Liczba postów: 17
Liczba wątków: 3
Nastawiłam miodek z przeterminowanymi drożdżami

(zorientowałam sie po niewczasie) Także napewno mi nie ruszą. Jest to malutki nastaw 1l miodu na 2 l soku z aronii. Pytanie - czy mogę cały nataw zagotować i zaszczepic jeszcze raz dobrą MD? Jest to mój pierwszy miodek i trakuje go smiertelie powaznie - prosze o pomoc !!!
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Jak nie ruszy powiedzmy po 2 dniach - dopiero wówczas działaj tak, jak opisujesz.
Liczba postów: 5.354
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Napisz jakie drożdże i ile przeterminowane .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Biowin 11 2005 , drożdże bodajże "miodowe" dziś jest już 4 dzień i ani drgnie. Stoi naastaw w ciepełku ale kiepsko to widzę. Moja wina trochę się pośpieszyłam ale jak ja juz się na coś napalę !
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
Witam,ja bym poczekał do.. 2007r...biowin lubi się ..czołgać
Pozdrawiam

.
Liczba postów: 5.354
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Biowin nawet terminowy udaje się co trzecia poduszka .
Już szykuj jakieś aktywne .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 249
Liczba wątków: 7
Też posiadam drożdże Biowin "Miodowe" 11.2005r.
Aby było śmieszniej kupiłem je w czerwcu 2006r.
Jedną saszetką tychże usiłowałem restartować przedwcześnie obumarłe wino z pigwowca chińskiego. Oczywiście bez efektu.
W obecnej wytuacji doradzam Bayanusy (patrz
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=6690 ).
Jeśli obecnie nie posiadasz bayanusów a zdecydujesz się na użycie tej ciężkiej artylerii to służę pomocą. Info na PW.
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
tak jak napisał TEQUILA biowinowe poduszki nawet gdy nie są przeterminowane rzadko startują nastaw, ja na twoim miejscu użyłbym teraz aktywnych np. bayanusów.
Zamówiłam dziś Bayanusy w Eurowinie , mam nadzieję że mój nastaw jeszcze jakoś mi wytrzyma i się nie popsuje. I korzystając z okazji poprosze o radę w jaki sposób ich mam użyć, przypominam nastaw składa sie z 1 litra miodu i 2 litrów soku z aronii.
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
na etykiecie będziesz miał dokładny przepis jak je uwodnić - żaden problem, pamiętaj tylko aby zachować odpowiednia temperaturę - to bardzo ważne przy uwadnianiu drożdży.

PS weź trochę więcej drożdży niż wyjdzie Ci z przelicznika, nadmiar nie zaszkodzi.
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
Casia, jak nie przyjdą szybko twoje bayanusy i się tak martwisz to mogę podobnie jak winnygrzemek poratować szczyptą. (mnie też kiedyś poratował pektopolem - wielkie dzieki).
B. dziękuję ! Dostałam info z Euro-winu, że będę je miała już jutro. Miód wystawiłam na balkon a jutro go przegotuje no i zobaczymy.