• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Wino Ananasowe

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino Ananasowe
ziomek99 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2009
#1
24-06-2009, 14:57
mam problem z winem z ananasa
co moge z nim zrobic jest jakby gazowane i cos tak dziwnie piecze po gardle :/ pomozcie
Szukaj
Odpowiedz
xjungle_dj Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 134
Liczba wątków: 2
Dołączył: 04 2009
Lokalizacja: Modliborzyce- 60 km od Kielc
Nastrój: jaa niee wieem ... ty coś zaproponuj...
#2
24-06-2009, 15:24
opisz ten Twój nastaw bardziej obszernie, pozwoli to ustalic przyczyne i cos z nim zrobic.

"jest jakby gazowane..." nie rozumie tego sformułowania.

W fotorelacjach jest watek o ananasie, w owocach egzotycznych tez, wiec moze tam poszukaj czegos.

pozdrawiam
Hubert
Szukaj
Odpowiedz
kwiatek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 14
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Jawor/Wrocław
Nastrój: OK!
#3
24-06-2009, 15:24
Napisz coś więcej na temat wina. Kiedy nastawiałeś, czy mierzyłeś balling? Jakie drożdze , czy jest słodkie w smaku czy wytrawne? Jak z klarownością?

Bez tego ani rusz.
Szukaj
Odpowiedz
kordas Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 62
Liczba wątków: 3
Dołączył: 06 2008
Lokalizacja: Szczecin
Nastrój: :)
#4
24-06-2009, 20:21
Może po prostu wino kopytne jest to i w gardło gryzie ? :D
Poza tym w ananasie jest enzym (którego nazwy nie pamiętam, a nie chce mi się go via google przypominać), który rozkłada białko i przy przetrzymywaniu ananasa w ustach powoduje pieczenie, może to o taki rodzaj pieczenie chodzi? ja robiłem raz eksperymentalne wino z ananasa i dodatków, gdy było młode to początkowo też piekło, później już mniej (a że było raczej nieudane, to normalnego dojrzewania nie dotrwało, więc nie wiem jak by było dalej).
A jeśli jeszcze "gazuje" to może po prostu wciąż pracuje i należy poczekać, aż ustanie?
Szukaj
Odpowiedz
ChEcRoN Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 236
Liczba wątków: 12
Dołączył: 07 2008
Nastrój: r o z l a z ł y
#5
24-06-2009, 22:28
Po przeczytaniu tego wątku sprawdziłem swoje notatki i wynikało z nich, że czas zlać znad osadu moje zeszłoroczne wino ananasowe. Mając nadzieję, że czas polepszył to kiepskie w smaku wino przystąpiłem do zlewania. I muszę przyznać jedno:

Ananasowe to moje najgorsze jak dotąd wino! Nawet jabol z papierówek wyszedł lepszy! Nigdy więcej ananasa!

Mleczna nalewka na ananasie to też porażka, ale... to już temat do innego wątku.
Szukaj
Odpowiedz
ziomek99 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2009
#6
24-06-2009, 23:09
no tak dziwnie gryzie ;/ ale zapach i smak ok tylko to pieczenie;/
Szukaj
Odpowiedz
crosis Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 69
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: Wrocław
#7
16-01-2012, 17:58
Witam,

wczoraj postanowiłem zrobić wino anasowe i bananowe. O bananowym oraz przygodach z drożdzami można przeczytać tutaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8977&page=6

W każdym razie wino robione wg wcześniej cytowanego przepisu:
1,6kg pokrojonego ananasa,
na razie 500g cukru z wskazanego 1kg
3l wody (żeby przykryła owoce, z racji umieszczonego w wiadrze sitka)
2g pekto,
2g pożywki

Dzisiejszy pomiar pokazał 14*BLG. Ponieważ rano rozdzieliłem drożdże na potrzeby wina bananowego, teraz dodałem do pozostałych odrobinę nastawu z wiadra, coby się namnożyły.

Efekty widać na fotkach:


       
Szukaj
Odpowiedz
suszek22 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 30
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2011
#8
16-01-2012, 22:56
Ja obecnie jestem po pierwszym zlaniu znad osadu winka ananasowo-pomarańczowego, albo jak kto woli pomarańczowo-ananasowego, i powiem że całkiem ciekawie sie zapowiada winko, po 2 zlaniu dodam troche chipsów dębu amerykańskiego mocno opiekanego i myśle, że winko bedzie dzieki temu lepsze.
Szukaj
Odpowiedz
crosis Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 69
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: Wrocław
#9
21-01-2012, 18:09
Ja dzisiaj (zgodnie z przepisem) wyciągnąłem z baniaka ananasy, pogniotłem je, wycisnąłem ile się dało i całość z dodatkiem reszty cukru powędrowała do baniaka.

Muszę powiedzieć, że smak jest raczej pozytywny, wino dobrze się zapowiada. Z racji tego, że w przepisie jest tanina, dodałem od razu 50ml mocnej herbaty.



Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Wino Ananasowe


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 19:37 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa