15-10-2006, 18:57
Klika dni temu znajomy dał mi taki oto przepis
Składniki:
1 bochenek chleba na zakwasie (ok. 1 kg)
45 dag cukru
3,5 l źródlanej wody
Sposób przyrządzenia:
Chleb pokrojony na małe kawałki opiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C. przez około 40 minut. Po ostudzeniu wkładamy do szklanego balona. Zlewamy ciepłą wodą, w której wcześniej rozpuszczamy cukier. Przykrywamy podwójnie złożoną gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na czas burzliwej fermentacji. Po 3-4 tygodniach zlewamy wino znad osadu do drugiego gąsiora. Korkujemy, ale tak, by do całkowitego zakończenia fermentacji miało dostęp powietrze. Później rozlewamy wino do butelek i odkładamy leżakowania na minimum 3-4 miesiące.
Wino nazywane jest szampanem biedaków. To bardzo delikatny, ale orzeźwiający trunek.
Co sądzicie o tym przepisie, a może ktoś już robił coś takiego??
pozdrawiam
Składniki:
1 bochenek chleba na zakwasie (ok. 1 kg)
45 dag cukru
3,5 l źródlanej wody
Sposób przyrządzenia:
Chleb pokrojony na małe kawałki opiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C. przez około 40 minut. Po ostudzeniu wkładamy do szklanego balona. Zlewamy ciepłą wodą, w której wcześniej rozpuszczamy cukier. Przykrywamy podwójnie złożoną gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na czas burzliwej fermentacji. Po 3-4 tygodniach zlewamy wino znad osadu do drugiego gąsiora. Korkujemy, ale tak, by do całkowitego zakończenia fermentacji miało dostęp powietrze. Później rozlewamy wino do butelek i odkładamy leżakowania na minimum 3-4 miesiące.
Wino nazywane jest szampanem biedaków. To bardzo delikatny, ale orzeźwiający trunek.
Co sądzicie o tym przepisie, a może ktoś już robił coś takiego??
pozdrawiam