• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 10 Dalej »

Pomiar kwasowości - pytanie do chemika

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pomiar kwasowości - pytanie do chemika
Tomzi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 8
Dołączył: 01 2005
#1
26-01-2007, 14:15
1. Jak to jest?
raz piszecie 1-molowy roztwór wodorotlenku sodowego,
a raz 0,1-molowy roztwór wodorotlenku sodowego.
Jaki idzie do miareczkowania?
2. Jestem w posiadaniu niewielkiej ilości wodorotlenku
sodowego w płatkach. Jak zrobić taki roztwór, ile czego
dać?
Szukaj
Odpowiedz
Misza Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 260
Liczba wątków: 6
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Rybnik
Nastrój: No Mood.
#2
26-01-2007, 14:34
0,1 molowy
Trzeba odważyć 4g NaOH na wadze z dokładnością co najmniej 0,05g i zrobić z tego litr roztworu najlepiej przy użyciu kolby miarowej.
Szukaj
Odpowiedz
Tomzi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 8
Dołączył: 01 2005
#3
26-01-2007, 14:54
Dzięki wielkie.
Mam wage o dokładności 0,01g (tak tam pisze) więc myśle że sobie poradze.
Szukaj
Odpowiedz
Tomzi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 8
Dołączył: 01 2005
#4
31-01-2007, 13:59
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy Wodorotlenek musi być chemicznie czysty, czy może być przemysłowy z jakimiś zanieczyszczeniami?
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#5
31-01-2007, 14:08
Cz.d.a. - żaden tam "Kret " raczej nie wchodzi w grę - mówimy o analizie chemicznej a nie myciu balonów.
Szukaj
Odpowiedz
nativus Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 426
Liczba wątków: 18
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Łódź
#6
31-01-2007, 19:30
Osobiście bym się kreta nie obawiał, bo to wodorotlenek o czystości technicznej. Sam co prawda używam "czystego", ale tylko dlatego, że taki łatwiej mi było kupić.
Jak ktoś obawia się kreta, to może go sprawdzić miareczkując roztwór kwasu cytrynowego :big:
Wydaje mi się, że w procesie miareczkowania większe błędy, niż użycie wodorotlenku innego niż "cz.d.a " , powoduje trudność uchwycenia momentu zobojętnienia kwasu.
:helo:
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#7
31-01-2007, 22:53
Cytat:Wysłane przez nativus Osobiście bym się kreta nie obawiał, bo to wodorotlenek o czystości technicznej.
Niekoniecznie. Środki do czyszczenia kanalizacji mogą zawierać zupełnie nieoczekiwane domieszki, np. opiłki magnezu, które przy kontakcie z wodą powodują mikroeksplozje i zwiększają efektywność czyszczenia. Poza tym NaOH przechowywany w niehermetycznym opakowaniu zobojętnia się CO2 z powietrza. Duży błąd można popełnić przy odważaniu NaOH, stąd najlepiej korzystać z fiksanali.
A miareczkowanie, choć bardzo proste z technicznego punktu widzenia, jest jedną z dokładniejszych metod analitycznych.
Szukaj
Odpowiedz
Tomzi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 8
Dołączył: 01 2005
#8
01-02-2007, 13:31
Nie nie, żaden Kret.
U nas kupują to w worach po 25 kg, pisze wodorotlenek sodu i używają do mycia sprzętu.
Robią z tego piane (wodorotlenek, woda i coś co robi piane) i pryskają po wszystkim.
Czyści do białego.
Szukaj
Odpowiedz
nativus Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 426
Liczba wątków: 18
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Łódź
#9
01-02-2007, 14:41
Zmartwię cię, Tomzi. Sprawdzałem kiedyś kwasowość wina i przy pomocy roztworu kreta i wodorotlenku "czystego". Chciałem przekonać się, czy wystąpią jakieś różnice. Nie wystąpiły :big:
Szukaj
Odpowiedz
Tomzi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 67
Liczba wątków: 8
Dołączył: 01 2005
#10
03-02-2007, 12:50
Na wszelki wypadek zamówiłem w sklepie taki jak trzeba i jeszcze troche sprzętu.
Zobaczymy co przyjdzie.
www.labosklep.pl
Mają troche sprzętu tylko brak BBT i uchwytu do biurety.
Wysłałem zapytanie i dostałem odpowiedź bardzo szybko i bardzo miłą z dokładnym wytłumaczeniem. Jestem mile zaskoczony!
Wysłałem do POCH dwa zapytania i nie dostałem żadnej odpowiedzi. To dopiero firma.
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#11
03-02-2007, 14:14
Witam,popieram Nativusa - lepiej (łatwiej) zważyć kwasek cytrynowy i.. "sprawdzić" miareczkowanie mianowanym NaOH - tak się "robi"np.mianowane KMnO4 ,.....
Pozdrawiam:)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 10 Dalej »

Pomiar kwasowości - pytanie do chemika


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-06-2025, 05:56 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa