Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mieszanie Win?
Poradzcie, co jest lepiej robic: wino z jednego owoca, a poten kupazowac? Czy odrazu razem fermentowac?:niewiem:
Odpowiedz
Kupażujemy raczej wina o odmiennych charakterystykach, aby w efekcie dało się to pić. Np. wino kwaśne-wytrawne ze słodkim, wytrawne - jałowe, z czerwonym-garbnikowych (ciekawe połączenie wiśni i agrestu).
Odpowiedz
Dotychczasowo robilem tylko z DZ i Jezyn, a w tym roku bede mial jeszcze wisnie, jablko, pozeczke i gruszke. To moze tak co pokombinowac?
Odpowiedz
Co to jest DZ? Porzeczkę można traktować jako dodatek, wina jednorodne z tego owocu są z zasady puste, chyba, że stosujemy odkwaszanie. Wina z gruszki są natomiast mało kwaśne (można mieszać z jabłuszkiem, dobra para). Wiśnie oczywiście solo. Jeżyny są dobre na wino jednorodne i jako dodatek.
Odpowiedz
DZ- Dzika Roza jest tego tu masa i nikt nie zbiera.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Bestarni
DZ- Dzika Roza [...]
Ciekawe... ;)
Odpowiedz
Sorry pomylily mi sie klawosze:helo:
Odpowiedz
Mam jeszcze w piwnicy pare sloikow czarnych jgod - mozna to z czms zmieszac?
Odpowiedz
Wiśnie : czarne jagody : jerzyny - 2:1:1
Można dodać do tego nieco czarnej porzeczki.
Trudno ocenić kiedy zaczyna się, a kiedy kończy kupażowanie. Zmieszanie win przed podaniem to już nie. Zmieszanie moszczów przed fermentacją to jeszcze nie. Im wcześniej skupażujesz tym szybciej masz efekt. Przeważnie warto wymieszać moszcze.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Bestarni
Mam jeszcze w piwnicy pare sloikow czarnych jgod - mozna to z czms zmieszac?

Czarne jagody zdecydowanie z wiśniami;) Ze swojej strony polecam wspólną fermentację niż późniejsze kupażowanie.
Odpowiedz
Witam. robię trzy wina - 1. wiśnia + pożeczka (3 - 1) 2. sama wiśnia, 3.sama pożeczka. Chciałem ocenić, która kombinacja będzie mi najlepiej smakowała. Obecnie winka są w końcowej fazie fermentacji. Najbardziej smakuje mi winko 1, czyli wiśnia z pożeczką. Kiedy najlepiej było by połączyć wino z samych wiśni z winem z pożeczki? już teraz czy po zakończeniu fermentacji?
Odpowiedz
Możesz połączyć teraz, możesz po zakończeniu fermentacji. Jeżeli jesteś pewny połączenia, to przy okazji obciągu możesz łączyć.

Skocz do: