• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Mocno nagazowane

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Mocno nagazowane
Quaz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 7
08-06-2006, 16:36
Parę dni temu minał miesiąc od nastawienia winka (kartonikowy jabcok) i ponoeważ Blg utrzymuje się na poziomie 3 stopni, a winko przestało bulgotać dokonałem pierwszego obciągu (choć osadu nie było jeszcze dużo). Napitek nic, a nic się nie sklarował narazie i jest gazowany jak szampan. To drugie jest bardzo przyjemne, natomiast to pierwsze mniej.
Czy jest szansa, że się toto szybko samoistnie wyklaruje, a winko nadal pozostanie musujące, czy musze się liczyć z faktem, że niebawem pożegnam się z bąbelkami?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
08-06-2006, 17:01
Trzymaj w piwnicy a najlepiej jesli możesz to w lodówce. Powinno to wspomóc klarowanie oraz zwiększyć rozpuszczalność CO2 w winie.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Nastrój: takie tam...
08-06-2006, 17:02
Niestety bąbelki z czasem znikną, chyba, że szybko sie winko wyklaruje i zabutelkujesz.
Szukaj
Odpowiedz
TanBzan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 4
Nastrój: :big:
08-06-2006, 18:16
u mnie zniknęły :(
Szukaj
Odpowiedz
fea Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Nastrój: radio
08-06-2006, 19:30
popieram zdanie przedmówców, trzymaj w piwnicy i tam wszystkie czynności winne rób, do butelek rozlewaj bardzo powoli bez chlapania

na przyszłość, szampany robi się nieco inaczej, a więc jak chcesz zachować bąbelki to nie rób tego przy okazji ;)
pzdr
fea
Szukaj
Odpowiedz
mik Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 14
Nastrój: jak po skosztowaniu winka
09-06-2006, 06:13
a ja mam problem odwrotny, moje pszeniczne tak się zgazowało że co kilka dni wywala korek z dymiona ( bez rurki z błoną gumową na otworze ), poradźcie jak się pozbyć tych bąbelków. proszę o sprawdzony sposób.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
09-06-2006, 08:09
Założyć korek z rureczką.:big:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
TanBzan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 4
Nastrój: :big:
09-06-2006, 10:34
jak u mnie było baaaardzo nagazowane to przelewałem ale to dosyć nużące... slyszalem o metodzie nakladania prezerwatywny na korek - ale nie sprawdzalem :P
Szukaj
Odpowiedz
sebania84 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
09-06-2006, 11:22
jak ja miałem mocno nagazowane to założyłem korek z rurką i pomogło
Szukaj
Odpowiedz
fea Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Nastrój: radio
09-06-2006, 11:32
Cytat:Wysłane przez mik
a ja mam problem odwrotny, moje pszeniczne tak się zgazowało że co kilka dni wywala korek z dymiona ( bez rurki z błoną gumową na otworze ), poradźcie jak się pozbyć tych bąbelków. proszę o sprawdzony sposób.
zależy jaki nastaw, generalnie pomaga podgrzewanie, zmniejsza sie "zdolność" do utrzymywania CO2 w wodzie i bąbelki uciekają z wina, no i przelewanie of koz
pzdr
fea
Szukaj
Odpowiedz
Quaz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 7
09-06-2006, 12:47
Cytat:Wysłane przez fea
na przyszłość, szampany robi się nieco inaczej, a więc jak chcesz zachować bąbelki to nie rób tego przy okazji ;)
pzdr
fea

Oczywiście nie zależy mi bardzo na tych bąbelkach, wszak wcale się ich nie spodziewałem, ale skoro jest tak mocno musujące, to pomyślałem, że zachowanie takiego stanu rzeczy byłoby w niedalekiej przyszłości miłe dla podniebienia.
Szukaj
Odpowiedz
Hycel Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 375
Liczba wątków: 8
Nastrój: Czekając na mocne wino
06-02-2009, 16:50
Cześć,o bąbelkowaniu trochę już wiem:szampan:ale co sprawia że wino te bąbelki ma:pytajnik: czyżby długie trzymanie w ciepłym miejscu np. koło kaloryfera w zimie:szampan:
Szukaj
Odpowiedz
piwkot Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 449
06-02-2009, 17:41
Hycel, nie wiem czy wiesz, ale odpowiadasz na temat z 2006 roku :lol: zainteresowanych albo już na forum nie ma ,albo nie wiedzą o co chodzi :D

Jak odgrzewasz wątek to miej chociaż konkretny powód.

Bąbelki są wtedy jak za wcześnie się butelkuje. Wino fermentuje w szczelnej butelce a gaz nie mając gdzie uciec wytrąca się w winie. O ile nie wybuchnie to masz szampana ;)
Szukaj
Odpowiedz
Hycel Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 375
Nastrój: Czekając na mocne wino
06-02-2009, 17:59
:spoko:Wiem że wątek jest stary ale ja na ten temat nic nie znalazłem a powodem jest że jedno moje wino stojące koło grzejnika z ryżu bąbelkowało,a drugie z winogron które stało zdala od grzejnika nie bąbelkuje:spoko:wina mają 5 miesięcy
:)BO MOCNE WINO TO DOBRE WINO:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
AntoniBanan Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 1
Nastrój: pozytywny
06-02-2009, 19:36
Wydaje mi się, że takie domowe-musujące wino przyniesie bardzo nieciekawe efekty żołądkowe, zwłaszcza po większej ilości takiego wina (przynajmiej po moim tak było). Wydaje mi się, że z musującego wina bardzo ciężko pozbyć się resztek drożdżowych, które powodują ból brzucha i potęgują kaca.
To są moje delikatne przemyślenia, których podstawą było jedno niedojrzałe jeszcze wino (chociaż klarowne).
Szukaj
Odpowiedz
baszon Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 1
Nastrój: winny
13-02-2009, 00:16
ja mam za to problem z bąbelkami, stosuje drożdze zwykłe winne, nie te killerym aktywne, a jednak wino nie chce przestac fermentowac. Ostatnio rozlewałam w butelki wino roczne, które moim zdaniem już dawno pzrestało pracowac, ale jakieś 2-3 tygodnie później miałam w piwnicy armagedon :-p Teraz robię próby winne na pojedynczych butelkach czy sie nadaje do korkowania
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
13-02-2009, 00:29
Jak już wino nadaje się do korkowania teoretycznie to jeszcze warto poczekać ze trzy miesiące ,ponadto warto siarkować przed butelkowaniem.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Mocno nagazowane

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-06-2025, 23:37 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa