Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borghetti (także Kahlua i Tia Maria)
#1
Borghetti - wloski likier kawowy, dostalem na swieta i nawet dobre toto, szczegolnie dla osob lubiacych kawe, rowniez do roznych pysznych koktajli:

http://www.caffeborghetti.com

Da sie to zrobic domowym sposobem? Moze ktos ma przepis?

Sklad z butelki: kawa, cukier, spirytus, aromaty naturalne
Odpowiedz
#2
Moze nie bedzie to dokladne borghetti, ale ja robie tak:

3 szklanki wody,
1/2 szklanki kawy (instant),
3 szklanki cukru,
1/2 laski wanilii (przekrojonej wzdluz),
1 litr wodki 45%.

W zagotowanej wodzie rozpuscic kawe i cukier. Po ostudzeniu syropu dodac wodke i wanilie. Po 5 tygodniach usunac wanilie i rozlac do butelek. Moja zona bardzo to lubi.
Odpowiedz
#3
Dzieki, wyprobuje ten przepis ;)
Odpowiedz
#4
Pigwa dzięki wielkie za przepis, właśnie zlałem likier robiony wg Twojego przepisu jest cudny. Ciekawy jestem co powie zona - jeszcze nie próbowała, :diabelek:
Odpowiedz
#5
Kazda kobieta, ktora czestowalem, lubila bardzo. Twoja napewno tez polubi. Moim zdaniem jest on smaczniejszy niz kupowana Kahlua.
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Pigwa

... Moim zdaniem jest on smaczniejszy niz kupowana Kahlúa.

Sir Pigwa, a czy posiadasz może przepis na Kahlua albo Tia Maria???
Odpowiedz
#7
Mam gdzies w szpargalach. Jak bede mial moment znajde i podesle.
Odpowiedz
#8
Znalazlem.
KAHLUA
1 l. wodki 45%,
1/2 szklanki kawy instant,
1/2 laski wanilii przekrojonej wzdluz,
0,5 l. wody,
0,5 kg. cukru.
W zagotowanej wodzie rozpuscic calkowicie kawe i cukier i wystudzic. Dodac wodke. Po 5 tygodniach usunac wanilie i rozlac do butelek. Nadaje sie do spozycia natychmiast.

TIA MARIA
0,5 l. rumu korzennego (spicy) np. Capitan Morgan lub Castillo,
75 g. kawy instant,
1 laska wanilii przekrojonej wzdluz,
4 lyzki mielonych migdalow,
400ml. wody,
400 g. cukru brazowego z trzciny cukrowej.

Do zagotowanej wody dodac cukier i kawe do calkowitego rozpuszczenia. Po wychlodzeniu dodac mielone migdaly i wanilie. Po 4 tygodniach usunac wanilie i przefiltrowac do butelek na kilka tygodni.

Zaznaczam, ze sa to imitacje oryginalnych przepisow, ktore sa tajemnica producenta. Obydwa przepisy sa jednak przeze mnie sprawdzone. Likiery sa bardzo smaczne.
Odpowiedz
#9
Pigwa potwierdzam, moja żona próbowała i jest oczarowana, złożyła nawet zamówienie na kolejny likier, którego przepis podałeś wyżej tj. TIA MARIA ( czyli trzeba udać się do sklepu po składniki:hahaha:) :spoko::1miejsce:
Odpowiedz
#10
Sir Pigwa dziękuje bardzo za przepisy :helo:

A co do Kahlúa, to z tego co mi wiadomo, to, że robi się go z Tequili i zawiera 26,4 %, a Tia Maria (tłu.: Ciocia Maria) z rumu (co już podałeś w przepisie) i zawiera 32,5% ;)

Sir Pigwa, co do Kahlúa, to czy może próbowałeś zamiast wódki dać Tequli???
Odpowiedz
#11
Witam.
Mam pytanie w sprawie mielenia migdałów. Czy mogą to być utłuczone w moździerzu, czy też trzeba je zemleć, a jeśli tak to w czym?
Pozdrawiam, wisienka.
Odpowiedz
#12
OKI TIA MARIA postawiona - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Przy rozlewaniu Borghetti do butelek "dokonałem ciekawego odkrycia" a mianowicie likier wydawał mi się za słodki więc do każdej butelki dodałem troszkę wódki ( ale naprawdę nie dużo tak mniej więcej 3-4 nakrętki od wódki), po zamieszaniu okazało się, że likier znacznie zyskał na smaku. Nawet żona, która widząc moje eksperymenty była zła, że zmarnuje jej likier, po degustacji potwierdziła, że jest lepszy. Natomiast w przypadku ( zostało mi pół butelki likieru, którą przeznaczyłem do bieżącej degustacji) ostatniej nie pełnej butelki - po udanym w/w eksperymencie - dodałem więcej wódki i tu był ból, gdyż likier stracił swój wyjątkowy smak i alkohol zaczął być dominującym smakiem - na szczęście to tylko połowa butelki więc nie ma problemu z jej wypiciem. :diabelek:
Odpowiedz
#13
Przy produkcji slodkich likierow zawsze trzeba brac pod uwage indywidualny smak. Jedni lubia slodsze, inni mniej slodkie. Polecalbym robienie dokladnie wedlug przepisu a potem zawsze mozna dodac alkoholu, aczkolwiek nie za duzo.
Odpowiedz
#14
tak właśnie robiłem sir Pigwa. To dzięki forum nauczyłem się, że pierwszy raz robi się dokładnie wg przepisu a dopiero następne się modyfikuje pod własny gust. Prawda niby oczywista ale nie każdy o niej pamięta. :big:
Odpowiedz
#15
Witam
Pytanie jak w temacie mianowicie czy wie ktoś może jak zrobić w domowych warunkach likier o smaku maksymalnie zbliżonym do smaku Kahlua?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.:)
Odpowiedz
#16
A właściwie czym się różni kahlua od zwyczajnego likieru kawowego? Ten cukier trzcinowy daje inny efekt? Czy jeszcze jest jakiś haczyk?
Odpowiedz
#17
Rożni sie tym ze kawę sie prazy, używa sie spirytusu z trzciny cukrowej i dodaje sie wanilie.
W smaku jest jak dla mnie nie do pomylenia z normalnym likierem kawowym.
Odpowiedz
#18
Hm. Najgorzej z tym spirytusem... Można by spróbować uprażyć kawę, użyć dostępnego spirytusu ale dosłodzić cukrem trzcinowym. Może będzie choć trochę zbliżone w smaku? Plus oczywiście wanilia.
Tak mi przyszło jeszcze go głowy, że jest chyba w sprzedaży taka bardziej uprażona kawa w specjalistycznych sklepach?
Odpowiedz
#19
Jakoś sobie poradzę:). W końcu chce jak najbardziej zblizone a nie dokładnie to samo:D
Odpowiedz
#20
Można w sklepach z kawą lub herbatą kupić zieloną kawę do prażenia samodzielnie. Tylko po co, skoro zwykła kawa, którą pijemy, już jest uprażona i to na pewno bardziej profesjonalnie niż bylibyśmy w stanie zrobić to w domu?
Odpowiedz
#21
Naszło mnie dziś na przeglądanie tematów o nalewkach i proszę, co znalazłam
klik!
Nie należy się zrażać tytułem, w dalszym rozwoju dyskusji pada przepis na kahlua. Prosto z hameryki, panie... :lol:
Poważnie mówiąc, drugi przepis, na Tia Maria, wygląda ciekawiej i bardziej kahluowato. Ale skoro oba są sprawdzone...
Odpowiedz
#22
Cytat:Wysłane przez Megana
Naszło mnie dziś na przeglądanie tematów o nalewkach i proszę, co znalazłam
klik!
Nie należy się zrażać tytułem, w dalszym rozwoju dyskusji pada przepis na kahlua. Prosto z hameryki, panie... :lol:
Poważnie mówiąc, drugi przepis, na Tia Maria, wygląda ciekawiej i bardziej kahluowato. Ale skoro oba są sprawdzone...
A mnie naszło na kremik kawowy ... 90 jaj już czeka :P
Jakieś sugestie ? .. coby smak był przedniejszy.
Odpowiedz
#23
Eeeee... ILE??? Paweł, czy ty masz przy okazji kurnik???
Wanilii trochu, oczywiście dodaj i na pewno Frida wie, co jeszcze....
Odpowiedz
#24
Gorzkiej czekolady, koniecznie.
Odpowiedz
#25
Cytat:Wysłane przez Megana
Eeeee... ILE??? Paweł, czy ty masz przy okazji kurnik???
Wanilii trochu, oczywiście dodaj i na pewno Frida wie, co jeszcze....
Nie, kur nie mam :hahaha:
Idzie sie na targ i kupuje ;)
Wanilie mam. A :
Cytat:Wysłane przez Frida
Gorzkiej czekolady, koniecznie.
jak się dodaje i le ?
Odpowiedz



Skocz do: