Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobra MD
#1
Witam zabieram się za zrobienie miodku i mam pytanko jak zrobić dobrą matkę mam drożdże Tokay 22 (zamojscy) pożywkę fosforan dwuamonowy dysponuje miodem rzadko spotykanym (grochowym) w smaku trochę kwaskowaty (2.5l) kwasowości nie mam jak zmierzyć mam jeszcze cukromierz na skali ma maksymalnie 25 stopni Blg

mam zamiar zrobić trujniaka okolo 7,5 L

mamm jeszcze jedno pytanie czy ilość drożdży ma znaczenie wszędzie widze że 5g ma 10L
Odpowiedz
#2
Zakładamy, że przeczytałeś poniższe wątki :
1. http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1949
2. http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
3. http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=36
4. http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=83
5. http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=84

Co chcesz zrobić ? trujniaka ???
Odpowiedz
#3
Mój trójniak na zamojskich ładnie dociągnął do 5 blg, trochę mu to jednak zajęło(8-9 tygodni) MD przygotowałem tak:
Stosowałem się do przepisu na opakowaniu, ale zamiast cukru dałem 2-3 trzy łyżeczki miodu, w ciągu rozruchu jak już MD się trochę rozbujała(po około dobie) dodałem znów łyżeczkę miodu, kilka- kilkanaście godzin później znów troszkę i tak przez 3-4 dni, po czym MD do balona.
Wygodniejsze na pewno byłyby aktywne bayanusy, ale na "zwykłych" też się da :spoko:
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez Wikingus


mam zamiar zrobić trujniaka okolo 7,5 L

Ojojoj.... ja bym tego nie pił - no chyba, że nastawiasz dla tesciowej :chytry:
Odpowiedz
#5
no tak ale czym to grozi gdy dam za dużo drożdży bo jezeli dam za dużo pożywki to juz wiem że to grozi wymordowaiem drożdży


i czy taka matka bedzie dobra
butelce butelkę 0/5L napelnić przegotowaną wodą do której dodać 8 Łyżek miodu
dodać 0.5 grama pożywki oraz wsypać moje 5 g drożdży wymieszać i zatkać korkiem z waty po 4 dniach wlać to do mojej brzęczki i dodać 5g pożywki pomieszać i odstawić do fermentacji ? (brzęczke będe robił jak już MD będzie gotowa tak 1-2 h gotowania aż się odszumi) czy tak moż być? to wszystko na jakieś 7,5l nie tak jak w przepisach na 10 l co do przepisu to będzie to miód naturaly więc bez żadnych innych dodatków
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez DarekRz
Cytat:Wysłane przez Wikingus


mam zamiar zrobić trujniaka okolo 7,5 L

Ojojoj.... ja bym tego nie pił - no chyba, że nastawiasz dla tesciowej :chytry:

dlaczego tak uważasz?
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez Wikingus
Cytat:Wysłane przez DarekRz
Cytat:Wysłane przez Wikingus
mam zamiar zrobić trujniaka okolo 7,5 L
Ojojoj.... ja bym tego nie pił - no chyba, że nastawiasz dla tesciowej :chytry:
dlaczego tak uważasz?
My też uważamy, że trujniak to tylko dla teściowej :)
Odpowiedz
#8
ale co w nim zlego?
Odpowiedz
#9
Trujniaki są z reguły pijalne jeden raz w życiu. Spożycie trujniaka kończy się z reguły śmiercią lub ciężką chorobą...
Odpowiedz
#10
Wikingus,
DarekRz sobie żartuje.:uczen: "Trujniak" skojarzył z truciem. My tutaj jesteśmy puryści językowi.
Odpowiedz
#11
a już się bałem a taka matka jak napisałem może być na te 7,5 l ?? :] nieznacznie sie rużni od innych dlatego się pytam a kto pyta nie błądzi
Odpowiedz
#12
OK juz matke zrobiłem dałem 1.5 Łyżki stołowej miodu ma 6.5 w skali Blg dodalem do tego 5 gram drożdży i 0.4 pożywki fosforanu dwuamonowego zatkalem watą i teraz w miare upływu czasu tak do 3 dni mam dodawać miodu ? na jakim poziomie mam utrzymywać poziom cukru? (całość jakos 450 ml)
Odpowiedz
#13
Ja robiłem na oko... Jak zaczęło się pienić(MD), to dodałem troszkę miodu(1 łyżeczkę). Obserwuj, koniecznie mieszaj MD(tak ze 2 razy dziennie). Przed dodaniem drożdży do brzeczki dobrze ją napowietrzyć, np. mieszając balonem z brzeczką dobrą chwilę(tylko ostrożnie, żeby nie rozlać, nie potłuc, nie zrobić sobie/komuś krzywdy), możesz też użyć pompki akwarystycznej. Powodzenia:spoko:
Odpowiedz
#14
hmm miejmy nadzieje że drożdży nie zabiłem zbyt ciepłą wodą była lekko ciepła po jakim czasie matka powinna zacząć fermentować? dałem ja do ciemnego miejsca niestety w tym miejscu niema zbyt cieplo :( jakie najlepsze warunki sa dla niej to znaczy jakie wy doradzacie wystawiajac prosto na słońce promienie uv nie zabija mi drożdży w sumie niby przez szkło uv ni przechodzi ale pytam
Odpowiedz
#15
A po co robić MD, odkąd używam tylko Bayanusów i Anki suchych,
to nie wiem co to MD :diabelek::diabelek:
Odpowiedz
#16
puki co MD mi nie wystartowała :[ niewiem czy to moja wina czy wina drożdży czytałem kilka wątków na ten temat ale dalej niewiem co źle zrobiłem a zrobiłem tak:

Zagotowałem wodę wlałem do butelki (1L) okolo 450ml potem przelalem do rondelka dodałem 1.5 łyżki stołowej miodu i pozostawiłem do ostudzenia na skali Blg syropek miał 6,5 stopni pozostawiłem do ostudzenia gdy syropek byl już letni wlałem zpowrotem do butelki i dodałem 5 gram drożdzy winnych Tokay 22 zamojskich (na suszu owocowym) dodałem 0,5 g pożywki fosforanu dwuamonowego pomieszałem wszystko i zatkalem leciutko koreczkiem z waty tak aby drożdże się nie udusiły czyli leciutko no i stoi już tak od wczoraj 16:20 i jak pachniało kompotem tak dalej pachnie nic sie nie zmienilo obecnie butelka z rozczynem jest przechowywana w warunkach pokojowych 18 - do 20 stopni C żadnych efektów nie ma :[
Odpowiedz
#17
1. Podnieś nieco temperaturę MD... najlepiej gdzieś do około 28oC i czekaj.
Jak przez 3 dni nic się nie zacznie dziać to zrób następną.

2. póki

3. "aby drożdże się nie udusiły" - no ciekawe, ciekawe. :lol:
Odpowiedz
#18
3. "aby drożdże się nie udusiły" - no ciekawe, ciekawe. :lol: [/quote]


Gdzieś w jakimś poście przeczytałem że magą sie udusić jak się im odetnie całkowicie dopływ tlenu
Odpowiedz
#19
Nie panikuj jeszcze . Przy takich temperaturach jak masz MD może się rozkręcać nawet 4-5 dni. Czekaj cierpliwie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#20
ok podkręciłem trochę temp w pokoju do 25 stopni więcej raczej nie wyciągnę bo się ja ugotuje jak wyjdzie słonko to wystawie na strych tam jest bardzo ciepło :) tylko mam nadzieje ze mi matka nie padła a jak padła to chyba zmienię drożdże na zamojskich JOHANNISBERG M/35
Odpowiedz
#21
wczoraj wieczorem dodałem jeszcze łyżeczkę miodku a dzisiaj rano własnym oczom nie wieże wszystko pieni jak wstrząśnięty szampan :sloik: :lol:
Odpowiedz
#22
Cytat:Wysłane przez Wikingus
a już się bałem a taka matka jak napisałem może być na te 7,5 l ?? :] nieznacznie sie rużni od innych dlatego się pytam a kto pyta nie błądzi

A ja myślę,że te problemy to przez tę matkę, co to się "rużni"
Odpowiedz
#23
Fakt czasami jak szybko pisze to robie orty :glupek: już mi uwagę zwracano z "trujniakiem" i w ogóle a co do MD to wczoraj dodałem łyżeczkę miodu dzisiaj też jedną łyżeczkę i jeszcze szczyptę pożywki jutro myślę robić brzęczkę i dodać matkę teraz mam pytanie czy dodając MD do brzęczki to przez sitko żeby ten susz owocowy wyłapać czy razem z nią to wszystko wlać ?? i czy napowietrzać można jak już matka jest dodana czy musowo trzeba wcześniej przed dodaniem matki osobiście na rękę było by mi już z dodaną matką bo nie chcę jej dzielić a brzęczka będzie na 2 butle w 5L i 10L tak że myślę wszytko wymieszać razem a dopiero potem powlewać do balonów i napowietrzyć chyba że wszystko napowietrzyć przed dodaniem matki a potem ja dodać wymieszać i powlewać?????
Odpowiedz
#24
Brzeczkę napowietrzaj przed dodaniem drożdży .

Cytat:mam zamiar zrobić trujniaka okolo 7,5 L
Cytat:a brzęczka będzie na 2 butle w 5L i 10L

To jak w końcu chcesz to robić . Jeśli te 7,5 litra to od razu w 10 a po zlaniach i degustacjach między zlewaniowych będziesz miał akurat do tej 5 .
Wlewasz do nastawu całą MD razem z tymi resztkami z suszu jabłkowego . Przy pierwszym zlewaniu wszystko wyłapiesz . Nie żałuj tez pożywki , możesz dać nawet 2 razy tyle ile jest w przepisie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#25
Będę robił około 10 L bo zdobyłem więcej miodku niom i teraz mam problem jak matkę podzielić ??

chyba że zrobić tak:
przygotować brzeczkę napowietrznić ją dodać całą matkę wymieszać i powlewać do butli? ale nie gwarantuje mi to równo miernego rozłożenia drożdży :(

Jeżeli chodzi o pożywkę to jeżeli było w przepisie 4-5 g to mogę dać 8-10 z czystym sumieniem że nie przesadziłem?
Odpowiedz



Skocz do: