• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino francuskie z chleba

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino francuskie z chleba
ropcio Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 332
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: gdynia
Nastrój: :)
#1
15-10-2006, 18:57
Klika dni temu znajomy dał mi taki oto przepis

Składniki:
1 bochenek chleba na zakwasie (ok. 1 kg)
45 dag cukru
3,5 l źródlanej wody
Sposób przyrządzenia:
Chleb pokrojony na małe kawałki opiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C. przez około 40 minut. Po ostudzeniu wkładamy do szklanego balona. Zlewamy ciepłą wodą, w której wcześniej rozpuszczamy cukier. Przykrywamy podwójnie złożoną gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na czas burzliwej fermentacji. Po 3-4 tygodniach zlewamy wino znad osadu do drugiego gąsiora. Korkujemy, ale tak, by do całkowitego zakończenia fermentacji miało dostęp powietrze. Później rozlewamy wino do butelek i odkładamy leżakowania na minimum 3-4 miesiące.
Wino nazywane jest szampanem biedaków. To bardzo delikatny, ale orzeźwiający trunek.


Co sądzicie o tym przepisie, a może ktoś już robił coś takiego??


pozdrawiam
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#2
15-10-2006, 19:10
Gdyby nie taki długi czas produkcji to kojarzyłby się znaszym kwasem chlebowym....
Szukaj
Odpowiedz
MSZ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 499
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
#3
15-10-2006, 19:17
Bardzo ciekawe i podoba mi sie. Moze i sprobuje jako ciekawostke w zime.
Szukaj
Odpowiedz
Scanundo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: Katowice
Nastrój: Walny
#4
21-04-2007, 16:19
Ja to za chwilę spróbuję, ale czy potrzeba do tego winka drożdży piekarskich jak do kwasu chlebowego, czy winiarskich?? Jeżeli winiarskich to jaki gatunek??
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#5
22-04-2007, 04:42
A mnie toto wyglada prawie jak zacier.:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Darth Maul Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 41
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2009
Lokalizacja: Iridonia
Nastrój: The dark side of the force
#6
14-02-2009, 21:56
A ja mam pytanie do ropcio czy coś z tego wyszło. Szukam jakiegoś ciekawego i niekonwencjonalnego wina, żeby nikt sie nie domyślił z czego było zrobione a smakowało :)
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#7
15-02-2009, 18:27
To zrób z kiwi. Ciekawy smak, dobre wino, na pewno nikt nie zgadnie, bo delikatnie przypomina białe gronowe. Jest opis na forum, poszukaj, poczytaj.
Szukaj
Odpowiedz
Darth Maul Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 41
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2009
Lokalizacja: Iridonia
Nastrój: The dark side of the force
#8
15-02-2009, 18:39
Dzięki Frida. Poszukam.
Szukaj
Odpowiedz
shaman Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 473
Liczba wątków: 7
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Brzeziny
Nastrój: mętny :(
#9
16-02-2009, 01:02
Dobra rada-nie polecam nikomu robić tego wina.
*Oddzielanie moszczu od chleba-masakra
*Ilość zrzucanego osadu-OGROMNA!
*Z nastawionych 13 litrów wyszły 3 litry średnio klarownego wina
*Zapach-średnio przyjemny,przypominający nieświeży kwas chlebowy
*Smak-okropny,ciężki do przełknięcia (po dosłodzeniu jeszcze gorszy)
W efekcie całe 3 litry winka wylądowały w ubikacji.Jeśli komuś się udało zrobić
to wino to bardzo proszę o zabranie głosu i podzielenie się uwagami dotyczącymi tego
"wina".Pozdrawiam Adam

[Obrazek: 40511311xm1.jpg]

[Obrazek: 41572796nj7.jpg]

[Obrazek: 80924552qq2.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
Darth Maul Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 41
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2009
Lokalizacja: Iridonia
Nastrój: The dark side of the force
#10
16-02-2009, 22:38
Dzięki za info, shaman mnie przekonał, biorę się za kiwi.
Szukaj
Odpowiedz
suszek22 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 30
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2011
#11
07-11-2011, 20:02
dzieki za informacje, już wiem że takiefo wina nie bede robił a miałem na nie chęć
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#12
08-11-2011, 10:47
To nie forum archeologiczne:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
mkosicki Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 397
Liczba wątków: 5
Dołączył: 01 2011
Lokalizacja: Legnica/Wrocław
Nastrój: Matematyka pochłania moje życie.
#13
09-11-2011, 12:09
Bez przesady, przecież podziękować musiał. :lol:
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino francuskie z chleba


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 21:49 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa