Liczba postów: 71
Liczba wątków: 14
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Bydgoszcz
Mam zamiar zrobić wino z cebuli.
widzę to tak (5l)
- drożdże
- cukier 1,2 kg
- cebula - 2 kg
- rodzynki
- 2 pomarańcze
Jako że z cebuli łatwo pozyskać sok, tak więc fermentacja moszczu.
Czy ktoś już może próbował coś takiego stworzyć?
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 12
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: Szampanski
To w sumie zaledwie 5L, a nuż wyjdzie rewelacja. Ostatnio piłem z ziemniaków Azbesta i było wyśmienite, chociaż przyznam, że smakowałyby mi jeszcze bardziej… gdybym nie wiedział, z czego jest, tak jakaś blokada
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 12
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Reda
NIewiem z cebuli... wiem że można z marchewki. Polak potrafi!!
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 2
Dołączył: 05 2005
Lokalizacja: Brzeziny_Kielce
 Heh,
ja też planuję ale jeszcze nie teraz. Z czerwonej powinno być z pewnością ciekawe
Czy dobre to tylko drogą eksperymentu się możemy dowiedzieć co z przefermentowanej dymki wyjdzie
Tak więc jestem całym sercem z tobą lechud13 i wkrótce dołączę również i moje spostrzeżenia w temacie wino cebulowe.
Liczba postów: 462
Liczba wątków: 24
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Debian i wszystko jasne
Cytat:Wysłane przez lechud13
Jako że z cebuli łatwo pozyskać sok, tak więc fermentacja moszczu.
A powiedz mi w jaki sposob wyciagasz sok z cebuli, bo mnie zaciekawiles.
Liczba postów: 71
Liczba wątków: 14
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Bydgoszcz
...o czerwonej cebuli nie myślałm
...sok z cebuli, można wycisnąć na prasie do czosnku (prasę do przerabiania ziemniaków na puree, raczej odpuszcze), następnie jakieś przefiltrowanie przez drobne sitko.
A jak sie nie powiedzie to wylanie 5 l to nie jest jakaś szczególna porażka, zdarzało sie wylewać do kanału większe ilości
Liczba postów: 5.321
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Fermentacja w miazdze z dodatkiem pekto to wydaje się najbardziej naturalne. Ale na wino z cebuli chyba bym się nie skusił.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 1.383
Liczba wątków: 56
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
Probowalem kiedys nalewki z czosnku, troche bylem ciekawy jak to smakuje, wiec najpierw zapach mnie odrzucil, a potem to sprobowalem i mówie...ochyda.
Co do wina z cebuli to nie wiem jak sie drozdze zachowaja, bo cebula ma w sobie jakies zwiazki, ktore moga drozdzom nie sluzyc.
5 litrow to rzeczywiscie mało-warto sprobowac bo surowiec tani
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
a ja to bym skład chemiczny zbadał... widmo celulozy mnie prześladuje, na szczęście cebula ma chyba głównie cukry, bo przecież przy podgrzewaniu na patelni się karmelizuje
pzdr
fea
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: cromwell ,CT
Nastrój: Pilem z niego ...(... ) Bicz splatam ,bicz z promieni slonca"
W stanach jest pare odmian bardzo slodkiej cebuli .Jedna z nich stosuje w kuchni jest to odmiana pod nazwa Vidalia z stanu Georgia (wiem ze nawet jest obieta jakas prawna ochrona co do regionu i nazwy), Jest slodka .Tak naprawde bardzo slodka i bardzo soczysta , mysle ze tu moze sie udac wino.
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
Cytat:[i]Wysłane przez s2x[
A powiedz mi w jaki sposob wyciagasz sok z cebuli, bo mnie zaciekawiles.
A moze tak zwykla sokowirowka? Tylko po co?
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 2
Dołączył: 05 2005
Lokalizacja: Brzeziny_Kielce
To cebulowe to chodzi za mną  już z pół roku i na pewno sobie nie odmówię przyjemności odkrywania nieznanego.
Ja planuję przeprowadzenie fermentacji w miazdze. Na razie chcę spróbować z samą cebulą bez żadnych dodatków. Mam dylemat czy wybrać ostrą czy łagodną. Cały bowiem aromat tejże rośliny bierze się z olejków eterycznych. Nie mam bladego nawet pojęcia co sięz nimi stanie w trakcie fermentacji, zanikną, bardziej sie uwydatnią, czy spowodują zę wyjdzie berbelucha  Chyba wybiorę tę łagodną.
Udało mi się ustalić że cebula oprócz połowy tablicy mendelejewa i połowy listy witamin  zawiera także do 8% cukrów prostych a więc należałoby je uwzględniuć przy obliczniach.
Na dziś wystarczy teorii trza zszykować MD
.
Liczba postów: 352
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2005
Lokalizacja: Białystok
Zrób wytrawne. Jak się uda dobre to Maciek ogoli głowę i wyjedzie do Tybetu
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
wedle obietnicy
Liczba postów: 3.650
Liczba wątków: 51
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
Cytat:Wysłane przez farmer
Zrób wytrawne. Jak się uda dobre to Maciek ogoli głowę i wyjedzie do Tybetu
Ale musi byc wtrawne, smaczne i z cebuli (a nie z rodzynek, pomarańczy i czego tam jeszcze z dodatkiem jednej cebuli dymki na 10 l wina)  - przyznam się, że ta deklaracja Macieja mnie samego popycha w stronę cebulowych eksperymentów. Nie żebym chcial koniecznie delektować się takim winem - ale Maciej w chatrakterze mnicha buddyjskiego
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
Maciej wie co pisze, bo nie wyobrazam go sobie z blyszczacym globusem. Wydaje mi sie, ze bez dodatkow (z samej cebuli) kazdy eksperyment bedzie poroniony. Ale probowac zawsze mozna. Jak mowi przyslowie : Cierpliwoscia i praca, wciaz smarujac glowke, doszedl slon do tego, ze prz.......l mrowke...
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 2
Dołączył: 05 2005
Lokalizacja: Brzeziny_Kielce
Nie wiem co na to Maciej ale machina ruszyła, a to dopiero poczatek poszukiwań.
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=3684
Liczba postów: 223
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: aroniowy
No i jak produkcja wina cebulowego? Bo widzę że temat się urwał a szkoda bo interesujący produkt.
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
Witam, podobno już ktoś z cebuli wino wykonal(?) degustacja była; ale cisza..poległ na niwiw nauki??
PS: nawet fotki były..
Pozdrawiam!
edit:nie niwiw, tylko niwie (ołtarzu ew) nauki..to wino z czerwonej cebuli było..
Liczba postów: 223
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: aroniowy
Hmm... Może to milczenie jest wynikiem jakieś zatrucia pokarmowego?
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
Witam, rok czasu to długo..to chyba był grzesiu_p; ale sprawdź proszę w starszych wątkach forum; raczej lubię pożartowac;nie chcę nikomu zaszkodzić..
Pozdrawiam!
I słusznie, pomyliłem się bardzo, to było "cebulowe wg gucia"
zobacz link powyżej...
Gucio żyje, więc "niech machina rusza ", ktoś głowę ogoli..
|