24-05-2007, 15:28
To ja zapodam przepis na marynatę do mięs. Jakich? - jak kto sobie życzy. Dostałam ten przepis od mojej wychowawczyni, pani W. Używam i mi się sprawdza:
Agnieszka - przepisy grillowe
|
24-05-2007, 15:28
To ja zapodam przepis na marynatę do mięs. Jakich? - jak kto sobie życzy. Dostałam ten przepis od mojej wychowawczyni, pani W. Używam i mi się sprawdza:
06-06-2007, 07:01
Przepraszam Krzysia (Kmusial), że wczoraj wycięłam jego post z zapytaniem o oscypek z grilla. Zamiast "cytat" przycisnęłam "edytuj" i po ptokach
Wg mnie najlepiej oscypek pokroić na grube plastry , owinąć w folię, grillować po 3 minuty z każdej strony. Podawać z konfiturą żurawinową. Można też przygotować pyszny chlebek jako dodatek do innych dań grillowych. Chleb pokroić w plastry( krojąc nie do samego końca). Oscypek zetrzeć na tarce, wymieszć z niewielką ilością masła. Można dodać trochę świeżych ziół. Posmarować każdą kromkę chleba przygotowaną masą. Zawinąć w folię i grillować kilka minut. Tak przygotowany chlebek jest chrupiący i aromatyczny.
06-06-2007, 07:09
Ostatnio grillowałam piersi kacze wg przepisu Kuronia.
Mięsko było bardzo soczyste i smaczne. Po stronie skórki naciąć należy gustowną kratke. Piersi kacze zamarynować i zostawić najlepiej na noc. Składniki marynaty: oliwa, sos sojowy wiśniówka posiekany czosnek świeże zioła(majeranek, szałwia, oregano etc) Mięso grillować najpierw stroną ze skórką. Grillować należy dość długo - 15-20 minut na każdą stronę uważając by sie nie przypaliło, pędzelkować zalewą. Trochę wymaga cierpliwości, ale warto. Pychota
03-08-2007, 10:45
Na sobotnio-niedzielne grillowanie proponuję:
grillowana cukinię, pieczarki i szaszłyki z jagnięciny.
03-08-2007, 11:08
Grillowana cukinia - tak jak na zdjęciu - pokroić w wachlarze i wypełnić masą z posiekanych pomidorów, czosnku, soli i dowolnego żółtego sera. Cukinię zawinąć w folię i grillować po kilka minut z każdej strony.
Grillowane pieczarki - odciąć trzonki grzybów i posiekać, posolić i popieprzyć. Wypełnić kapelusze. Na wierzchu położyć sporą grudkę masełka czosnkowego ze sporą ilością siekanej pietruszki. Zawinąć w folię i zapiekać. Szaszłyki z jagnięciny - mięso zamarynować w dowolnej marynacie(u mnie jogurt, ostry sos pomidorowy i przyprawa a`la gyros). Mięso nadziewć na szpadki razem z kawałkami boczku i cebuli.
05-08-2007, 19:01
... Favita pokazuje wspaniałe i smaczne przepisy ... a reszta się "czai" i grilluje pokryjomu
smaczne pozdrówka (... noooo ta jagnięcina ... ...)
06-08-2007, 17:36
Paul, równiez pozdrawiam bardzo smacznie. Jeśli kiedyś zawitasz w nasze strony możesz liczyć na wspaniałą młodą baraninkę - zamarynowana w jogurcie - pokonuje niemal wszystkie mięsiwa w przedbiegach, (ma się rozumiec oprócz dziczyzny).
06-08-2007, 20:07
Mmmmniam!. Te szaszlyczki pachna nawet przez monitor. Wlasnie znalazlem nieco baraninki w zamrazalniku i chyba dzis bede grillowal ( tez z cukinia i pieczarkami). Zastanawiam sie tylko, czy z mrozonego miesa beda rownie dobre. W koncu moge w kazdej chwili kupic cos swiezego. A jaki kawalek jest najlepszy? Lopatka, czy moze cos z udka?
07-08-2007, 07:38
Wiadomo, że na grilla lepsze mięsko świeże
Jeśli chodzi o rodzaj mięsa to udziec bylby lepszy. Możesz także z niego przygotować pieczeń, steki i zrazy bite. Łopatka bardziej na gulasz, ale szaszłyki też się udadzą. Do tego jakieś stosowne winko z Twojej przepastnej piwnicy
07-08-2007, 15:40
Kupilem swiezy udziec bez kosci i pieczareczki a cukinie mam wlasna. Po poludniu odpalam grilla. A do dania otworze Australijskie Shiraz.
09-08-2007, 02:38
... no i jak tam "skopowinka" wyszła ?
Cytat:Wysłane przez Pigwa... jeżeli masz mrożoną łopatkę, to doskonale wychodzi zrobiona "na dziko" wg przepisu na sarninkę Łopatka sarnia duszona z grzybami SKŁADNIKI: 2 kg łopatki sarniej z kością marynata do sarniny 1/2 kg świeżych leśnych grzybów (mogą być mrożone lub z solanki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 litra czystego bulionu z kości 4 łyżki masła 2 łyżki oleju 1/5 litra kwaśnej pełnotłustej śmietany sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody, wyfiletować. Wyfiletowane mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Do nagrzanego (250 st. C) piekarnika włożyć kość i opiekać ją aż będzie ciemno-brazowa. Przełożyć kość do garnka, zalać 1/2 litra wrzącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do odparowania połowy płynu (szumując). Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), osączyć i wytrzeć do sucha, natrzeć pieprzem a nastepnie oprószyć mąką. Na patelni silnie rozgrzać połowę masła, dodać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron. Oczyścić i umyć grzyby, zalać osoloną wodą i gotować 30 minut, na koniec gotowania dodać masło, część grzybów posiekać (kilka pozostawić w całości). Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Mięso przełożyć do ognio-trwałego naczynia (lub brytwanny), włożyć pokrajaną w półtalarki cebulę, piec pod przykryciem, polewając bulionem i wytworzonym sosem, przez około 2 godziny, dodać grzyby wraz z wywarem, dusić 1 do 2 godzin, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyjąć mięso z brytwanny i pokroić w plastry (w poprzek włókien) o grubości około 2 cm. Wytworzonym gorącym sosem, zahartować śmietanę i połączyć z resztą sosu (nie gotować), doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Obniżyć w piekarniku temperaturę do 100 st. C., pokrajane mięso włożyć do sosu i trzymać w piekarniku około 15 minut. smaczne pozdrówka
04-12-2007, 06:43
... kiedy rozpoczynacie sezon grillowy ?
pzdr
12-05-2008, 12:21
Marynata do żeberek Agnieszki pierwsza klasa, wczoraj degustowałem w poszerzonym gronie.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|