05-08-2010, 07:36
U góry są jakieś gluty, na dole serwatka. To się później cedzi, czy wyjada te gluty łyżeczką?
Kumys
|
05-08-2010, 07:36
U góry są jakieś gluty, na dole serwatka. To się później cedzi, czy wyjada te gluty łyżeczką?
08-08-2010, 22:26
Dzieci nie róbcie tego w domu. Jak nie je...ło. Dobrze, że akurat wyszliśmy domu. Szkło mam w całym mieszkaniu. ... Coś mi z tym zamykaniem nie pasowało Korci mnie ten przepis, ale tym razem założę rurkę...
16-03-2015, 10:54
Próbowałem robić kumys, na dość partyzanckich warunkach, ale każde doświadczenie jest cenne, a każda porażka jest nawozem sukcesu...
1 litr mleka (od krowy, nie ze sklepu) pomniejszon o dwa łyki (żeby zrobić miejsce i bo lubię) 2x pół łyżki miodu (bo jak ścieka, to nigdy cały) pół łyzeczki dżordży (saccharomyces bayanus, bo tylko takie miałem pod ręką) 12 godzin w ciepłym (20-25 st. C) 24 godziny w zimnym (lodówka), co jakiś czas wstrząsane i odgazowywane (bo już ten dołek z dna wywaliło w drugą stronę) W smaku kwaskowate, musujące, bardzo dżordżowe. Dodałem jeszcze łyżkę miodu, będę obserwował, co dalej. Czy poza zmniejszeniem ilości dżordży są jakieś sposoby na wyeliminowanie tego posmaku? I jedno pytanie z ciekawości jeszcze - czy dżordże piekarnicze produkują alkohol? |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|