Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agnieszka - przepisy grillowe
Agnieszka: Grill

Agnieszka:
Na poczatek moze rybka:
Pstrag grillowany 1:
2 pstragi, 4-5 zabkow czaonku, peczek natki pietruszki, sol, cytryna, 6-8 plastrow bekonu, oliwa.
Do tego przepisu niezbene jest takie druciane urzadzonko do pieczenia ryby na grillu.
Ryby sprawic, umyc, zostawic głowy, nasolic i nacytrynic w srodku i na zewnatrz. Posiekac czosnek z pietruszka, napchac rybkom do brzucha. Owinac pstragi bekonem (kazego osobno )bekonem, po wierzchu posmarowac oliwa, wlozyc do drucianego urzadzonka i opiekac z kazdej strony ok. 12-15 min - uwazajac oby nie przypalic.
Pasuje do tego salatka z grilowanych warzyw, salata no i oczywiscie wino, bo piwko to juz tak sobie...
-------------------------------
Agnieszka:
A jesli ktos nie ma urzadzonka do pieczenia ryby
Pstrag grillowany 2:
2 pstragi, 2 cebule, zielona pietruszka, estragon - najlepiej swiezy, zle moze byc suszony, cytryna, przyprawa do ryby, pieprz bialy, sol.
Ryby sprawic, umyc, nasolic, skropic sokiem cytrynowym wewnatrz i na wierzchu. Cebule pokroic w poltalarki, posolic, popieprzyc, wymieszac z przyprawa do ryby, posiekana natka pietruszki i estragonem. Nafaszerowac ryby, ale zostawic troche cebulki osobno.
Na placie folii aluminiowej rozlozyc cebyle, na tym rybe i znow cebule, zlozyc folie, ale tak aby po obu stronach ryby zostalo troche miejsca. Ulożyc na grillu, piec ok. 25-30 min. zawiniete.
--------------------------------
Agnieszka:
Sałatka z grillowanych warzyw:
1 mloda cukinia, 1 baklazan, 3 pomidory, 2 ogorki, 2 roznokolorowe papryki, 2 cebula, oliwa, sok z cytryny lub ocet, sol, pieprz, ziola prowansalskie, musztarda.
Cykinie i bakłazana i cebule poroic w plastry, ugrilowac. Ogorka i papryki pokric wzdluz - ugrillowac, pomidory w cwiartki, chwilke (!!!) grilowac. wieksze kawalki pokroic na takie bardziej salatkowe np. plastry cukini na cwiartki, lub jak kto lubi. Wrzycic do miski, posolic, dosypac ziola prowansalskie. Przygotowac sos z oliwy, octu/cytryny, 1 lyzki musztardy - dobrze wymieszac, polac sosem warzywa i wimieszac salatke.
Pycha i takie troche inne. MOzna oczywiscie tworzyc rozne modyfikacje w zaleznosci od sezonu na warzywa.
Do wszystkich przepisow swietne sa grilowane grzanki z ugrilowanym w lupinach czosnkiem, rozsmarowanym jak maslo.
---------------------------------
VACOO:
Heja.
No w koncu cos w czym jestem dobry
Ciekawe przepisiki. A moze macie jakis na marynatke do mieska jakowegos ??
Pozdrowka dla kucharek (kucharzy) jesli jacys tu som
---------------------------------
Agnieszka:
Marynata do miesa na grill 1:

poł szklanki oliwy, pol szklanki wina czerwonego, sol, pieprz, majeranek, rozmaryn, 2 zabki czosnku, duzo papryki - marynata do mies ciemnych (wolowina, wieprzowina)

marynata do kurczaka:
oliwa, 3 lyzki sosu sojowego, suzo pieprzu, ocet najlepiej balsamiczny lub winny 1/4 szklanki, zielona pietruszka, 2 lyzeczki posiekanych papryczek czyli - takie male sloiczki na zywnosci indyjskiej, 2 lyzki miodu.

marynata 5 smakow:
1/4 szklanki oliwy, kieliszek wodki, 2 lyzki sosu sojowego, 2 lyzeczki chinskiej przyprawy 5 smakow - marynowac wieprzowine, drob.

W poniedzialek wrzyce pyszna marynate do zeberek na grillu, bo wszystkiego nie pamietam dzisiaj
Odpowiedz
Agnieszko! Napisz koniecznie ile czasu trzymac te przysmaki w marynatach
Ukłony
S.
Odpowiedz
Z reguły wystarczy kilka godzin np. kurczaka. Jesli chodzi o czerwone mięso (wołowina, wieprzowina) to najlepiej noc w lodówce.

Podaję nowe przepisy na marynaty:

Whiskaczowa/ łyskaczowa:
1/2 szklanki whiskey, 4 łyżki oleju, sok z 1/2 cytryny, 10 ziaren zielonego pieprzu grubo potłuczonych, papryczka chilli (niekoniecznie). Wszystko wymieszac, marynowac czerwone mięso.

Jogurtowa do jagnięciny i dziczyzny:
1/2 l jogurtu jak najgęstszego (np. Bakoma naturalny), 4 ząbki czosnku, majeranek, rozmaryn, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszki.
1/2 marynarty wyłożyc do miski, ułożyc kotlety jagnięce tak aby nie stykały się brzegami. Rszte marynaty na wierzch, dokładnie przykrywając mięso i do lodówki na 2-3 dni, tak aby jogurt utworzył na mięsie skorupkę. Na grilla kładziemy w skorupce, pieczemy. Po upieczeniu zeskrobujemy marynatę (a raczej jej resztki). Mięso jest soczyste i pyszne. Można oczywiscie w tej marynacie robic mięso w sposób tradycyjny (nie czekając aż się zaskorupi) i też jest super.
Odpowiedz
Agnieszka ja poroszę o przepis (jesli masz) na sos-marynatę miodowo czosnkowy do żeberek z grilla,oraz na sos barbecue. plizzz
Odpowiedz
Sos barbecue:

http://k97.kuchniaonline.pl/index.php?id=956&nr63=87

Nie próbowałam robic, ale wygłada smakowicie. To wogóle fajna strona.

Marynata do żeberek:
1/3 szklanki oleju (moje oststnie odkrycie olej ryżowy z MAKRO), 1/2 szklanki octwu winnego (rozmarynowy, estragonowy lub zwykły biały), 3-4 ząbki czosnku (jesli młody trochę więcej), 3 łyżki musztardy, 0,5 l piwa, 4 łyżki miodu, bazylia swieża lub suszona.
Jest to proporcja na ok 1 -1,2 kg zeberek.
Zeberka pokroic, posolic, popaprykowac, włożyc do marynaty i marynowac,. Po wyjęciu na grill, smarowac pozostałą marnatą, utworzy się pyszna skorupka.

Zamiast piwa i octu można dac wino czerwone wytrawne w ilosci 2 szklanek.

Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale ja robię własnie tak z modyfikacjami przyprawowymi w zależnosci od zasobnosci przyprawowej gospodarzy grilla ;)
Odpowiedz
Dokładnie o taki sos mi chodziło,dzięks:)
Odpowiedz
Znalazłam fajne miejsce w sieci z przepisami grillowymi, głównie z wołowiny i jagnięciny, ale także np. ze strusia.

http://www.gril.pl/index.htm

w dziale przepisy :D:D:D
Odpowiedz
I jeszcze jedna marynata, odkryta w tym sezonie :)

1/2 szklanki oleju lub oliwy, 4 łyżki sosu sojowego, 100 ml wódki czystej, papryka słodka, rozmaryn, zioła prowansalskie, majeranek.
Wszystkie składniki połączyć. Wrzucić mięso do marynaty. Ja najczęściej daję 2 piersi z kurczaka, kilka kawałków karkówki, no i boczuć. Marynata doskonała również do marynowania warzyw na grilla np. cukinii lub bakłażanów. Po kilku, a lepiej kilkunastu godzinach marynowania mięso i warzywa układamy na aluminiowych tackach na grillu i niecierpliwie czekamy na efekt. Mięso slić dopiero na grillu.
Można podawać samo lub z sosem jogurtowo-koprowo-czosnkowym.

Można czynić wariacje na temat rodzaju wódki np. żubrówka, wiśniówka, miodowa z pieprzem (Niemiroff ukraińska - dostępna w MAKRO po bandyckich cenach).
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Agnieszka
Znalazłam fajne miejsce w sieci z przepisami grillowymi, głównie z wołowiny i jagnięciny, ale także np. ze strusia.

Przepraszam bardzo ale wypraszam sobie!! Grillowany Struś??!! :diabelek:

Pozdr.
STRU$
Odpowiedz
Jest sezonowo, a więc grillowo. Wczoraj miałem grilla, jako starszy grillowy musiałem się mięskiem zająć. Grillowałem więc sobie karkówki, boczki, kiełbaski. Pomyślałem jednak, że to za mało dla mej ambicji. Umieśćcie jeśli łaska przepisy na wasze specjały, przez was robione, a przez innych uwielbiane. Tylko na litość boską, bez niesprawdzonych przepisów z portali kulinarnych (juz raz robiłem placki ziemniaczane na drożdżach, wszustko do sedesu...)
pzdr
fea
Odpowiedz
Jak ktoś lubi rybki to polecam. Pstrąg patroszony, do środka wycisnąć cytrynki, dać kopru (dużo)..., sól, pieprz, można podsypać ziół prowansalskich i dać dość dużo masła. Wszystko zawinąć w folię aluminiową i opiekać na grillu po 15 minut z każdej strony. Znalazłem kiedyś ten przepis w sieci i sprawdzałem (sam tylko dodałem ziół prowansalskich bo w przepisie ich nie było). Na prawde rewelacja... rybka właściwie duszona, miekka z mocnym aromatem masła i ziół.
Odpowiedz
kiedy byłem w chorwacji do ryb dodawali przed smazeniem gotowaniem etc czosnku co dawało im zupelnie nowy nie czosnkowy (sic!) smak . na grillu mysle tez wyjdzie ? :)
Odpowiedz
napewno czosnek jest dobrym dodatkiem smakowym, ale zdecydowanie w niewielkiej ilości, bo jak więcej, to smak staje się przykry... moze by tak do mięska bułeczki z masłem i czosnkiem. Takie czosnkowe pieczywo dobrze by się nadawało, co myślicie?
pzdr
fea
Odpowiedz
pomysł bardzo dobry :)

ja zaproponuję pieczone banany z rumem i czekoladą..

Banany opłukać, skórki naciąć wzdłuż i lekko rozchylić. W nacięcia wcisnąć po kilka kawałków drobno skrojonej czekolady skropionej rumem.Każdy banan zawinąć w folię aluminiową,i wrzucić w węgiel na około 10 minut. Po upieczeniu zdjąć folię i z brzegów nacięcia usunąć część skórki.Podawać gorące
Odpowiedz
Cosik już w temacie grilla było ;)

... dzięki Agnieszko, już zostało połączone :)
Odpowiedz
jeśli o pstrągach z grila mowa to koniecznie z chrzanem idużo cytrynki
super
Odpowiedz
ja proponuję na koniec grilowania gdy jest jeszcze żar na grilu położyć na ruszcie banany. obrócić na drugą ztronę jak skórka na nich zczernieje. po upieczeniu zdjąć połowę skórki i polać banana upieczonego likierem jajecznym. niebo w gębie! palce lizać! polecam
Odpowiedz
rybka na grilu to jest to, ale na Majówce w Moczydle był świetny łosoś z wędzarni, kto był to wie:slinka:
Odpowiedz
A jeszcze przypomniało mi sie :) właściwie wychodzi zakąska pod trunki (rewelacja pod piwo, z winkiem nie probowałem). Piersi z kurczaka pokrojone w paski (ok 1-1,5cm) grubosci, rozmiar płata bez znaczenia. I tu kłopot za piernika nie pamietam jakiej firmy to marynata, w każdym razie jedna jest ziołowa a druga tej samej firmy pikantna... jak sie poszuka w marynatach to na pewno sie znajdzie cos podobnego... zreszta jak sa to własnie tej firmy :). Olej, przyprawy... zostawic na min. 4 h (pisza na dwie ale to nie to samo), a najlepiej zrobic dzien przed grillowaniem i do lodowki. Niby proste ale juz na 20 grillach chwalili to pod niebiosa.
Odpowiedz
Zgadzam się z Rafple z tą różnicą, że ja mieszam Staropolską i Pikantną dodaję trochę musztardy, oleju i piwa. Jeśli ktoś lubi może być ciemne .
Odpowiedz
Możliwie cieniutkie i długie plastry boczku wędzonego i banany obrane ze skórki- to składniki. Żadnych przypraw.
Cała sztuka polega na owinięciu banana (całego lub kawałka- zależy jakie plastry boczku) boczkiem i spięciu np. wykałaczką albo specjalną szpilką do mięsa. Wrzucamy to na grila i możliwie szybko rumienimy boczek (jak za długo to banan się rozgotuje i może być problem z utrzymaniem estetyki).
Pozornie szokujące połączenie smaków, ale zaskakująco rewelacyjny efekt.
Odpowiedz
... zbieramy grzybki, do papryczki i na grilla :)

Papryka z grzybami z grilla
składniki
4 średnie papryki
2 cebule
1 pomidor
1/2 kg świeżych grzybów (mogą być apertyzowane ze słoika)
100 g. masła
sos tabasco
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania
Papryki dzielimy na trzy części (wzdłuż blaszek nasiennych), wypestkowujemy, odkładamy.
Przygotowujemy farsz; pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle (do zeszklenia), dodajemy grzyby, dusimy do miękkości, odzielamy 12 sztuk małych grzybków a resztę drobno siekamy, dodajemy obrany ze skóry drobno posiekany pomidor i jeszcze 10 minut dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę smarujemy od wewnątrz odrobiną masła, skrapiamy dwoma kroplami Tabasco i nakładamy przygotowany farsz układając na wierzch całego grzybka a spód papryki smarując oliwą.
[Obrazek: pepper3.jpg]
Grillujemy na średnio rozgrzanym węglu około 15 min., zwracając uwagę aby się papryka nie przypaliła.
Smacznego
Odpowiedz
sezon grillowy rozpoczęty ? ...
... u mnie trwa cały rok, ... pogoda wspaniała, ... do dzieła więc

Golonka wędzona, pieczona w piwie
Składniki:
3 wędzone golonki (golonki wędzę sam w olchowym dymie)
2 liście laurowe
4 ziarna angielskiego ziela
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 butelka dobrego jasnego piwa
[Obrazek: golonW02.jpg]
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy wrzątek do którego wrzucamy wszystkie przyprawy. Wędzone golonki gotujemy do 3/4 ich miękkości. Po ugotowaniu zawijamy golonki w posmarowaną olejem folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz), pozostawiając na górze otwartą folię (formą przypomina to wysokie miseczki) i wlewamy do środka 1/3 butelki piwa. Grillujemy w wysokiej temperaturze około 15 do 20 minut (lub w temperaturze średniej około 30 do 40 minut). Mięso powinno być mięciutkie I odchodzić od kości.

Kaszanka z sosem BBQ
Składniki:
8 kaszanek
1/2 szklanki ulubionego sosu BBQ (mój ulubiony to Jack Daniels)
1/2 główki czosnku
1 jabłko
1 średnia cebulka
1 łyżka majeranku
[Obrazek: kaszankaG01.jpg]
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półtalarki a ćwiartki obranego ze skóry jabłka również w plasterki. Kaszankę grubo smarujemy sosem BBQ, obkładamy jabłkiem, cebulą i czosnkiem, lekko posypujemy majerankiem i zawijamy w posmarowaną olejem folię aluminiową.
Grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut.

Marynowana biała kiełbasa z grilla
Składniki:
8 białych kiełbasek
1/4 kg wędzonego boczku
3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
2 średnie cebule
1/2 główki czosnku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
[Obrazek: kielBG03.jpg]
Sposób przygotowania:
Do wrzącego bulionu wrzucamy pieprz i gotujemy na małym ogniu aż będzie miękki (około 1 godzinę), pod koniec gotowania wrzucamy posiekany czosnek i pokrajaną w półtalarki cebulę. Na koniec wlewamy wino i więcej nie gotujemy. Odstawiamy marynatę do ostygnięcia. Boczek kroimy w cienkie plastry i owijamy nim białą kiełbasę. Układamy w naczyniu, zalewamy zimną marynatą i marynujemy w lodówce przez około 12 godzin.
Każdą porcję zawijamy w wysmarowaną olejem folię aluminiową dodając parę ziaren pieprzu, kilka kawałków czosnku i cebulki oraz obficie skrapiając marynatą. Grillujemy w wysokiej temperaturze około 10 minut.

Ziemniaki faszerowane grzybami i serem
Składniki:
8 dużych młodych ziemniaków
10 dkg świeżych leśnych grzybów (mogą być z solanki lub mrożone)
5 dkg wędzonej szynki
1 mała cebula
2 łyżki masła
5 dkg żółtego sera
[Obrazek: ziemG01.jpg]
Sposób przygotowania:
Grzyby i cebulkę drobno siekamy i dusimy na maśle do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy pokrajaną w cienkie paski szynkę. Ziemniaki gotujemy do 3/4 ich miękkości i obieramy ze skórki. Ścinamy ziemniakom cienki plaster a większą część ziemniaka drążymy łyżeczką. W wydrążone miejsce wkładamy farsz grzybowy, na wierzch kładziemy kawałek sera i przykrywamy ściętym uprzednio plastrem ziemniaka.
Zawijamy w posmarowaną folię aluminiową i grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut.

Sos z zielonego pieprzu
Składniki:
pozostały z marynaty do białej kiełbasy czosnek, cebulka i pieprz
1 łyżka masła
1 kieliszek (25 g) nalewki z głogu (może być jarzębiak)
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego szczypioru
sól do smaku
[Obrazek: sosZP02.jpg]
Sposób przygotowania:
Czosnek, cebulkę oraz pieprz wraz z nalewką, mieszamy na gładką masę blenderem, cały czas mieszając zagotowujemy i dodajemy masło. Odstawiamy do ostygnięcia. Dokładnie mieszamy ze śmietaną i posypujemy szczypiorkiem.

Życzę smacznego i wspaniałej grillowej pogody.
Odpowiedz
Czy ktoś próbował / ma przepis na pangę (filet) z grilla ?

Proszę, błagam. Dla mnie szkoda takiej rybki na eksperymenty ... :fajka: a ślinka cieknie, chyba będe muuuusiał popróbować :)
Odpowiedz
Na początek skrzydełka:

Dowolną ilość skrzydełek lekko obgotować w bulionie (ok. 10 min.)
Przygotować zalewę:
1/2 szklanki ostrego ketchupu,
1/2 szklanki jogurtu,
parę ząbków czosnku,
sos sojowy,
chili, ew. sól i pieprz.

Włożyć skrzydełka do zalewy na ca 2 godziny. Upiec na grillu.

Bruschetta:
Pokroić bułkę paryską, z jednej strony posmarować masłem.
Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić. Dodać siekany czosnek i sól.
Kawałki bułki opiekać na grillu - w pierwszej kolejności stroną pozbawioną masła. Na każdym kawałku położyć pomidory z czosnkiem.

Zapiekana favita:
favite pokroić w grube plastry, ułozyć na folii, na wierzchu umieścić pomidory z czosnkiem i posypać ziołami (u mnie świeże oregano i szłwia). Zawinąć w pakieciki i zapikać chwilę.

Zajadać popijając lekko schłodzonego jabłecznika:slinka:

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Skocz do: