• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Ziołowe v
« Wstecz 1 2 3 4

Nalewka korzenna ukraińska zapiekanka

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Nalewka korzenna ukraińska zapiekanka
Nemek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: słubice
Nastrój: :)
#1
17-04-2006, 22:44
Witam!!!

Ostatnio kupiłem sobie książeczkę Hanny Szymanderskiej - Krupniki, likiery, nalewki - wydawnictwo Prószyński i S-ka. Rok wydania 2004.
Jest tam taki przepis na nalewkę. Cytuję:

"KORZENNA UKRAIŃSKA ZAPIEKANKA
10 g imbiru,
10 g pieprzu cayenne,
otarta skórka z dużej cytryny,
5 g potłuczonego kardamonu,
10 g pokruszonej kory cynamonu,
10 g goździków,
5 g startej gałki muszkatołowej,
4 szklanki 45-procentowej wódki
Do dużego emaliowanego rondla wrzucić wszystkie składniki, zalać wódką, rondel szczelnie przykryć talerzem. Brzegi rondla i talerza ob-kleić elastycznym ciastem (mąka, tłuszcz, woda). Talerz dodatkowo obciążyć. Rondel wstawić do nagrzanego piekarnika na 12 godzin, po czym wyjąć, przestudzić, przefiltrować, rozlać do butelek, zostawić na co najmniej 3-4 miesiące."


Stąd moje pytanie czy ktoś już coś takiego robił, a jesli tak to czy macie jakieś uwagi lub wnioski???? Sam zamierzam w niedługim czasie wykorzystać ten przepis i szkoda było by zmarnować tyle surowca.

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#2
18-04-2006, 03:31
Musze sie przyznac, ze nigdy cos takiego nie spotkalem na swojej drodze, ale moze to byc ciekawy eksperyment. Nie rozumiem tylko dlaczego nie umiescic tego w szczelnie zamknietym sloju. Efekt bedzie ten sam.
Szukaj
Odpowiedz
Fester Offline
Zasłużony dla forum
***
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kołobrzeg
#3
18-04-2006, 07:33
Przepis wydaje mi się nieco ryzykowny. Obawiam się tej jego części: "Rondel wstawić do nagrzanego piekarnika na 12 godzin...". Moim zdaniem piekarnik może być ledwo letni tak, by nie wywołać gwałtownego parowana alkoholu, a tym bardziej wrzenia bo, albo zdemolujemy kuchnię, albo dostaniemy trochę suchych przypraw. Ja bym robił tą nalewkę w szklanym naczyniu żaroodpornym.

Pozdrawiam
Fester
Szukaj
Odpowiedz
Nemek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: słubice
Nastrój: :)
#4
18-04-2006, 09:42
Myślę że zmodyfikuję ten przepis i zamiast 12 godzin w rondlu wszystko umieszczę w słoju tak jak radzi Pigwa. A z drugiej strony to teoretycznie w tym rondlu powinien być obieg zamknięty - ciasto ma go uszczelnić (przynajmniej tak myślę) i nic nie powinno z niego ulecieć. Gorzej z demolką kuchni ale cóż kto by zwracał uwagę na stary piec umieszczony w szopie (po co go tam postawiono to nie wiem) i to jeszcze u teściowej.
Szukaj
Odpowiedz
Runa Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 231
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: :jupi:
#5
19-04-2006, 00:36
Eksperymentalnie to próbowałabym na niewielkiej ilości i zamiast talerza i ciasta wziełabym taki specjalny rękaw do pieczenia i szczelnie go umocowała robiąc wklęsły by mógł się "nadymać" w miarę potrzeb jak temp. będzie rosła. No i sprawdzała czy jednak nie ulatuje to co najcenniejsze :chytry:
Szukaj
Odpowiedz
Sławo mir Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 488
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Rzeszów<=>Kraków
#6
13-02-2007, 11:49
Czy toś z Was to w końcu robił?

Jak wrażenia z degustacji?
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Ziołowe v
« Wstecz 1 2 3 4

Nalewka korzenna ukraińska zapiekanka


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 05:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa