Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agnieszka - przepisy grillowe
#26
To ja zapodam przepis na marynatę do mięs. Jakich? - jak kto sobie życzy. Dostałam ten przepis od mojej wychowawczyni, pani W. Używam i mi się sprawdza:
Odpowiedz
#27
Przepraszam Krzysia (Kmusial), że wczoraj wycięłam jego post z zapytaniem o oscypek z grilla. Zamiast "cytat" przycisnęłam "edytuj" i po ptokach:wsciekly:

Wg mnie najlepiej oscypek pokroić na grube plastry , owinąć w folię, grillować po 3 minuty z każdej strony. Podawać z konfiturą żurawinową.

Można też przygotować pyszny chlebek jako dodatek do innych dań grillowych.
Chleb pokroić w plastry( krojąc nie do samego końca).
Oscypek zetrzeć na tarce, wymieszć z niewielką ilością masła. Można dodać trochę świeżych ziół. Posmarować każdą kromkę chleba przygotowaną masą. Zawinąć w folię i grillować kilka minut. Tak przygotowany chlebek jest chrupiący i aromatyczny.
Odpowiedz
#28
Ostatnio grillowałam piersi kacze wg przepisu Kuronia.
Mięsko było bardzo soczyste i smaczne.

Po stronie skórki naciąć należy gustowną kratke.
Piersi kacze zamarynować i zostawić najlepiej na noc.
Składniki marynaty:
oliwa,
sos sojowy
wiśniówka
posiekany czosnek
świeże zioła(majeranek, szałwia, oregano etc)

Mięso grillować najpierw stroną ze skórką. Grillować należy dość długo - 15-20 minut na każdą stronę uważając by sie nie przypaliło, pędzelkować zalewą. Trochę wymaga cierpliwości, ale warto. Pychota:jezor:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#29
Na sobotnio-niedzielne grillowanie proponuję:
grillowana cukinię, pieczarki i szaszłyki z jagnięciny.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#30
Grillowana cukinia - tak jak na zdjęciu - pokroić w wachlarze i wypełnić masą z posiekanych pomidorów, czosnku, soli i dowolnego żółtego sera. Cukinię zawinąć w folię i grillować po kilka minut z każdej strony.

Grillowane pieczarki - odciąć trzonki grzybów i posiekać, posolić i popieprzyć. Wypełnić kapelusze. Na wierzchu położyć sporą grudkę masełka czosnkowego ze sporą ilością siekanej pietruszki. Zawinąć w folię i zapiekać.

Szaszłyki z jagnięciny - mięso zamarynować w dowolnej marynacie(u mnie jogurt, ostry sos pomidorowy i przyprawa a`la gyros). Mięso nadziewć na szpadki razem z kawałkami boczku i cebuli.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#31
... Favita pokazuje wspaniałe i smaczne przepisy ... a reszta się "czai" i grilluje pokryjomu :) ;)

smaczne pozdrówka (... noooo ta jagnięcina ... :slinka: ...)
Odpowiedz
#32
Paul, równiez pozdrawiam bardzo smacznie. Jeśli kiedyś zawitasz w nasze strony możesz liczyć na wspaniałą młodą baraninkę - zamarynowana w jogurcie - pokonuje niemal wszystkie mięsiwa w przedbiegach, (ma się rozumiec oprócz dziczyzny).:jezor::jezor:
Odpowiedz
#33
Mmmmniam!. Te szaszlyczki pachna nawet przez monitor. Wlasnie znalazlem nieco baraninki w zamrazalniku i chyba dzis bede grillowal ( tez z cukinia i pieczarkami). Zastanawiam sie tylko, czy z mrozonego miesa beda rownie dobre. W koncu moge w kazdej chwili kupic cos swiezego. A jaki kawalek jest najlepszy? Lopatka, czy moze cos z udka?
Odpowiedz
#34
Wiadomo, że na grilla lepsze mięsko świeże:slinka:
Jeśli chodzi o rodzaj mięsa to udziec bylby lepszy. Możesz także z niego przygotować pieczeń, steki i zrazy bite.
Łopatka bardziej na gulasz, ale szaszłyki też się udadzą. Do tego jakieś stosowne winko z Twojej przepastnej piwnicy:polewam:
Odpowiedz
#35
Kupilem swiezy udziec bez kosci i pieczareczki a cukinie mam wlasna. Po poludniu odpalam grilla. A do dania otworze Australijskie Shiraz.
Odpowiedz
#36
... no i jak tam "skopowinka" wyszła ? :)

Cytat:Wysłane przez Pigwa
...
Wlasnie znalazlem nieco baraninki w zamrazalniku
...
... jeżeli masz mrożoną łopatkę, to doskonale wychodzi zrobiona "na dziko" wg przepisu na sarninkę

Łopatka sarnia duszona z grzybami
SKŁADNIKI:
2 kg łopatki sarniej z kością
marynata do sarniny
1/2 kg świeżych leśnych grzybów (mogą być mrożone lub z solanki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 litra czystego bulionu z kości
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
1/5 litra kwaśnej pełnotłustej śmietany
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody, wyfiletować.
Wyfiletowane mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Do nagrzanego (250 st. C) piekarnika włożyć kość i opiekać ją aż będzie ciemno-brazowa. Przełożyć kość do garnka, zalać 1/2 litra wrzącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do odparowania połowy płynu (szumując).
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), osączyć i wytrzeć do sucha, natrzeć pieprzem a nastepnie oprószyć mąką. Na patelni silnie rozgrzać połowę masła, dodać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron.
Oczyścić i umyć grzyby, zalać osoloną wodą i gotować 30 minut, na koniec gotowania dodać masło, część grzybów posiekać (kilka pozostawić w całości).
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Mięso przełożyć do ognio-trwałego naczynia (lub brytwanny), włożyć pokrajaną w półtalarki cebulę, piec pod przykryciem, polewając bulionem i wytworzonym sosem, przez około 2 godziny, dodać grzyby wraz z wywarem, dusić 1 do 2 godzin, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyjąć mięso z brytwanny i pokroić w plastry (w poprzek włókien) o grubości około 2 cm.
Wytworzonym gorącym sosem, zahartować śmietanę i połączyć z resztą sosu (nie gotować), doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.
Obniżyć w piekarniku temperaturę do 100 st. C., pokrajane mięso włożyć do sosu i trzymać w piekarniku około 15 minut.

smaczne pozdrówka
Odpowiedz
#37
... kiedy rozpoczynacie sezon grillowy ?

pzdr
Odpowiedz
#38
Marynata do żeberek Agnieszki pierwsza klasa, wczoraj degustowałem w poszerzonym gronie.


Skocz do: