Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słodki miód pitny
#1
Wyczytałem gdzieś na forum, że czwórniak wychodzi wytrawny. Wyczytałem też, że miodów się nie dosładza. Skoro tak, to jak uzyskać miód słodki? Rozumiem, że trójniak jest słodszy od czwórniaka, ale mniej słodki od dwójniaka, zaś półtorak jest najsłodszy? Dobrze kombinuję?
Odpowiedz
#2
Bardzo dobrze. Trójniak kończy fermentacją na poziomie między 10-6 Blg (plus/minus).
Odpowiedz
#3
:spoko: dobrze kombinujesz.
Odpowiedz
#4
Prawidlowe myslenie.:spoko:
Odpowiedz
#5
Jeżeli lubisz słodkie miody pitne to zrób na początek trójniaczka, jeżeli nie będzie dla Ciebie wystarczająco słodki to nastaw dwójniaczka. Po kłopocie ;)
Odpowiedz
#6
Mój sycony trójniaczek z dodatkiem soku malionowego jest już po dwóch odciągach znad osadu i ma 9 Blg. Myślałem że już nie bulka (od miesiąca ponad stoi sobie w zimnie) aż tu nagle dziś bulknął kilka razy jak go do odciągania w ciepło przyniosłem:) Ogólnie słodziutki jest i prawie klarowny...:)
Odpowiedz
#7
Kiedy nastawiłeś ten miodzik??
I kiedy zlewałeś go po raz 1??

W tym roku popełniłem swój miodzik i ciekaw jestem rezultatów:podstep:
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez Mariusznik
aż tu nagle dziś bulknął kilka razy jak go do odciągania w ciepło przyniosłem:)
Prawdopodobnie to bulkanie było wynikiem zmiany temperatury powietrza a nie wznowieniem fermentacji. Niech postoi w cieple dwa-trzy dni aby temperatura powietrza w balonie się ustabilizowała i wtedy sprawdź czy bulka :)
Odpowiedz
#9
No właśnie czas był nie za długi - 10g Bayanusów poradziło sobie z 10-litrowym nastawem w nieco ponad 2 tygodnie (z 34-36 do 9 Blg). Te 9 Blg się utrzymuje już koło 1,5 miesiąca i się miodzik sklarował... Coś mi to za szybko ogólnie przebiega, ale efekty są jasne, czytelne i pozytywne :) Zapach piękny miodowo-malinowy, smak wyśmienity :) Czego chcieć więcej - chyba tylko cierpliwości, coby te dwa latka wszystkie butelki wytrzymały nienaruszone;)
Odpowiedz
#10
No ja nie wiem. Temp. podniosla mi sie w pomieszczeniu o kilka stopni i wszystko powolutku ruszyło.
Co nie zmienia faktu że wszystko jest dalej klarowne.
Odpowiedz
#11
Cytat:Wysłane przez Mariusznik
No właśnie czas był nie za długi - 10g Bayanusów poradziło sobie z 10-litrowym nastawem w nieco ponad 2 tygodnie (z 34-36 do 9 Blg). Te 9 Blg się utrzymuje już koło 1,5 miesiąca i się miodzik sklarował... Coś mi to za szybko ogólnie przebiega, ale efekty są jasne, czytelne i pozytywne :) Zapach piękny miodowo-malinowy, smak wyśmienity :) Czego chcieć więcej - chyba tylko cierpliwości, coby te dwa latka wszystkie butelki wytrzymały nienaruszone;)


Witam Was
ja właśnie jutro zamierzam postawić pierwsze w życiu winko z ryżu oraz miód - trójniak na podstawie przepisu ze strony głównej. Zrobiłem już wczoraj wagę z korków nawet :-)
Nie wiem czy to możliwe, ale chciałbym aby ten tójniaczek wyszedł słodkawy - dwójniaka na pierwszy raz boję się nastawiać. Czy jakoś będzie można potem skorygować słodkość produktu końcowego ?
Mógłbyś podać dokładniej swój przepis? Nie chciałbym popełnić błędów a nie mam jeszcze cukromierza (muszę kupować dwa - do wina i miodu?)
Czy 10g Bayansuów to nie za dużo ?

Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez jackuc
Nie chciałbym popełnić błędów a nie mam jeszcze cukromierza (muszę kupować dwa - do wina i miodu?)
możesz, ale można też przeskalować przez odpowiednie dociążenie, poszukaj na forum.
Cytat:Czy 10g Bayansuów to nie za dużo ?
Nie, ja dałem 5g no i teraz mam trójniaka Blg 15 i niestety nie pracuje :(
Im szybciej przepracują, tym szybciej zlejesz, długie trzymanie obumarlych drożdży psuje wszystko.

Paweł
Odpowiedz
#13
Cytat:Wysłane przez kilis
Cytat:Wysłane przez jackuc
Nie chciałbym popełnić błędów a nie mam jeszcze cukromierza (muszę kupować dwa - do wina i miodu?)
możesz, ale można też przeskalować przez odpowiednie dociążenie, poszukaj na forum.
Cytat:Czy 10g Bayansuów to nie za dużo ?
Nie, ja dałem 5g no i teraz mam trójniaka Blg 15 i niestety nie pracuje :(
Im szybciej przepracują, tym szybciej zlejesz, długie trzymanie obumarlych drożdży psuje wszystko.

Paweł

Witam
kupiłem dzisiaj zwykły do wina

Co do miodu to mam nadzieję, że wyjdzie jak postapię zgodnie z przepisem :ksiazka:
Czy zatem dać do miodu bez obaw np 10g pożywki i 10g bayanusów na 10l roztworu ?
Kwasku dam może 1g/1l bo ponoć te ilośc podawane w przpisach są zawyżone ?
Czy finalny, zlany produkt moge dosłodzić syropem jesli dla mnie będzie za mało słodki ?

Pozdrawiam
Jacek
Odpowiedz
#14
jackuc dosłodzić zawsze możesz do smaku- w końcu miód ma Tobie smakować. Bardzo słusznie postępujesz nie rozpoczynając przygody z miodosytnictwem od dwójniaka bo to bardzo trudny do zrobienia miód. Czy 10g bajanusów na 10l nastawu to dużo - wg. mnie za dużo, ja do swojego trójniaka korzennego dodałem niecałe 3g bajanusów i chodzi jak marzenie( nawet rurka che wyjść), nie mniej taka ilość drożdży nie wpływa negatywnie na nastaw więc można dawać i 10g na 10l - to nie błąd.:chytry::diabelek:
Odpowiedz
#15
Dzięki, bo kolega Kills pisał, że mu na 5g niepracuje
Ok jakoś to wypośrodkuję. Poczytałem troszkę i faktycznie zacznę od trójniaka a kiedyś się zobaczy. Nie chcę sie porywać na coś z czym i szanowni na tym Forum Mistrzowie miewają problemy :uczen:
Co do cukru to dodam jak rozumiem jak już ustanie fermentacja itp po obciągu

Acha jeszcze co do rozrabiania bayanusów
W instrukcji jest napisane żeby brac 10xwięcej wody. Trzeba się tak tego mocno trzymać ? Przecież jak dam powiedzmy 7g drożdży to mam to wrzucić do zaledwie 70ml ciepłej (30-35 stopni) wody i jeszcze przeliczyć że jak 50g cukru na 1l to dać dokładnie 3,5g cukru ?

Muszę wogóle kiedyś odwiedzić taką pasiekę /sklep on jest przy trasie katowickiej gdzies chyba koło Tomaszowa
Byłem tam ze 6 lat temu i nie pamiętam dokładnie ale mieli przednie miody i całe oprzyrządowanie typu kieliszki gliniane itp. To bym tam może zakupił jakiegoś półtoraka przy okazji i popróbował :slinka:
Odpowiedz
#16
U nie 5l dwójniaka postawionego na 5g bajanusów przez trzy dni uciekało przez rurkę i dopiero później ( jak zalał okno) to się "łobuz " trochę uspokoił :big:
Ważne przy uwodnieniu aktywnych jest to aby tem. uwodnionych drożdży i tem. nastawu przed ich dodaniem była jak najbardziej zbliżona do siebie. Aktywne nie lubią zbyt dużej różnicy tem. - wskazane jest aby różnica nie była większa niż 5 -10st.
MR Mysliwiec w swojej książce podaje że 10g aktywnych rozrabia się w 100ml wody.
Odpowiedz
#17
Pragnę nadmienić, iż mam Bayanusy w 10g opakowaniach, a poczytałem, że to bardzo higroskopijne żyjątka i w ogóle trudno ich po jednorazowym otwarciu bez uszczerbku używać więc po prostu dodałem całość wychodząc z założenia, że lepiej przedobrzyć:)
Odpowiedz
#18
Cytat:Wysłane przez Mariusznik
Pragnę nadmienić, iż mam Bayanusy w 10g opakowaniach, a poczytałem, że to bardzo higroskopijne żyjątka i w ogóle trudno ich po jednorazowym otwarciu bez uszczerbku używać więc po prostu dodałem całość wychodząc z założenia, że lepiej przedobrzyć:)

Nie jest to wg. mnie prawda - ja miałem bajanusy w opakowaniu 50g i używałem ich w tamtym roku w październiku-listopadzie. następnie pojemnik zamknąłem ( była to szklana buteleczka zakupiona w euro-winie) i położyłem w lodówce. Resztę bajanusów zużyłem w tym miesiącu na postawienie dwóch miodów jednego dwójniaka i jednego trójniaka - wszystkie szaleją aż miło. :big::diabelek:
Odpowiedz
#19
Dziekuję tzn jak jest ciepło jak dzisiaj to temp nastawu będzie ok 25 stopni więc jak wleję załóżmy 28-30 stopni (ostudzone z 35 stopni początkowych po tych 20 minutach uwadniania) to powinno być ok
Termometr zakupiony

Mariusznik a podasz przepis ?
:jupi:
Chciałem zakupić chmiel w sklpeie ale nie ma
Odpowiedz
#20
jeżeli chcesz przepis na maliniaka to ja robiłem tak
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5998
jest świetny. Ogólna zasada "mówi" że w miodach owocowych sok owocowy powinien stanowić 10-20% całości nastawu ( osobiście staram sie aby soku było trochę więcej ale bez przesady). Chmiel pewnikiem kupisz w necie albo w browamator lub euro-win :niewiem:
Odpowiedz
#21
Uf właśnie wróciłem . Już zrobiłem brzeczkę
Właśnie stygnie u teściów
Wieczorkeim podjadę dodać pożywki i tych małych skurczybyków i zatkam koreczkiem
To mój pierwszy miód. Starałem się trzymać proporcji.
Dałem dwa słoiki miodu (nie wiem jaki . ale był dosyc twardy i scukrzony) oraz 2/3 słoika takiego ciemnego miodu chyba jakiś gryczany? Oraz aby potanić dałem 1kg cukru
Do tego domierzyłem wody na trójniaczka i gotowałem ok 90min. Oczywiście dodałem kwasek.
Dodałem łyżeczkę cynamonu i imbiru
Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale dolałem jeszcze buteleczkę 0,5 super soczku własnej roboty z własnych winogron
Cały nastaw wyszedł dosyć ciemny i słodki
Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie.
Jak nie spleśnieje to i tak wypiję :fajka:
Odpowiedz
#22
jackuc a możesz powiedzieć po jakiego grzyba do miodu dodawałeś cukru :niewiem::chytry: przeciesz robisz trójniaka a nie wino?
Odpowiedz
#23
no tak było w Cieślaku, że jak się chce taniej to można za 1l miodu dać 1 kg cukru
Niestety miodu miałem tylko 2,5litra dałem więc kg cukru i resztę wody do 10l
Duży błąd ?

Acha niestety temp w pomieszczeniu to tylko 18-19 stopni. Ruszy ?
Odpowiedz
#24
OK - nie będę się spierał z Cieślakiem choć osobiście nie stosowałbym takich metod - wole mniejszy nastaw niż taki cyt. "lekko :chytry: oszukany" większy - oczywiście jest to kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje.
Jackuc mam też taką mniej więcej temp. więc swoje nastawy stawiam na oknie z południowej strony i póki co wszystkie moje obecne nastawy ( trzy miody i jedno wino kwiatowe) bardzo ładnie pracują.
Odpowiedz
#25
Dzięki. Może mogłem zrobić mniej faktycznie a bez cukru. Zobaczę jak to wyjdzie za kilka miesięcy.
Drożdży dałem 7g a pożywki 10g na te 10l.
Baniaki stoją u teściów i niestety nie mam jak ich wstawić od południa. Stoją w pokoju od pólnocy. Będę obserwował

A tak wogóle to gdzie kupujecie miody ?
W marketach ? Który miód warto kupić i w jakiej mniej więcej cenie ? Nie jest to tania zabawa niestety
Odpowiedz



Skocz do: