Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeterminowane drożdże
Nastawiłam miodek z przeterminowanymi drożdżami :glupek:(zorientowałam sie po niewczasie) Także napewno mi nie ruszą. Jest to malutki nastaw 1l miodu na 2 l soku z aronii. Pytanie - czy mogę cały nataw zagotować i zaszczepic jeszcze raz dobrą MD? Jest to mój pierwszy miodek i trakuje go smiertelie powaznie - prosze o pomoc !!!
Odpowiedz
Jak nie ruszy powiedzmy po 2 dniach - dopiero wówczas działaj tak, jak opisujesz.
Odpowiedz
Napisz jakie drożdże i ile przeterminowane .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Biowin 11 2005 , drożdże bodajże "miodowe" dziś jest już 4 dzień i ani drgnie. Stoi naastaw w ciepełku ale kiepsko to widzę. Moja wina trochę się pośpieszyłam ale jak ja juz się na coś napalę !
Odpowiedz
Witam,ja bym poczekał do.. 2007r...biowin lubi się ..czołgać
Pozdrawiam:helo:.
Odpowiedz
Biowin nawet terminowy udaje się co trzecia poduszka .
Już szykuj jakieś aktywne .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Też posiadam drożdże Biowin "Miodowe" 11.2005r.

Aby było śmieszniej kupiłem je w czerwcu 2006r.:ysz:

Jedną saszetką tychże usiłowałem restartować przedwcześnie obumarłe wino z pigwowca chińskiego. Oczywiście bez efektu.

W obecnej wytuacji doradzam Bayanusy (patrz http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=6690 ).

Jeśli obecnie nie posiadasz bayanusów a zdecydujesz się na użycie tej ciężkiej artylerii to służę pomocą. Info na PW.
Odpowiedz
tak jak napisał TEQUILA biowinowe poduszki nawet gdy nie są przeterminowane rzadko startują nastaw, ja na twoim miejscu użyłbym teraz aktywnych np. bayanusów.:big:
Odpowiedz
Zamówiłam dziś Bayanusy w Eurowinie , mam nadzieję że mój nastaw jeszcze jakoś mi wytrzyma i się nie popsuje. I korzystając z okazji poprosze o radę w jaki sposób ich mam użyć, przypominam nastaw składa sie z 1 litra miodu i 2 litrów soku z aronii.
Odpowiedz
na etykiecie będziesz miał dokładny przepis jak je uwodnić - żaden problem, pamiętaj tylko aby zachować odpowiednia temperaturę - to bardzo ważne przy uwadnianiu drożdży. :diabelek:
PS weź trochę więcej drożdży niż wyjdzie Ci z przelicznika, nadmiar nie zaszkodzi. :chytry:
Odpowiedz
Casia, jak nie przyjdą szybko twoje bayanusy i się tak martwisz to mogę podobnie jak winnygrzemek poratować szczyptą. (mnie też kiedyś poratował pektopolem - wielkie dzieki).
Odpowiedz
B. dziękuję ! Dostałam info z Euro-winu, że będę je miała już jutro. Miód wystawiłam na balkon a jutro go przegotuje no i zobaczymy.

Skocz do: