Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak dawniej fermentowano gęste brzeczki?
Czwórniak na drożdżach piwnych "tłumaczony"
Oryginalna nazwa "Miodek staropolski"
- rozpuścić w letniej wodzie miód (1cz. miodu + 4cz. wody), (niewielką część miodu (0,1 - 0,2 całości) odłożyć do wysmażenia)
- zmierzyć poziom roztworu w naczyniu
- przelać roztwór do kotła i szumować (sycić) dopuki szumowiny iść będą, zbierając je w oddzielny garnuszek
- miód pozostawiony do smażenia karmelizować w rądlu do momentu aż kolor i zapach będzie nam odpowiadał (ciemny bursztyn , zapach piernika), ostrożnie dolać brzeczki z kotła wymieszać i wlać do kotła.
- wrzucić do kotła (w płóciennych woreczkach) skórkę pomarańczową (bez białego!),tłuczony korzeń fiołka i trochę chmielu
- po półgodzinnym gotowaniu zlać do naczynia w którym był rozrabiany, dodać miód z garnuszka(odstany pod pianą) , wycisnąć woreczki z przyprawami i uzupełnić przegotowaną wodą do początkowej objętości
- po wystudzeniu zaczerpnąć ok. litra nowomiodu dodać szklankę drożdży, dokładnie rozrobić postawić w ciepłym miejscu niech rośnie godzinę , poczem wlać do ogółu i dokładnie wymieszać
- przelać w półbeczek tak aby był pełny, resztę w butelki(otwarte)
- fermentować ok. 3 tygodnie 2 razy dziennie zbierając szumowiny a ubytek uzupełniając z butelek do pełna
- po tym czasie przecedzić miód przez wyprane worki flanelowe , choćby kilka razy aby był klarowny
- przelać w mocne butelki , porządnie zakorkować i zakopać w piwnicy w grubym piasku aż po szyjki.
Odpowiedz
azylant7, skąd masz/posiadasz ten przepis???
Odpowiedz
Jak już wspominałem w Staropolskich , posiadam taką starą książkę nie wiem z którego roku (dziadek dostał ją w prezencie od obsługi kuchni Ks. Lubomirskiego) wspominają w niej o nafcie czyli po Łukasiewiczu. W sumie jest to zbiór 1553 różnych przepisów z różnych epok (pisownia).
P.S.
Skróciłem i przetłumaczyłem przepisy na nasze (miary), oryginalny przepis jest barwny i okrutnie rozwlekły. Część przepisów z oryginalną pisownią zamieściłem w Nalewki/Staropolskie.
............................................................................................
Zastanawiam się czy nie byłoby celowe na głównej stronie forum stworzyć nowy temat "Stare receptury" lub podobnej nazwy z podforami pt Nalewki, Miody, Wina , Stare miary. W tym temacie można by gromadzić stare receptury z oryginalną pisownią chroniąc od zapomnienia i ku uciesze braci winiarskiej i nie tylko...
Odpowiedz
Więc nie da się tego już kupić (???) :(
Odpowiedz
W necie po wpisaniu tytułu i autora nie znalazłem nic, a ja swojej nie sprzedam za żadne skarby (pamiątka rodzinna)
Odpowiedz
A jaka jest szansa umieszczenia skanu lub fotek na forum z tej niewątpliwie cennej i interesującej książki.
Odpowiedz
przyłączam się do prośby Boullii, takie skany byłyby perełkami na naszym forum.
Odpowiedz
Skaner mam w proszku, więc postaram się znaleźć chwilę czasu i ustalić parametry dla wykonania fotokopii moim cyfrakiem i zapodania na forum. Postaram się dobrać takie warunki i parametry foto by książka nadawała się do zapisania na płytce jako zbiór obrazów stron w formacie jpg nadających się do czytania.
Odpowiedz
:spoko: i czekamy.
Odpowiedz
Przesyłam próbkę tekstu. Foto otwartej książki z przyzwoitą jakością waży 750kB. Kolor oryginału ok 1,5 MB

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
super przepis - od razu widać, że od Księcia Lubomirskiego :big:
Odpowiedz
Max kompresji

Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez azylant7

Max kompresji

:kwasny:

A może spróbować przez kompresowaniem wyciąć część z samym tekstem z każdej strony??? Wiem że to zajmuje dużo czasu ale efekty powinny być lepsze.
Odpowiedz
Azylant,
fakt - wycięcie tekstu zmniejszy "wagę" plików, ale przede wszystkim przejdź na skalę szarości, albo wręćz na czarno-białą. W kolorze to 32 lub 24 bity/pix, a w skali szarości albo cz-b - 8 i 4.
Odpowiedz
To nie problem cięcia lecz kompresji. Na razie udało się tak:

Odpowiedz
część 2 kaczek w sosie cebulowym:diabelek:
1. Czy tak może być?
2. Które przepisy zapodać (jakiego rodzaju) czy wszystkie po kolei?
3. W którym miejscu (miejscach) forum składować?

Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez azylant7 3. W którym miejscu (miejscach) forum składować?
Napisz PW do greg_x. Coś poradzi, może na ftp?
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez azylant7

To nie problem cięcia lecz kompresji. Na razie udało się tak:

Już lepiej, a jakby wyciąć sam tekst, bez tej "ramki"???
Odpowiedz
Przy limicie 50 KB cudów nie osiągnie. Po sfotografowaniu strona na 2,5MB (otwarta książka) i po wyostrzeniu , wycięciu 1 strony ,redukcji wymiaru do 40% i kompresji JPEG 60% dostaje obraz 25 - 48KB (czyli j.w.) Oczywiście będę jeszcze nad tym pracował i być może uda się jeszcze poprawić jakość (dla siebie chciałbym zostawić strony w widoku otwarta książka i oczywiście w kolorze zbliżonym jak najbardziej do oryginału). Z zapodaniem na forum przepisów na alkohole nie ma problemu tylko przy nalewkach - pozostałe???, a jest jeszcze dział napoje , sztuka mięsa, pieczyste ,zasoby spiżarni i inne (1553 przepisy). Z publikowaniem czegokolwiek w sieci (poza forum) nie mam żadnej praktyki i bardzo mglistą wiedzę ogólną. Mam nadzięję że coś razem wymyślimy.
P.S.
Bez ramki ?

Odpowiedz
azylant7 mój skaner jest jak najbardziej sprawny ale za daleko mieszkamy od siebie :(
Odpowiedz
Wyobrażasz sobie skanowanie 700 stron - cyfrak jest szybszy, przy ustawieniu na statywie i odpowiednim oświetleniu wszystko będzie OK. To co widziałeś to robota z wolnej ręki bez podpórki.
Odpowiedz
azylant7: służę serwerem. . Mogę też pomóc przy obróbce fotek - i tak masz dość roboty z robieniem zdjęć. Jak co to proszę PW.

Skocz do: