Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziko Rosnące Rośliny Użytkowe
#26
Cytryniec Chiński
Odpowiedz
#27
Rokitnik
Odpowiedz
#28
Żurawina
Odpowiedz
#29
Jeżyna Rubus
Rodzina różowate Rosaceae

ożyna
ostrężyna
ostręgi
popielica

ang. blackberry, dewberry; am. european dewberry; niem. Brombeere, Kratzbeere, Ackerbeere, Bockbeere, Taubeere; franc. Ronce des buissons, Ronce bleue, ronce bleuatre; ros. jeżewika, jeżewika sizaja, jeżewika sinaja; czes; ostrużinik krzowity; węg. Fekete szeder

Jeżyna – to jeżyna … Zazwyczaj idziemy i zrywamy owoce, zastanawiamy się tylko dlaczego w różnych miejscach te jeżyny bywają tak rożne – wyższe, niższe, bardziej lub mniej drapiące, owoce małe o kilku owockach, lub większe, czasem z dużą ilością owocków, czasem czarne, czasem jakby pokryte pyłem …

Rzecz w tym, że w Polsce występuje 60 (63) gatunków (w zależności od przyjętej systematyki i uwzględniania mieszańców), tworząc między sobą mieszańce...
Owoce złożone (z pestkowców) nie są zawsze typowo czarne ! Mogą być czarne, fioletowe, fioletowe z szarym nalotem, czerwonobrunatne …

Zarówno łacińska nazwa rodzajowa jeżyny i maliny jest taka sama Rubus Systematycy wyróżnili jednak podrodzaj Eubatus – czyli jeżyna.
Owoc jeżyny odpada razem z miękką częścią dna kwiatowego, podczas gdy u maliny odpada od wypukłego dnia kwiatowego


Cechy rozpoznawcze:
Krzew zróżnicowanej wysokości – w zależności od gatunku i siedliska – od 30 cm do 300 cm
Pędy łukowato wygięte, opatrzone kolcami.
Liście dłoniastodzielne, często z kolcami.
Kwiaty obupłciowe białe lub różowe w gronach lub w wiechach.
W pierwszym roku wydaje pędy płonne, kwitnie w drugim roku.

Pospolite - czyli te, które najczęściej zbieramy:

- jeżyna fałdowana R.plicatus – do 150 cm wysokości, pędy kanciaste, pędy płonne z kolcami silnymi, w nasadzie rozszerzonymi, z boków spłaszczonymi, kwiaty białe lub jasnoróżowe, owoce najobfitsze,

- jeżyna popielica R.caesius – pędy biało oszronione, cienkie, obłe o cienkich kolcach, kwiaty białe, duże 2 cm średnicy, owoce czarne, niebieskawo oszronione

- jeżyna bukietowa R.thyrsoideus – pędy nagie, z dużymi i silnymi kolcami

- jeżyna wzniesiona R.suberectus, R.nessensis– 200 cm – 300 cm wysokości, pędy płonne obłe, górą kanciaste gęstokolczaste, często zagięte, kolce czerwonawobruntane lub czarniawe, owoce nagie, lśniące bez nalotu, ciemnomalinowe (czerwonobrunatne) prawie czarne

- jeżyna ostręga R.villicaulis – krzew potężny, wysoki, pędy płonne zwykle ciemno-purpurowo-brunatn, często nieco bruzdowane. Kolce silne, duże, proste o szerokich nasadach bardzo gęsto ustawione, kwiaty o szerokich płatkach białych lub różowych, smak owoców wyróżniający się

- jeżyna gruczołowata R.hirtus – pędy płonne wiotkie, zwykle płożące się, owłosione lub prawie nagie, gęsto szczeciniastokolczaste i bardzo gęsto gruczołowate, kwiaty małe, białe, smak owoców wyróżniający się.

Pozostałe jeżyny:
j. rozcięta, j.bruzdowana, j.połyskująca, j.górska, j.nadobna, j.Westa, j.grabolistna, j.Weihego, j.zachodnia, j.świerząbkowata, j.miękkolistna, j.szprengla, j.wielolistna, j.rombolistna, j.śląska, j.sercolistna, j.piramidalna, j.wielkolistna, j.leśna, j.gajowa, j.Godrona, j.owłosiona, j.długopręcikowa, j.dwubarwna, j.kosmata, j.okazała, j.biaława, j.drobnoząbkowa, j.Kolemanna, j.Szmidelego, j.powabna, j.tępokanciasta, j.szorstka, j.lśniąca, j.liściasta, j.ukwiecona, j.nieprzyjazna, j.bladozielona, j.ciemna, j.Menkego, j.szczeciniasta, j.ciemnobrunatna, j.modrawosina, j.różowa, j.Lejeuna, j.słoneczna, j.gęstokolczasta, j.Koehlera, j.tępoowocowa, j.kępińska, j.zadzierzysta, j.posępna, j.Schleichera, j.przyziemna, j.purpurowa, j.Bellardiego, j.wężowa


Występowanie:
Zręby, brzegi lasów, nad brzegami rzek, wilgotne zarośla i lasy, olszyny, przydroża, zakrzaczenia śródpolne, miedze

Zawarte substancje:
Liście zawierają do 8 % garbników, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy, bursztynowy) witaminę C.
Owoce- tyle samo kwasów organicznych co owoce maliny – ale znacznie mniej cukrów. Znaczne ilości antocyjanów, karotenoidów, garbników 0,4-1,6 % pektyn, witaminy A, B1, witamina C 10mg na 100 g masy, sole mineralne (w tym sporo fosforanów, soli potasu, oraz żelaza, magnezu, wapnia)

Znaczenie użytkowe:
Liście jako lek ściągający, bakteriobójczy, grzybobójczy, składnik mieszanek przeciwcukrzycowych. Napary przy biegunkach i nieżytach żołądka. Suszone – namiastka herbaty.
Owoce działanie dietetyczne i lecznicze, ogólnie wzmacniają organizm, poprawiają trawienie.
Soki, dżemy, marmolady, kompoty, wina, likiery, nalewki

Zastosowanie w alkoholach:
- wina
- likiery
- nalewki

Opinia subiektywna:
Jako dodatek w nalewkach - tak, czasem problemy z goryczą (nasiona). Zdecydowanie dobry :slinka: sok do klusek na parze (niektóre rejony Polski tzw. pampuchy)


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#30
Borówka czarna

borówka
czernica
jagoda
czarna jagoda

Vaccinium myrtillus L.
Wrzosowate Ericaceae


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#31
Borówka bagienna

łochynia
pijanica

Vaccinium uliginosum L.

Wrzosowate Ericaceae


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#32
Borówka brusznica

brusznica
czerwona jagoda

Vaccinium vitis-idaea L.
Wrzosowate Ericaceae


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#33
Cytat:Wysłane przez dzidek
Jagoda Kamczacka

właściwie:Wiciokrzew siny (Lonicera caerulea L.)

U nas znana jest najczęściej pod zwyczajową nazwą jagody kamczackiej, czasami bywa też nazywana suchokrzewem jadalnym lub suchokrzewem sinym.

Typowy gatunek występuje w północno-wschodniej Azji. W Polsce uprawiane są tylko odmiany uprawne (kultywary) tego gatunku.


Cechy rozpoznawcze:
Krzew o zwartym i wzniesionym pokroju, osiągający wysokość do 2 m. Jest rośliną długowieczną (żyje do 35 lat).

Liście
,całobrzegie, owalne z krótkimi ogonkami,jasnozielone cieniowane,wyrażnie żyłkowane
Kwiaty
,Zakwita w pierwszej połowie kwietnia. Na krótkiej szypułce znajdują się dwa zwisające białożółte kwiaty o długości ok. 1,5 cm

Owoce
Mięsiste, wydłużone pestkowce o fioletowoczarnej barwie, pokryte niebieskim, woskowym nalotem. Osiągają długość 2 – 3 cm i szerokość do 1 cm. Są soczyste, mają słodko-kwaśny smak z charakterystyczną goryczką. Dojrzewają od połowy maja.

Zastosowanie

Roślina uprawna: uprawiana dla owoców. Ich zaletą są bardzo duże wartości odżywcze, oraz fakt, że są to jedne z najwcześniej dojrzewających u nas w naturalnych warunkach owoców. W Polsce uprawiana od niedawna, obecnie jest coraz bardziej popularna, głównie w uprawie amatorskiej.
o Sposób uprawy: Wskazane jest (ze względu na zapylanie krzyżowe) sadzić blisko siebie dwa krzaki jagody kamczackiej w odległości 1 m, najlepiej różnych odmian. Jeden krzak też zaowocuje, ale słabiej. Krzewów nie przycina się, na starszych okazach można usuwać stare pędy.
Sztuka kulinarna: owoce przede wszystkim nadają się na deser. Można jednak wykonywać z nich dżemy, soki, mrozić i suszyć. Owoce zawierają wiele składników biologicznie aktywnych, o własnościach wzmacniających, antyseptycznych i odtruwających organizm.
Winiarstwo: mało popularna choć wino z niej jest smaczne lekko ekstraktywne o posmaku leśnych owoców jeżyn i jagód dość aromatyczne o ciemnej głebokiej barwie.


Odmiany uprawne

Dlinnopłodna – duże jagody, bez goryczki. Dobrymi zapylaczami są: 'Czelabinka', 'Izjuminka' i 'Smolińska'
Czelabinka – jagody o gruszkowatym kształcie. Dobrymi zapylaczami są: 'Czelabinka', 'Izjuminka' i 'Smolińska' Sinigłaska – jagody o cylindrycznym kształcie. Dobrym zapylaczem jest 'Dlinnopłodna'.
Wołoszebnica – duże jagody z nierówną powierzchnią. Zapylaczem może być każda inna odmiana.


Załączone pliki Obrazki
   
Odpowiedz
#34
owoc


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#35
Nazwa: Morwa

Nazwa łacińska:
Moraceae Link

Zdjęcie:
[Obrazek: morwa_biala.jpg]


[Obrazek: 250px-Morus-nig]
Link do zdjęć w google:
http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/pliki..._biala.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/co...-Morus-nig

Cechy rozpoznawcze:
Liście
Skrętoległe. Blaszki zmienne, od całobrzegich, poprzez ząbkowane do klapowanych (częściej na młodych pędach niż na dojrzałych drzewach).
Kwiaty
Rośliny jedno- lub dwupienne. Kwiaty drobne, niepozorne, kwiaty męskie zebrane w zwisające kłosy (z czterodziałkowym okwiatem i czterema pręcikami), kwiaty żeńskie zebrane w jajowate kwiatostany (kwiaty z czterokrotnym okwiatem i jednym słupkiem).
Owoce
Orzeszek (niełupka) otoczony mięsistymi listkami okwiatu, które zrastając się tworzą owalne owocostany o 2-3 cm długości. Kolor owocu złożonego zależny od gatunku i może być biały, czerwony, purpurowy do prawie czarnego.
Drewno
U wszystkich gatunków koloru żółtego.

Występowanie:
niewielkich drzew liściastych obejmujący około 10-16 gatunków żyjących w subtropikalnych do umiarkowanych regionach
przede wszystkim Azji, a także Afryki i Ameryki Północnej. Występuje również w niektórych regionach Polski
rodziny morwowatych (Moraceae Link).
Ogólnie morwa jest sprowadzona, zazwyczaj jest tam gdzie była bądź jest hodowla jedwabników. W Brodnicy (kuj-pom) niestety były 2 morwy(ścięte) w okolicach warszawy występują. Będe zbierał w okolicach pruszkowa.


Znaczenie użytkowe:
* Owoce niektórych gatunków są jadalne i używa się ich często do ciast, tart, win i likierów. Owoce morwy czarnej (Azja południowozachodnia) i czerwonej (wschodnia Ameryka Północna) są najsmaczniejsze. Owoce morwy białej (wschodnia Azja), która na masową skalę jest wprowadzana w miejskich regionach wschodniego wybrzeża USA, mają inny smak, czasem określany jako mdły.

*Wyciągi z morwy są stosowane w ziołolecznictwie. Korzenie wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.
* Liście morwy (szczególnie białej) są również ważne ekonomicznie, jako że stanowią jedyny pokarm jedwabników morwowych, z których kokonów uzyskuje się jedwab. Liście wykorzystuje się również do parzenia herbaty, produkcji środków wspomagających odchudzanie czy preparatów stabilizujących poziom cukru, trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że liście morwy hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów.
* Morwy można rozmnażać z nasion - doradza się taki sposób hodowli, ponieważ rośliny rozmnażane z siewek są zwykle zdrowsze. W praktyce jednak rozmnaża się je najczęściej z sadzonek zdrewniałych, które łatwo się ukorzeniają, natomiast odmiany ozdobne rozmnaża się przez szczepienie.

Zastosowanie w alkoholach:
- produkcja win, brandy, nalewek
- podobne przeznaczenie jak jeżyny
-likiery

Walory smakowe:
-nie pamiętam. Ale dojrzałe bardzo dobre. jeżeli zbiorę opiszę za kilka tygodni. Ogólnie to morwa czarna jest smaczniejsza od białej. możliwe problemy z goryczą po przez pestki, trochę mdłe mogą być.

Zawarte substancje:
Dojrzałe owoce zawierają znaczne ilości resweratrolu (trans-3,5,4'-trihydroksystilben).


Linki do informacji na forum:
http://www.wino.org.pl/forum/showthread....9#pid82989



Artykuły dla spragnionych wiedzy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Morwa
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Morwa/Morwa.html
http://www.krzewy.pl/Morwa_biala/morwa.htm
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Morwa/...jecia.html
http://images.google.pl/imgres?imgurl=ht...D%26sa%3DN
Odpowiedz
#36
Nazwa:
Grusza pospolita. Znany pod licznymi nazwami ludowymi jako: grusza dzika, grusza polna, płonka, ulęgałka.

Nazwa łacińska:
Pyrus communis

Rodzina:
gatunek drzewa z rodziny różowatych.


Zdjęcie:
[Obrazek: pear.jpg]

Link do zdjęć w google:
http://th.interia.pl/20,ge2165ee4840992/3_i230072.jpg
http://www.chefpaul.net/spizarnia/dzika_grusza1.jpg
http://zielona.org/assets/images/2006/gruchy.jpg

Cechy rozpoznawcze:
Drzewo osiągające wysokość do 20 m, o koronie piramidalnej, u starszych drzew kopulastej. Żyje do 150 lat.
Pędy
Gałązki sztywne, lekko łukowate, młode żółtawozielone, starsze ciemniejsze. Pączki nieowłosione, stożkowate, ostro zakończone, ustawione skrętolegle - pojedynczo, lub rzadziej po dwa obok siebie. U dziko rosnących form na młodych okazach występują liczne i mocne ciernie, na starszych okazach ciernie są nieliczne. U hodowanych odmian gruszy brak cierni.
Kora
U starszych drzew spękana i złuszczająca się w dość regularne prostokąty, szaroczarna.
Drewno
Czerwonobrązowego koloru, średniociężkie, twarde, nie zróżnicowane na biel i twardziel. Słoje przyrostu rocznego wyraźnie widoczne. Łatwe w obróbce mechanicznej.
Liście
Połyskujące, nieco skórzaste, szpiczastojajowate, sztywne, drobno piłkowane, o ogonkach prawie tej długości co blaszka. Ulistnienie skrętoległe. U form dzikich długość blaszki liściowej 2-6 cm. Za młodu liście nieco owłosione, potem nagie.
Kwiaty
W baldachokształtnych gronach. Kielich 5-działkowy, korona złożona z 5 okrągłych płatków białego koloru. Pręciki liczne z czerwonawymi pylnikami, jeden słupek z 5 szyjkami. Kwitnie na początku maja, równocześnie z rozwojem liści.
Owoc
Tzw. owoc jabłkowaty, gruszkowatego kształtu, na długiej szypułce, zawierający w środku miąższu kilka ciemnobrązowych, płaskich nasion (pestek). U dzikich form owoc ma kolor od zielonego do żółtego, czasami czerwony, lub z czerwonym rumieńcem. Jest twardy, bardzo cierpki i zawiera dużo komórek kamiennych. Owoce te są jadalne, ale dopiero po tzw. uleżeniu. Owoce uprawianych odmian są duże, słodkie, bardzo soczyste i bardzo smaczne.

Występowanie:
W Polsce dziko występuje pospolicie na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Jest archeofitem.

Znaczenie użytkowe:
* Roślina uprawna: wyhodowane w wyniku krzyżówek międzygatunkowych i selekcji formy są powszechnie uprawiane, jako rośliny sadownicze, w ogromnej liczbie odmian.

* Sztuka kulinarna: owoce nadają się głównie do bezpośredniego spożycia. Wytwarza się też z nich soki i napoje, używane są jako dodatki do ciast i innych wyrobów.
* Drewno jest używane do wyrobu przyrządów kreślarskich, instrumentów muzycznych (fortepiany), części maszyn, w meblarstwie, do produkcji sklejki, boazerii, na intarsje, łoża broni myśliwskiej, matryce w drzeworytnictwie oraz w rzeźbiarstwie

Zastosowanie w alkoholach:
- moim zdaniem wspaniale prezentuje się i nadaje do win ciężkich, deserowych
-nalewka, likier

Walory smakowe:
hm.. gorzkawa (nie zawsze), cierpka..
Zawarte substancje:
=prawdopodobnie kwas jabłkowy

Linki do informacji na forum:
http://www.wino.org.pl/forum/showthread....#pid127656


Artykuły dla spragnionych wiedzy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grusza_pospolita
Odpowiedz
#37
witam wszystkich, jako nowy forumowicz wkupię się od razu:lol::lol:
może przyda się link strony botanika z uniwerku Poznańskiego robiącego kursu surwiwalu zbierackiego
http://www.luczaj.com/
Odpowiedz
#38
Cytat:Wysłane przez mimazy
witam wszystkich, jako nowy forumowicz wkupię się od razu:lol::lol:
może przyda się link strony botanika z uniwerku Poznańskiego robiącego kursu surwiwalu zbierackiego
http://www.luczaj.com/

Artykuły ciekawe, ale szkoda, że całe po angielsku.
Odpowiedz
#39
Strona jest i po polsku i po angielsku. Jeżeli otwiera się w wersji angielskiej to kliknij na link "GO TO POLISH VERSION".
Odpowiedz
#40
Witam...
-Jak zwykle, corocznie - dla Wszystkich,w tym szczególnie Nowych Użytkowników naszego Forum wyróźniam ów bardzo cenny wątek..:)
- Pozdrowienia..
M.
Odpowiedz
#41
Witam..
-Ponownie, jak co roku wyróżniam ten wątek - szczególnie dla Nowych Użytkowników naszego Forum.
Odpowiedz
#42
-Witam..
--Nowym Użytkownikom -do " ulubionych''-dodac proponuję. Pozdrowienia,
M.
Odpowiedz
#43
U nas w srodku wrzeszcza pod blokiem w ogrodku rosna dzikie jagody :D
Odpowiedz
#44
http://uzytkowanielasu.zafriko.pl/kat/owoce_lesne moze komus sie przyda :-)
Odpowiedz
#45
Trochę odkopię temat - gdzieś w literaturze mignęło mi , że w średniowieczu , w oblężonych zamkach,
pieczono chleb z dodatkiem mąki z owoców czeremchy.
Zapewniało to świeżość do trzech miesięcy !
Ciekawe , czy to może być prawdą , czy to tylko fantazja autora ?



Skocz do: