Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
Witam
Mam problem, bo mam 40kg truskawek, alenie mam czasu na obieranie bo muszę pilnie wyjechać. Jak wrócę to z truskawki będzie szmelc i pomyślałem sobie że może nie oddzielać szypułek
Czy ktoś fermentował truskawki z szypułkami, czy wpłynie na smak i końcową jakość wina. Mam zamiar fermentować miazgę 2-3 dni i sądzę/mam nadzieję że nie spartolę wina
Proszę o PILNĄ odpowiedź, bo czas mnie nagli
Liczba postów: 132
Liczba wątków: 8
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Ruda Śląska
a może umyte bys prasa potraktował?
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
To świetny pomysł, tylko nie mam prasy
Temat już nieaktualny. Żona okazała się świetną obieraczką szypułek. W ciągu 2,5 godziny obrała mi te nieszczęsne 40kg.
Ale i tak mnie ciekawi czy byłby posmak
Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: WROCŁAW
Nastrój: szatański!!!
Cytat:Wysłane przez majchal
Ale i tak mnie ciekawi czy byłby posmak
tez jestem ciekawy...bo jezeli nie bedzie to przeszkadzalo to moze byc wielka oszczednosc czasu...
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 3
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: Urlop...

chyba nigdy się tego nie dowiemy
Liczba postów: 5.321
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Myślę , że krótka fermentacja w miazdze (2-3 dni) nie miała by znaczącego wpływu na trawiasty smak. Może ktoś nastawi mały eksperymencik dla zaspokojenia ciekawości forumowiczów.
Wczoraj postawiłem truskaweczki w fermentatorze ale odszypułkowane.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
Pytałem, bo mi też się wydaje, że nie miałoby to wpływu na smak. Fermentacja truskawki z Pektopolem przebiegła w czasie kilkunastu godzin. Coś mi się zdaje że za rok nie będe obierał. Oszczędność czasu jest wielka, ale również kręgosłupa, paznokci i stosunków rodzinnych
Jako ciekawostkę powiem, że z 30kg truskawek ( około 10 poszło na dżem i sok ), uzyskałem około 21L soku. Bez prasy. Po wielkich kombinacjach uzyskałbym jeszcze z 1-2L soku, ale lenistwo wygrało z wydajnością
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
A propos paznokci - polecam rękawiczki chirurgiczne a co do stosunków rodzinnych to w naszym wypadku okazało sie, że odszypułkowywanie truskawek łączy niczym drzewiej darcie pierza. Obrobienie 16 kg zajęło nam cały mecz Niemcy - Szwecja.