Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Barszcz Sosnowskiego niegroźny?
#26
Cytat:Wysłane przez kalinowa11111
Small jakby co to masz u mnie butelkę trójniaka z tego miodku. Odbiór niestety nie wcześniej niż za rok. Miodek jeszcze młody, z marca więc wcześniej nie da rady. :big:

Chętnie bardzo - poczekam ten roczek :diabelek:
Odpowiedz
#27
Drodzy dyskutanci barszczowi, a czy wiecie, że w kuchni staropolskiej z barszczu gotowano zupę zwaną barszczem, ponoć doskonale łagodziła kaca. Mam tylko wątpliwości, czy to ten sam barszcz był? Small? Gandallf?
Odpowiedz
#28
Tomku - dziękujemy, Paweł i ja - skorzystamy bardzo chętnie.
Pozdrawiam.
Ps: -jako że z Pawłem jesteśmy jednomyślni...
Odpowiedz
#29
Cytat:Wysłane przez frida
... że w kuchni staropolskiej z barszczu gotowano zupę zwaną barszczem, ponoć doskonale łagodziła kaca. Mam tylko wątpliwości, czy to ten sam barszcz był? Small? Gandallf?

W życiu - zupełnie inny był, BS wtedy jeszcze za wschodnimi granicami szalał. A co to jest kac :jezor: ?

Barszcz zwyczajny Heracleum sphondylium - młode baldachy i łodygi jedzone w niektórych krajach Wschodu i Północy, także leczniczy.
Znany od dawna - już Pliniusz dowodził jakoby właściwości tej rośliny odkrył Herakles (stąd nazwa rodzajowa). Na Litwie i północnej Polsce wyrabiano z niego rodzaj piwa. Nasze praszczury (średniowiecze) robiły zupkę - "barszcz" z liści i ogonków poddanych fermentacji mlekowej, a nazwa ta przeszła w dzisiejszy barszcz z buraczków.
Odpowiedz
#30
Miód barszczowy został niestety użyty do nastawienia trójniaka korzennego. Gorycz jest wyczuwalna bezapelacyjnie. Nie jest to smak oczekiwany przez nas, o nie....... :(
Odpowiedz
#31
Cytat:Wysłane przez Gandalf
Tomku - dziękujemy, Paweł i ja - skorzystamy bardzo chętnie.
Pozdrawiam.
Ps: -jako że z Pawłem jesteśmy jednomyślni...

... to razem spełnimy tę czarę goryczy :diabelek:
Odpowiedz
#32
Oj, to nie z tego barszczu. Przecież pisałem że powoduje poparzenia skóry, co więc może uczynić z wnętrzem naszego ciała, łatwo się domyślić :eyes:
Odpowiedz
#33
Nie prosciej zapytac pszczelarza, czy pszczolki zyja, czy tez padly? Jesli zyja, to czlowiekowi NAPEWNO nic nie grozi. O smaku nie bede polemizowal, bo ten barszczyk do nas jeszcze nie dotarl.
Odpowiedz
#34
Cytat:Wysłane przez Czerep
Oj, to nie z tego barszczu. Przecież pisałem że powoduje poparzenia skóry, co więc może uczynić z wnętrzem naszego ciała, łatwo się domyślić :eyes:
Mam watpliwości. Nie wszystko, co "parzy"skórę - musi nam szkodzić - posiekać pokrzywę i do... gara.
Nie namawiam nikogo do spożywania tej akurat rośliny - szkodzi.(Barszcz Sosn.)
Ale nie istnieje dowód, że nektar zawiera toksyny. Ergo, miód z tego.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#35
Ja jestem po sporej degustacji miodku 1.5 miesięcznego i żadnych skutków ubocznych nie obserwuję.
Co więcej współdegustatorzy byli zadowoleni.

Tylko nie besztajcie mnie za próbowanie tak młodego miodku. On naprawdę jest dobry. :szampan:
Odpowiedz
#36
hehe veeh masz rację, że napisałeś o degustacji miodu bo miodem pitnym to jeszcze nie jest :spoko:



Skocz do: