodku  ) i wszystko wyglądało ładnie i pięknie. przy pierwszym zlewaniu aż mnie odrzuciło od gąsiorka - śmierdziało jak wymiociny... nie wiedziałem co z tego wyjdzie, ale zlałem i zostawiłem niepewny efektów. w połowie lutego juz pachniało normalnie - troche drożdżowo, ale już wyraźnie dawało się wyczuć alkohol.
a teraz moje pytanie - czy to normalne, że wino śliwkowe ma na początku taki zapach?
Liczba postów: 612
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
Taaa... Wiele wina tak ma na początku. To siarkowodór bodajrze tak pachnie. Pomaga częste zlewanie...
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 8
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: gdańsk
siarkowodór, z tego co wiem, ma zapach zgniłych jaj chyba. no ale skoro to normalne to jestem hepi, bo winko juz zaczyna smakować całkiem jak winko
Liczba postów: 538
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Jasło
Nastrój: optymistyczny
Październik 2005 powiadasz - Oj nerwowy jesteś. 
Ja pierwszą śliwkę nastawiłem w 2003 rok Po fermentacji i sklarowaniu żądny jego smaku spróbowałem i szok było wręcz niepijalne więc jeden balon poszedł na ogień - naprawdę wdzięczny materiał na zagęszczanie 
A drugi sobie czaka ma już prawie 3 laka i z roku na rok jest coraz lepiej. Mocno wieżę że za 5-10 lat będzie to ideał.
Tak więc potwierdzam win ze śliw musi naprawdę długo dojrzewać - nie znam na razie drugiego takiego.
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
mam jeszcze 5 litrów śliwki z 1990..... w 2000 smakowała jak guajazyl 
Poczekam jeszcze, a co mi tam...
Liczba postów: 612
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 8
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: gdańsk
smak ma calkiem calkiem. martwil mnie tylko te zapach na poczatku. teraz juz raczej alkoholem zalatuje z lekkimi przeblyskami dziwnosci ale wierze ze bedzie ok.
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 8
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Polska
a ja mam pyszne dwuletnie winko z węgierek - słodkie około 14%
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
ja o takich zwykłych, skąd mam pamiętać, jaki to był gatunek? :/ Podejrzewam węgierki, w każdym razie na pewno nie renklody. Zresztą, jak sobie przypomnę technologię..... nikomu nie polecam
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 8
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: gdańsk
moje chyba węgierki. nie pamiętam co tam rośnie w ogródku;p
a tak odbiegając od tematu to muszę się pochwalić, że moje aroniowo-rodzynkowe wyszło wyborne. słodkie i przypomina porto. nie wiem ile voltów ma bo nie miałem jeszcze cukromierza kiedy je wstawiałem, ale jak na oko to maja wystarczającą ilość (takie nie za mocne i nie za słabe)
Liczba postów: 1.383
Liczba wątków: 56
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
Ja mam full kompotow sliwkowych(z renklody) na strychu.
Czy takie wino tez sie bedzie tak dlugo i ciezko klarowalo, tak jak wino ze swiezej sliwki??
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
Moje z kompotów, głównie sliwkowych nastawione w połowie grudnia jest na razie mętne, jest po dwóch zlewaniach.
Liczba postów: 1.383
Liczba wątków: 56
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
A ja myslalem ze kompot taki klarowniutki i ten tego, a tu popatrz, nawet takie wino ciezko sie klaruje.
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 8
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: gdańsk
sypniesz troche bentonitu i bedzie krysztal. ewentualnie kapnij troche pektopolu.
Liczba postów: 36
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: WWa
Nastrój: zmulony...
a propos tego zapachu wymiocin- ostatnio kumpel mnie poczestowal winem ze sliwek- jeden lyk i do klopa. IDEALNY SRODEK NA WYMIOTY
Liczba postów: 612
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
Pewnie było robione z pestkami. Związki cyjanku różnie wpływają na żołądek...
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2003
Lokalizacja: Wawa-Kozienice-Gdynia
Nastrój: No Mood.
Winko śliwkowe ma dwie wady:
– fermentacja w miazdze a co się wiąże z tym trzeba dobrze uchwycić moment pierwszego zlewania.
– musi stać, co najmniej 2 latka.
Ja robię czyste śliwkowe z węgierek, które przetrzymuje długo na drzewie i jestem raczej z niego zadowolony
Liczba postów: 178
Liczba wątków: 6
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Olsztyn/ Northleach, GLOS UK
Nastrój: Zawsze może być gorzej ;)
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
Robiłem wino ze śliwek węgierek w 2004 r. Po pierwszym zlaniu zapach faktycznie nie był rewelacyjny, ale po drugim obciągu wino zaskoczyło mnie. Zapach, smak, klarowność - istna rewelacja! Wydaje mi się, że wszystko zależy od Przepisu z jakiego korzystałeś. Ja mam stary, wiekowy przepis i wyszło winko cudne. Pozdrawiam
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 8
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: gdańsk
moja sliweczka juz sie klaruje i bulka kilka razy na dzien. wytrawna. w smaku rewelacyjna.
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
ja mam zaś takie pytanie odnosnie wina śliwkowego... nie przyśpiesza wam sie po nim, dość gwałtownie, przemiana materii?? bo po śliwkach i kompotach ze śliwek są czasem takie rewelacje/rewolucje 
pzdr
fea
Ja zlewałem wczoraj ryżowo-rodzynkowo-śliwkowe i zdegustowałem circa 250ml... no i dało się zauważyć wyraźne przyśpieszenie metabolizmu
Krzysztof
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 8
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: gdańsk
u mnie takowe reakcje nie nastąpiły.może jak się sklaruje i wypiję trochę więcej, to efekty będą zauważalne
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
Po mojej śliweczce nie występują żadne "rewolucyjne rewelacje" 
Wydaje mi się iż wszystko zależy od tego jak konkretny organizm przyswaja śliweczkę.
Pozdrawiam
Liczba postów: 176
Liczba wątków: 14
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Szczecinek, Zachodniopomorskie
Moje z śliwek(2kg suszonych śliwek selekcjonowanych dużą czarną łyżką w jednym z większych sklepów szczecińskich)+żyto smierdziało strasznie,ale po 2 obciągu całkiem fajnie pachnie. Czekam dalej i jestem dobrej myśli.
|