• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Sery › Sery domowe › Sery twarogowe
Quark - ser twarogowy niedogrzewany !

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Quark - ser twarogowy niedogrzewany !
farmerka63 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 11
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Huta Szklana
Nastrój: skorelowany z pogodą
#1
13-02-2007, 21:33
To pierwszy przepis w tej kategorii. Przywiozłam go specjalnie dla winiarzy od niemieckiego , biodynamicznego serowara ;) Interesująca, moim skromnym zdaniem , technologia. Zwykle przecież skrzep podgrzewamy - a w tym przypadku - WCALE !

Spójrzcie, oceńcie, wypróbujcie :slinka:



Mleko ciepłe jeszcze po udoju zakwaszano niewielką ilością zsiadłego mleka i kroplą podpuszczki- dosłownie - bo był to zaledwie 1 ml na 100 l mleka. Mleczko spokojnie się kwasiło w ciepłym pomieszczeniu do następnego ranka...kiedy to młoda, hoża serowarka, wpadłszy do serowarni, wyłożyła chustami serowarskimi stół do odciekania. No właśnie... tu pewien problem - musimy mieć naprawdę dużą powierzchnię do odciekania gęstwy. Biorąc pod uwagę, że 100 l mleka to raczej nikt nie będzie miał, myślę, że porządnie wymyty zlew wyłożony lnianą ściereczką będzie ok.
Wracamy do hożej serowarki...

Ostrym, długim nożem pocięła zrazu skrzep na pionowe plastry...a potem na plastry wprost prostopadłe. Aż do dna kociołka! Otrzymała w ten sposób kociołek słupków.

Teraz przy użyciu zgrabnej szufelki ( sprzęt specjalistyczny - aczkolwiek wygląda jak zwykła szufelka tylko brzeg ma nie ucięty prosto, jeno zaokrąglony ) jęła odcinać plastry kostek w efekcie ( sześciany o boku 4x4 cm ). Jedno cięcie szufelką - i łagodne zsunięcie kostek na chustę. Kolejne cięcie - i zsunięcie obok. Serwatka natychmiast intensywnie odcieka - zwracam uwagę szanownego gremium, iż skrzep nie został w najmniejszym choćby stopniu podgrzany !!!

Po pocięciu i wyłożeniu na chustę całego kociołka ( w naszym przypadku garnka), masę serową pozostawiono w spokoju do swobodnego odcieknięcia na ok. 3 godziny.
W tejże serowarni na końcu stołu była dziura z podłączonym kawałkiem węża - tą drogą do podstawionego pojemnika ściekała serwatka ( wielce przydatna w karmieniu trzody chlewnej).


Po 3 godzinach nasza hoża serowarka już "odcieczony" skrzep ( aczkolwiek serwatka jeszcze tu i ówdzie wyzierała) wprost z chusty wysypała do plastikowego pojemnika ( w naszym przypadku micha wystarczy) i.... wiertarką zaopatrzoną w mieszadło do betonu (!)
dokładnie wymerdała quark, otrzymawszy gładki homogenizat . Jest on o wiele luźniejszy od naszych krajowych twarożków homogenizowanych . Po schłodzeniu w chłodni pakowano quark w słoiki typu twist - ale takie szerokie - o poj. 400 g.


KONIEC !
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#2
15-02-2007, 11:26
Moje pytanie jest takie :
Po kiego grzyba bawić się w te kosteczki 4/4 cm ? :niewiem:
I tak w końcu wszystko zostaje wymerdane mieszadełkiem .
Chyba , że kawałeczki sera np 4/7 cm już się nie sprawdzą lub jest to robione na podobnej zasadzie jak splunięcie na widok kominiarza przez lewe ramię (czyli przesąd).
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
****
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#3
15-02-2007, 12:14
:big:
Jeszcze o tym nie pisaliśmy ,ale napiszem...:
...że rozmiar tzw.ziarna przy cięciu skrzepu, ma zasadniczy wpływ na jego osuszanie ,tzn. ilość wyciekniętej serwatki ze ściętego skrzepu.
To zaś z koleji wpływa na kwaśność i konsystencję sera ,serwatka zawiera bowiem laktozę ,którą bakterie przerabiają na kw.mlekowy. Im drobniejsze kawałki skrzepu (tzw.ziarno) tym więcej serwatki wypływa. Im więcej srw. wypływa tym , ser ma twardzszą konsystencję i mniejszą kwasowość. Kwasowośc zależy również od stopnia ukwaszenia skrzepu. Jest to czynnk konserwujący ser, bo z jednej strony zmniejsza się zawartość laktozy-pożywki dla złych drobnoustrojów,a z drugiej zwiększa kwasowość co jest czynnikiem bakteriobójczym.
Szukaj
Odpowiedz
huanghua Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 135
Liczba wątków: 6
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Gdańsk
#4
15-02-2007, 12:14
Cięcie skrzepu na wymagane wymiary ma olbrzymie znaczenie dla synerezy(wycieku) serwatki.
Szukaj
Odpowiedz
huanghua Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 135
Liczba wątków: 6
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Gdańsk
#5
15-02-2007, 12:17
...się zgraliśmy :D
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#6
15-02-2007, 12:21
Trzeba mierzyć suwmiarką czy zwykła linijka wystarczy ?
:big:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#7
15-02-2007, 13:56
Cytat:Wysłane przez dzidek
:big:
Jeszcze o tym nie pisaliśmy ,ale napiszem...:

Kwasowośc zależy również od stopnia ukwaszenia skrzepu.
Rzeczywiście, prócz linijki, (40 mm*40mm), trzeba zmierzyć Ph..;
..skrzepu, oczywiście..:diabelek:
Pozdrawiam:D
edit: - te dwie, to są siostry bliżniaczki?
odp:- no,.. są, ..bo bliżniaczki..
odp: - czyli masło pdwójnie maślane?
odp: - A, tak, rzeczywiście..
www.nonsensopedia.pl
to polska encyklopedia humoru...
Szukaj
Odpowiedz
Świstak64 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 305
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Grójec
#8
16-08-2010, 08:09
Czas ożywić wątek! Wczoraj popełniłem pierwszy w życiu serek quarkopodobny. Od oryginału odróżnia go brak kropli podpuszczki, wielkość ziarna i nie roztrzepywanie po odcieknięciu.
Miał być zwykły twarożek, ale skrzep był tak mocny, że pokroiłem go w kostkę 2x2cm i wyłożyłem na cedzak bez ogrzewania. Po 8 godzinach powstał fajny, gruboziarnisty twaróg - soczysty (ale w środku ziarna) i pyszny.

Artur
Szukaj
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
****
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#9
16-08-2010, 20:03
A jakich bakterii użyłeś do do zaszczepienia mleka?
Szukaj
Odpowiedz
Świstak64 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 305
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Grójec
#10
17-08-2010, 08:14
Do 3l mleka (od znajomej krowy) dodałem opakowanie zsiadłego mleka Jovi (370g). Niestety poza informacją, że zawiera żywe kultury bakterii niewiele się można dowiedzieć z pudełka.
Szukaj
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
****
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#11
18-08-2010, 07:13
Jak zsiadłe mleko to użyłeś bakterii z grupy mezofilnych, spróbuj zaszczepić kefirem lub jogurtem (najlepiej zott lub bakoma) i dojrzewać w temp. 40 st.C uzyskasz skrzep gładki jak pupcia niemowlęcia.
Szukaj
Odpowiedz
Świstak64 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 305
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Grójec
#12
20-08-2010, 22:41
Czy czysty szczep Lactobacillus rhamnosus nadaje się do zakwaszenia mleka?
Szukaj
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
****
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#13
22-08-2010, 08:30
No nie wiem :niewiem:
Chyba raczej do poprawy flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym i do higieny miejsc intymnych u pań-lactovaginal
Szukaj
Odpowiedz
GENERAL AIDID Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.728
Liczba wątków: 42
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
#14
22-08-2010, 10:20
Dla domorosłych przetwórców mleka jest fajny adres/sklep : www.agrovis.eu
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Sery › Sery domowe › Sery twarogowe
Quark - ser twarogowy niedogrzewany !


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 13:42 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa