• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Drożdże a czynniki zewnętrzne
odporność drożdży na alkohol

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
odporność drożdży na alkohol
Morning Change Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 5
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: coraz lepiej
#1
25-07-2006, 14:57
mam pytanie
na które nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi
na opakowaniu ani na stronce nie moge sie doszukac
jak duże stezenie alkoholu są w stanie wytrzymać
poszczegolne drożdze z firmy Biowin.
licze na Wasze doświadczenie.
najbardziej interesują mnie TOKAY , MADERA i BURGUND.
Szukaj
Odpowiedz
alva Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Łącko
Nastrój: Rodzynkowy oraz ryżowy
#2
25-07-2006, 15:41
teoretycznie to zadne chyba nie pociagna wiecej niz 17,5%.. czyli tu zdechna... a praktycznie... ?

mnie tam najwiecej wychodzilo cos kolo 17%.. wiec co dolej to nie wiem
Szukaj
Odpowiedz
Morning Change Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 5
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: coraz lepiej
#3
25-07-2006, 15:59
zamierzam nastawić 54 L czarnej porzeczki na wino wytrawne 18% i zastanawiam sie
czy kiedy pomieszam te 3 matki czyli tokay madera burgund , bedzie miało to jakiś sens , bo i tak chyba przetrwaja najsilniejsze,
doradzcie!

ps. w uniwersalne wogole sie nie pakuje bo to porazka
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#4
25-07-2006, 16:22
A jaki sens ma mieszanie trzech różnych rodzajów drożdży ?:niewiem:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Morning Change Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 5
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: coraz lepiej
#5
25-07-2006, 16:26
ano sens jest taki ze z założenia chciałem osiągnąc jak najwyższe stezenie % wiec kiedy pomieszam 3 rodzaje przetrwają i tak najsilniejsze.
według przepisu do czarnej porzeczki musi być wzmocniony zaczyn drożdzowy.
byćmoże błędnie interpretuje to .
prosze o podprowadzenie na włąściwy tor.
sprawa droga lepiej kupić owoce i wyciskac sok czy kupić sok w kartonach , jezeli w kartonach to jaki :)
Szukaj
Odpowiedz
fea Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
#6
25-07-2006, 16:29
Ze starego wino.org.pl
# Wina białe, lekkie - Chablis, Sauternes, Riesling
# Wina białe, średniej mocy - Bingen, Steinberg, Sauternes, Tokaj, Johannisberg
# Wina białe, słodkie, deserowe - Bingen, Tokaj, Madera, Sherry
# Wina czerwone, lekkie - Bordeaux
# Wina czerwone, średniej mocy - Bordeaux, Bingen, Chambertin, Burgund
# Wina czerwone, słodkie, deserowe - Port, Malaga, Burgund

Zależy czy chcesz robić wino czerwone czy białe... Bo jak tradycyjnie miazga to wyjdzie ci z pewnością czerwone... troche dziwne te MD pomieszałeś. Rozmnóż porządnie tego Burgunda, przez jakiś tydzień (sukcesywnie zwiększaj objętość i dosypuj cukru, tylko ważne zebys objętość zwiększał bo w końcu dociągniesz do 15 Voltów na MD :D ). Odporność normalna jak do deserowych do circa 17*.

A już inna sprawa, że z czarnej porzeczki, mocne deserowe wytrawne wino będzie wg. mnie niepijalne :big:
pzdr
fea
Szukaj
Odpowiedz
Morning Change Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 5
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: coraz lepiej
#7
25-07-2006, 16:36
aha , dzieki fea
posłucham Twojej rady
izrobie słodsze
poza tym jeszcze nie pomieszałem drożdzy...
tak jak mówisz rozmnoże Burgunda odpowiednio
i zapodam do fermetatora
wacham sie tylko nad kupnem owoców i fermetowaniem w miazdze , a kupnem soku w kartonie.
pozdr
Szukaj
Odpowiedz
fea Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
#8
25-07-2006, 16:49
Moje jabłkowe z kartonu pozostawia wiele do życzenia... niektórzy zachwalają, ale dla mnie swieży owoc nie ma porównania z pasteryzowanym sokiem z kartonu. Pamiętaj, że super ważną sprawą (i fajną) jest to, że czarna porzeczka ma obok dzikiej róży największą ilość wit. C ze wszystkich jadalnych owoców w Polsce. Ponad 4 krotnie większą od cytryny, która nie wiem czemu jest uważana za symbol wit. C . Takie wino można pić na przeziębienia w zimę i ma fest lecznicze działanie. Ważne żeby przy robieniu grzańca nie przegrzać pow. 65-70* i masz raz, że rozgrzewające, dwa, że autentycznie leczące. Wino jest jednym z najdoskonalszych metod zakonserwowania owocu.
pzdr
fea
PS. Tylko nie spieprz za przeproszeniem tej witaminy C przy nieodpowiedniej technologii wyrobu ;)
Szukaj
Odpowiedz
Morning Change Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 5
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: coraz lepiej
#9
25-07-2006, 16:56
już zagłębiam sie w lekture :helo:
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Drożdże a czynniki zewnętrzne
odporność drożdży na alkohol


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 23:27 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa