Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
miód trójniak kapucyński!!!
#1
Witam. Szukam sobie dookola , może źle szukam , ale nie mogę znaleźć jaka ma być końcowa prawidłowa zawartość cukru w trójniaku kapucyńskim , mi stanął na blg 10 zastanawiam się czy nie jest trochę za słodki ???. Drożdze były zamoyskich .
Odpowiedz
#2
No i nie znajdziesz :). Podobno co osoba to inaczej wychodzi, ostatnio tak wyszło w moim wątku o zatrzymanym miodku. Pozostaje policzyć ile masz alkocholu jak dobrze to zostawić, jak mało to próbować restartu tak jak ja.
Odpowiedz
#3
restart nie wchodzi w rachubę , za duża ilość %.
Już mi się sklarował zupełnie i bardzo ładnie , do butelek i zakopać na 2 lata!!!
Odpowiedz
#4
Był jeszcze drugi pomysł... wyczarować czwórniaka i potem zmieszać. Ale jeśli ma już swoje procenty to faktycznie zakopać na razie.
edit?
Jaki miałeś początkowy blg?
Odpowiedz
#5
początkowy blg miałem około 35 czyli nie jest źle bo wychodzi 15-16% ale myślę czy nie jest za słodkie???
Odpowiedz
#6
Miodzik musi być miodowy :). Ja bym pakował do piwnicy, tyle że na razie bez zlewania do butelek.
Odpowiedz
#7
właśnie jest z tym problem , miodzik jest w jedynej 15 jaką mam a planuje rodZynkowe że tak powiem popełnić i bym chciał jak najszybciej tę 15 miec wolną.
Odpowiedz
#8
Zakup 3 gasiorki 5 l o rozlej do nich - w mniejszych gasiorkach szybciej bedzie dojrzewal - najlepiej takie z mozliwoscia załozenia zamkniecia patentowego (np. Dama) wyjdzie koszt ok 40 zl ale gasiorki sie przydadzą
Odpowiedz
#9
Ja zaczynałem z Kapucyńskim od blg = 38 w tej chwili zszedł z blg do 8 i nadal pracuje. Jest to prawie trójniak ( 2,7) dosładzany w trakcie fermentacji. Pomóżcie mi oszacować zawartość % alkoholu.
Odpowiedz
#10
sprawdzic możesz tutaj!!! http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...8#pid13338
Odpowiedz
#11
Wychodzi ponad 20% (i nadal rośnie!), może poprawka na niecukry powinna byc wieksza?
Odpowiedz
#12
a jak sprawdziłeś początkową ilość cukru???. Czy napewno było tyle???.
Odpowiedz
#13
Joystik a kiedy postawiłeś swój miód - myślę, że jak nie ma roku to trochę ryzykujesz rozlewając do butelek - miałem tak dwa lata temu, dwójniaki (lipowy i rzepakowy) ładnie sklarowane po 6 miesiącach przelałem do butelek, po kolejnych 6 miesiącach w butelkach miałem bardzo dużo osadu i miód trafił ponownie do gąsiorków. uważam, że pomysł DarekRz jest b.dobry, sam tak zrobię ze swoimi trójniakami i będę miał wolne 10 i 15 :jupi::diabelek:
Odpowiedz
#14
Nastaw zajmuje 4,75 l w 5 litrowym gąsiorku. Do nastawu dodałem 1,75 litra miodu . W tej chwili ma poniżej 7 blg (i nadal spada)
PS
Początkowe blg obliczyłem szacunkowo gdyż w żadnej fazie fermentacji blg nie przekraczało 30.
1)MD 0,2 l miodu + 1 litr wody (blg = 23)
2) 4dni > 0,65 l miodu + 1 litr wody (blg = 17//30)
3) 4dni > 0,65 l miodu + 0,8 litra wody (blg = 25//30)
4) 30dni > 0,25 l miodu + 0,2 litra wody(+korzenie) (blg = 6//9)
5) 6dni > blg = 7



Skocz do: