05-06-2003, 14:33
Agnieszka: Grill
Agnieszka:
Na poczatek moze rybka:
Pstrag grillowany 1:
2 pstragi, 4-5 zabkow czaonku, peczek natki pietruszki, sol, cytryna, 6-8 plastrow bekonu, oliwa.
Do tego przepisu niezbene jest takie druciane urzadzonko do pieczenia ryby na grillu.
Ryby sprawic, umyc, zostawic głowy, nasolic i nacytrynic w srodku i na zewnatrz. Posiekac czosnek z pietruszka, napchac rybkom do brzucha. Owinac pstragi bekonem (kazego osobno )bekonem, po wierzchu posmarowac oliwa, wlozyc do drucianego urzadzonka i opiekac z kazdej strony ok. 12-15 min - uwazajac oby nie przypalic.
Pasuje do tego salatka z grilowanych warzyw, salata no i oczywiscie wino, bo piwko to juz tak sobie...
-------------------------------
Agnieszka:
A jesli ktos nie ma urzadzonka do pieczenia ryby
Pstrag grillowany 2:
2 pstragi, 2 cebule, zielona pietruszka, estragon - najlepiej swiezy, zle moze byc suszony, cytryna, przyprawa do ryby, pieprz bialy, sol.
Ryby sprawic, umyc, nasolic, skropic sokiem cytrynowym wewnatrz i na wierzchu. Cebule pokroic w poltalarki, posolic, popieprzyc, wymieszac z przyprawa do ryby, posiekana natka pietruszki i estragonem. Nafaszerowac ryby, ale zostawic troche cebulki osobno.
Na placie folii aluminiowej rozlozyc cebyle, na tym rybe i znow cebule, zlozyc folie, ale tak aby po obu stronach ryby zostalo troche miejsca. Ulożyc na grillu, piec ok. 25-30 min. zawiniete.
--------------------------------
Agnieszka:
Sałatka z grillowanych warzyw:
1 mloda cukinia, 1 baklazan, 3 pomidory, 2 ogorki, 2 roznokolorowe papryki, 2 cebula, oliwa, sok z cytryny lub ocet, sol, pieprz, ziola prowansalskie, musztarda.
Cykinie i bakłazana i cebule poroic w plastry, ugrilowac. Ogorka i papryki pokric wzdluz - ugrillowac, pomidory w cwiartki, chwilke (!!!) grilowac. wieksze kawalki pokroic na takie bardziej salatkowe np. plastry cukini na cwiartki, lub jak kto lubi. Wrzycic do miski, posolic, dosypac ziola prowansalskie. Przygotowac sos z oliwy, octu/cytryny, 1 lyzki musztardy - dobrze wymieszac, polac sosem warzywa i wimieszac salatke.
Pycha i takie troche inne. MOzna oczywiscie tworzyc rozne modyfikacje w zaleznosci od sezonu na warzywa.
Do wszystkich przepisow swietne sa grilowane grzanki z ugrilowanym w lupinach czosnkiem, rozsmarowanym jak maslo.
---------------------------------
VACOO:
Heja.
No w koncu cos w czym jestem dobry
Ciekawe przepisiki. A moze macie jakis na marynatke do mieska jakowegos ??
Pozdrowka dla kucharek (kucharzy) jesli jacys tu som
---------------------------------
Agnieszka:
Marynata do miesa na grill 1:
poł szklanki oliwy, pol szklanki wina czerwonego, sol, pieprz, majeranek, rozmaryn, 2 zabki czosnku, duzo papryki - marynata do mies ciemnych (wolowina, wieprzowina)
marynata do kurczaka:
oliwa, 3 lyzki sosu sojowego, suzo pieprzu, ocet najlepiej balsamiczny lub winny 1/4 szklanki, zielona pietruszka, 2 lyzeczki posiekanych papryczek czyli - takie male sloiczki na zywnosci indyjskiej, 2 lyzki miodu.
marynata 5 smakow:
1/4 szklanki oliwy, kieliszek wodki, 2 lyzki sosu sojowego, 2 lyzeczki chinskiej przyprawy 5 smakow - marynowac wieprzowine, drob.
W poniedzialek wrzyce pyszna marynate do zeberek na grillu, bo wszystkiego nie pamietam dzisiaj
Agnieszka:
Na poczatek moze rybka:
Pstrag grillowany 1:
2 pstragi, 4-5 zabkow czaonku, peczek natki pietruszki, sol, cytryna, 6-8 plastrow bekonu, oliwa.
Do tego przepisu niezbene jest takie druciane urzadzonko do pieczenia ryby na grillu.
Ryby sprawic, umyc, zostawic głowy, nasolic i nacytrynic w srodku i na zewnatrz. Posiekac czosnek z pietruszka, napchac rybkom do brzucha. Owinac pstragi bekonem (kazego osobno )bekonem, po wierzchu posmarowac oliwa, wlozyc do drucianego urzadzonka i opiekac z kazdej strony ok. 12-15 min - uwazajac oby nie przypalic.
Pasuje do tego salatka z grilowanych warzyw, salata no i oczywiscie wino, bo piwko to juz tak sobie...
-------------------------------
Agnieszka:
A jesli ktos nie ma urzadzonka do pieczenia ryby
Pstrag grillowany 2:
2 pstragi, 2 cebule, zielona pietruszka, estragon - najlepiej swiezy, zle moze byc suszony, cytryna, przyprawa do ryby, pieprz bialy, sol.
Ryby sprawic, umyc, nasolic, skropic sokiem cytrynowym wewnatrz i na wierzchu. Cebule pokroic w poltalarki, posolic, popieprzyc, wymieszac z przyprawa do ryby, posiekana natka pietruszki i estragonem. Nafaszerowac ryby, ale zostawic troche cebulki osobno.
Na placie folii aluminiowej rozlozyc cebyle, na tym rybe i znow cebule, zlozyc folie, ale tak aby po obu stronach ryby zostalo troche miejsca. Ulożyc na grillu, piec ok. 25-30 min. zawiniete.
--------------------------------
Agnieszka:
Sałatka z grillowanych warzyw:
1 mloda cukinia, 1 baklazan, 3 pomidory, 2 ogorki, 2 roznokolorowe papryki, 2 cebula, oliwa, sok z cytryny lub ocet, sol, pieprz, ziola prowansalskie, musztarda.
Cykinie i bakłazana i cebule poroic w plastry, ugrilowac. Ogorka i papryki pokric wzdluz - ugrillowac, pomidory w cwiartki, chwilke (!!!) grilowac. wieksze kawalki pokroic na takie bardziej salatkowe np. plastry cukini na cwiartki, lub jak kto lubi. Wrzycic do miski, posolic, dosypac ziola prowansalskie. Przygotowac sos z oliwy, octu/cytryny, 1 lyzki musztardy - dobrze wymieszac, polac sosem warzywa i wimieszac salatke.
Pycha i takie troche inne. MOzna oczywiscie tworzyc rozne modyfikacje w zaleznosci od sezonu na warzywa.
Do wszystkich przepisow swietne sa grilowane grzanki z ugrilowanym w lupinach czosnkiem, rozsmarowanym jak maslo.
---------------------------------
VACOO:
Heja.
No w koncu cos w czym jestem dobry
Ciekawe przepisiki. A moze macie jakis na marynatke do mieska jakowegos ??
Pozdrowka dla kucharek (kucharzy) jesli jacys tu som
---------------------------------
Agnieszka:
Marynata do miesa na grill 1:
poł szklanki oliwy, pol szklanki wina czerwonego, sol, pieprz, majeranek, rozmaryn, 2 zabki czosnku, duzo papryki - marynata do mies ciemnych (wolowina, wieprzowina)
marynata do kurczaka:
oliwa, 3 lyzki sosu sojowego, suzo pieprzu, ocet najlepiej balsamiczny lub winny 1/4 szklanki, zielona pietruszka, 2 lyzeczki posiekanych papryczek czyli - takie male sloiczki na zywnosci indyjskiej, 2 lyzki miodu.
marynata 5 smakow:
1/4 szklanki oliwy, kieliszek wodki, 2 lyzki sosu sojowego, 2 lyzeczki chinskiej przyprawy 5 smakow - marynowac wieprzowine, drob.
W poniedzialek wrzyce pyszna marynate do zeberek na grillu, bo wszystkiego nie pamietam dzisiaj