Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2006
Mama pytanie: co zrobic jak wino wieloowocowe wyszlo za slodkie?
Bardzo prosze o pomoc!
Czy mozna dolac wody i drozdzy? Mialo by to na celu "rozcienczenie cukru i alkoholu". Czy drozdze znow by rozpoczely proces fermentacji i "zamienily" nadmiar cukru na alkohol?
Bede wdzieczny za pomoc.
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
Napisz jakie były proporcje nastawu. Masz cukromierz?
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 19
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: Longford/Ireland
Nastrój: Ujdzie...
No zależy jakie to jest mocne... jak masz dużo % to zbytnie rozcieńczenie może popsuć smak, a małe nie obniżyć wystarczająco mocy i ciężko będzie ruszyć z fermentacją. No ale może więksi fachowcy coś mądrego wymyslą.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
A nie szybciej znajdziesz odpowiedzi przez wyszukiwarke?
Np.
tak, tak lub
tak.
Bo ten problem był poruszany. I to nie raz.
arek
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2006
Cytat:Wysłane przez emto
Napisz jakie były proporcje nastawu. Masz cukromierz?
niestety nie mam cukromierzu
a wino bylo robione "na oko" i wyszlo BARDZO SLODKIE
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
W takim razie poczytaj to co Ci zlinkował Moonjava. Ja nic Ci nie mogę pomóc nie znając proporcji nastawu. Można dolać wody, ale wtedy możesz za bardzo rozcieńczyć wino i zmniejszyć znacznie poziom alkoholu. Nie znając % wina nie powiem czy restart ma sens. Możesz też skupażować z wytrawnym. Twój wybór i Twoja decyzja.
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 14
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: radom
Nastrój: OK
Razcieńczając samą wodą jest niebezpieczeństwo, że wino zrobi się wodniste, puste w smaku (będzie za mało moszczu/soku w stosunku do wody). Z restartem może być probelm, ponieważ zapewne Twój nastaw ma już jakieś procenty - w takim środowisku drożdżom trudniej ruszyć.
Ale to tylko gdybanie, ponieważ trudno cokolwiek doradzić nie znając parametrów Twojego wina.
Pozdrawiam
MILBAS
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 19
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: Longford/Ireland
Nastrój: Ujdzie...
No już masz dobrą podpowiedź. Zrobić wytrawne i kupaż, chyba najsensowniejsze... nastaw np ryż.
Liczba postów: 3.643
Liczba wątków: 243
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
Mam ten sam problem i właśnie nastawiam ryż. A miałem nadzieję na niedługie spożycie, no cóż co się odwlecze to się nie wypije.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2006
Bardzo dziekuje za odpowiedzi!
Poczytalem odpowiedzi

i chyba nastawie wino wytrawne i potem to wszystko zmieszam.
Super forum i forumowicze!