04-01-2007, 16:21
Wina robię od paru lat ale postanowiłem "zmierzyć się" z miodem pitnym. Na początek trójniak, myślę, że naturalny bez dodatków. Czytałem forum (pobieżnie) i Cieślaka (gruntownie) i mam pytania:
- jakiego miodu najlepiej użyć (lipowy, gryczany, wielokwiatowy...) czy nie ma to większego znaczenia na początek?
- gdzie go kupić by nie przepłacać i ile kosztuje +/-1 litr na wolnym rynku? Czy szukać go poprzez internet, forum, czy może gdzieś w okolicach Katowic uda się go kupić?
- chcę do tego celu użyć baniaka 5 litrowego ile objętości maksymalnie może zająć brzeczka 3-4 l ??? (tak jak w winie?) czyli jak burzliwie miody fermentują
- ile kwasku cytrynowego na 1 litr brzeczki zalecają praktycy?
- ewentualnie na co jeszcze zwrócić uwagę?
- jakiego miodu najlepiej użyć (lipowy, gryczany, wielokwiatowy...) czy nie ma to większego znaczenia na początek?
- gdzie go kupić by nie przepłacać i ile kosztuje +/-1 litr na wolnym rynku? Czy szukać go poprzez internet, forum, czy może gdzieś w okolicach Katowic uda się go kupić?
- chcę do tego celu użyć baniaka 5 litrowego ile objętości maksymalnie może zająć brzeczka 3-4 l ??? (tak jak w winie?) czyli jak burzliwie miody fermentują
- ile kwasku cytrynowego na 1 litr brzeczki zalecają praktycy?
- ewentualnie na co jeszcze zwrócić uwagę?