Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwszy miód pitny- trójniak. Podstawowe pytania.
Wina robię od paru lat ale postanowiłem "zmierzyć się" z miodem pitnym. Na początek trójniak, myślę, że naturalny bez dodatków. Czytałem forum (pobieżnie) i Cieślaka (gruntownie) i mam pytania:
- jakiego miodu najlepiej użyć (lipowy, gryczany, wielokwiatowy...) czy nie ma to większego znaczenia na początek?
- gdzie go kupić by nie przepłacać i ile kosztuje +/-1 litr na wolnym rynku? Czy szukać go poprzez internet, forum, czy może gdzieś w okolicach Katowic uda się go kupić?
- chcę do tego celu użyć baniaka 5 litrowego ile objętości maksymalnie może zająć brzeczka 3-4 l ??? (tak jak w winie?) czyli jak burzliwie miody fermentują
- ile kwasku cytrynowego na 1 litr brzeczki zalecają praktycy?
- ewentualnie na co jeszcze zwrócić uwagę?
Odpowiedz
- miód lipowy jest bardzo dobry.- bardzo przyjemny aromat. Jesli gryczany - czo zmieszany z innym miodem (ma charakterystyczny smak, który nie wsyzstkim pasuje);
- Ja w zasadzie nie kupuję w sklepach, lecz u pszczelarzy. Za gryczany płaciłem w tym roku 19 pln. za 1 kg. (0,7 l.) za wielokiatowy 14 pln.
- Mój miodek nie miał prawie wcale piany - robię 4,5 litra brzeczki w 5 l. baniaku;

Pozdrawiam
MILBAS
Odpowiedz
"jakiego miodu najlepiej użyć (lipowy, gryczany, wielokwiatowy...) czy nie ma to większego znaczenia na początek?"
---moze na poczatek wielokwiat, potem będziesz sobie różne próbował

"gdzie go kupić by nie przepłacać i ile kosztuje +/-1 litr na wolnym rynku? Czy szukać go poprzez internet, forum, czy może gdzieś w okolicach Katowic uda się go kupić?"
---np. 15zł/L czym wiecej tym taniej, poszukaj na początek przez forum, choć pewnie małą ilosc miodu chcesz kupic.

"chcę do tego celu użyć baniaka 5 litrowego ile objętości maksymalnie może zająć brzeczka 3-4 l ??? (tak jak w winie?)"
---tak. Pamiętaj ze burzliwosc ferm. zalezy dosc mocno od temp. nastawu.

"ile kwasku cytrynowego na 1 litr brzeczki zalecają praktycy?"
---w ilu wątkach na forum zostało to już poruszone? :chytry:

"ewentualnie na co jeszcze zwrócić uwagę?"
---nie żałuj pożywki, najlepiej kompleksowej. Możesz tez zacząc od drozdzy aktywnych.

arek

Skocz do: