• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

mieszanie Win?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
mieszanie Win?
Bestarni Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Kaarst
Nastrój: pogodny
#1
16-09-2006, 23:32
Poradzcie, co jest lepiej robic: wino z jednego owoca, a poten kupazowac? Czy odrazu razem fermentowac?:niewiem:
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#2
16-09-2006, 23:34
Kupażujemy raczej wina o odmiennych charakterystykach, aby w efekcie dało się to pić. Np. wino kwaśne-wytrawne ze słodkim, wytrawne - jałowe, z czerwonym-garbnikowych (ciekawe połączenie wiśni i agrestu).
Szukaj
Odpowiedz
Bestarni Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Kaarst
Nastrój: pogodny
#3
16-09-2006, 23:42
Dotychczasowo robilem tylko z DZ i Jezyn, a w tym roku bede mial jeszcze wisnie, jablko, pozeczke i gruszke. To moze tak co pokombinowac?
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#4
16-09-2006, 23:50
Co to jest DZ? Porzeczkę można traktować jako dodatek, wina jednorodne z tego owocu są z zasady puste, chyba, że stosujemy odkwaszanie. Wina z gruszki są natomiast mało kwaśne (można mieszać z jabłuszkiem, dobra para). Wiśnie oczywiście solo. Jeżyny są dobre na wino jednorodne i jako dodatek.
Szukaj
Odpowiedz
Bestarni Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Kaarst
Nastrój: pogodny
#5
16-09-2006, 23:52
DZ- Dzika Roza jest tego tu masa i nikt nie zbiera.
Szukaj
Odpowiedz
greg_x Offline
Admin
****
Liczba postów: 1.786
Liczba wątków: 79
Dołączył: 02 2005
Lokalizacja: Wrocław
#6
17-09-2006, 00:01
Cytat:Wysłane przez Bestarni
DZ- Dzika Roza [...]
Ciekawe... ;)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Bestarni Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Kaarst
Nastrój: pogodny
#7
17-09-2006, 00:04
Sorry pomylily mi sie klawosze:helo:
Szukaj
Odpowiedz
Bestarni Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Kaarst
Nastrój: pogodny
#8
17-09-2006, 00:11
Mam jeszcze w piwnicy pare sloikow czarnych jgod - mozna to z czms zmieszac?
Szukaj
Odpowiedz
Baca Baców Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 373
Liczba wątków: 12
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Kielce
#9
17-09-2006, 03:23
Wiśnie : czarne jagody : jerzyny - 2:1:1
Można dodać do tego nieco czarnej porzeczki.
Trudno ocenić kiedy zaczyna się, a kiedy kończy kupażowanie. Zmieszanie win przed podaniem to już nie. Zmieszanie moszczów przed fermentacją to jeszcze nie. Im wcześniej skupażujesz tym szybciej masz efekt. Przeważnie warto wymieszać moszcze.
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
#10
17-09-2006, 04:12
Cytat:Wysłane przez Bestarni
Mam jeszcze w piwnicy pare sloikow czarnych jgod - mozna to z czms zmieszac?

Czarne jagody zdecydowanie z wiśniami;) Ze swojej strony polecam wspólną fermentację niż późniejsze kupażowanie.
Szukaj
Odpowiedz
Jaccca Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 42
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2008
#11
21-09-2008, 16:57
Witam. robię trzy wina - 1. wiśnia + pożeczka (3 - 1) 2. sama wiśnia, 3.sama pożeczka. Chciałem ocenić, która kombinacja będzie mi najlepiej smakowała. Obecnie winka są w końcowej fazie fermentacji. Najbardziej smakuje mi winko 1, czyli wiśnia z pożeczką. Kiedy najlepiej było by połączyć wino z samych wiśni z winem z pożeczki? już teraz czy po zakończeniu fermentacji?
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#12
21-09-2008, 17:18
Możesz połączyć teraz, możesz po zakończeniu fermentacji. Jeżeli jesteś pewny połączenia, to przy okazji obciągu możesz łączyć.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

mieszanie Win?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 20-05-2025, 14:28 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa