27-02-2007, 20:50
tabasco - Capsicum frutescens lub Tabasco - sos z tabasco
Jakie ziola uprawiacie w domu?
|
27-02-2007, 20:50
tabasco - Capsicum frutescens lub Tabasco - sos z tabasco
27-02-2007, 21:36
Mycha : co do papryczki za wawrzyn.
Miło mi ale zasoby wiosenne mi się kurczą, szukam arcydzięgla, też inne ale tylko sadzonki itp. Moje hobby to wszelkie użytkowe, jadalne, lecznicze. Nie martw się na jesień coś Ci znajdę, wawrzyn łatwo się rozmnaża z gałązek, więc po zbiorze spróbuję coś namnożyć.. a może figę (właśnie rosną młode owoce) Niedługo dodam nowe zdjęcie. Na razie ubiegłoroczne
27-02-2007, 21:46
Super, bardzo się cieszę, lulek
Paul, z tego, co wiem, imbir zasycha normalnie jak nasza trawa zimą i wtedy można jeść kłącze. Na wiosnę znów się sadzi, przez okres wegetacji kłącze powinno przyrosnąć. Takie informacje znalazłam w książce ogrodniczej
27-02-2007, 22:00
Mycha - jeśli się uda przywiozę Wam prócz świeżych liści wawrzynu także ukorzenione sadzonki - w okolicach końca sierpnia.
27-02-2007, 22:03
Mycha tylko mi przypomnij bo mam pamięć dobrą ale krótką
Wawrzyn już odpada uprzedzono mnie
28-02-2007, 10:24
Ok., dzięki
28-02-2007, 14:23
Nawiązując do tematu tego wątku polecam książkę wydawnictwa A DORLING KINDERSLEY
z 1996 roku:
28-02-2007, 14:49
Gardener, a moze znasz jakis dobry katalog ziol/kwiatow?
Ja w maju chce wybrac sie na Giglio na "lowy", i takie cos bardzo by mi sie przydalo. A przy okazji, wloskie wyspy Capri i Giglio to prawdziwy raj dla zielarzy. Rosna tam setki gatunkow ziol, kwiatow i innej roslinnosci, rowniez gatunki niespotykane nigdzie indziej. Polecam wycieczke w lato
28-02-2007, 15:03
Cytat:Wysłane przez conrad Capsicum frutescens nie jest jednoznaczne z Tabasco. Odmian Capsicum frutescens jest parę - między innymi : - Capsicum frutescens var. fasciculatum which is also known as the Red Cluster Pepper - Capsicum frutescens abbreviatum also known as the Short Pepper - Capsicum frutescens longum also known as the Long Pepper - Capsicum frutescens longum var. conoides (aka Capsicum conoides) also known as the Cone Pepper - Capsicum frutescens longum var. abbreviatum also known as the Hot Short Pepper - Capsicum frutescens longum var. cerasiforme also known as the Hot Cherry Pepper - Capsicum frutescens longum var. baccatum also known as Peruvian Pepper, Bird Pepper and Hot Cherry Pepper Odmiana tabasco jest jeszcze inną odmianą i nazywa się chyba oficjalnie Capsicum frutescens var. tabasco.
28-02-2007, 15:25
@conrad - korzystam z kilku podstawowych opracowań o ziołach jak podana angielska książeczka, książki Doroty Metery itp. Zaglądam też na stronę Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/results?...archAction Jeśli coś ciekawego napotkam to podam w tym wątku. Pozdrowienia Krzysztof podać do wyszukiwania np. haslo : herbarz
28-02-2007, 20:43
@conrad - Może taka galeria roślin leczniczych pomoże Ci w twoich "łowach" :
http://en.wikipedia.org/wiki/Köhler's_Medicinal_Plants edit: coś nie tak poszło z linkiem
28-02-2007, 20:53
Cytat:Wysłane przez Gardener Swietne Przydalaby mi sie wersja drukowana tej ksiegi.
28-02-2007, 22:46
Zeby nie bylo watpliwosci. Mordimer ma racje, capsicum frutescens wcale nie jest jednoznaczne z tabasco. Nazwa sosu tabasco pochodzi od nazwy miejscowosci. Ludzie czesto myla sie nazywajac papryczki tabasco ( bo sa uzywane do tabasco). Papryczki uzywane do tego sosu nazywaja sie Chipotle i rzeczywiscie niektorzy nazywaja je tabasco ( nieslusznie). Zreszta do sosu uzywa sie rowniez domieszki innych papryczek (habanero, serrano) ale prawdziwy sklad surowcowy nie jest nikomu znany oprocz producenta.
28-02-2007, 22:53
Cytat:Wysłane przez Crazy_Cat Okazuje sie, ze nie tak znowu wiele wiedza. Powtarzaja za innymi mylna nazwe papryczek (utozsamiaja z nazwa sosu). Bylem w Luisianie i widzialem wielodziesieciohektarowa hodowle papryczek chipotle, serrano i habanero nalezaca do firmy McIlhenny. Nie bylo tam zadnych papryczek o nazwie tabasco.
28-02-2007, 23:00
Pigwa, bede bronil jednak tym razem kolegi Crazy'ego, tabasco jest jak najbardziej funkcjonujaca nazwa tej papryczki.
Co nie oznacza, ze nie funkcjonuja tez inne nazwy, we Wloszech na przyklad wszystkie papryczki to peperoncino. Ale czy jest o co sie sprzeczac? Niech tam sie nazywa jak jej sie podoba http://en.wikipedia.org/wiki/Tabasco_pepper
28-02-2007, 23:20
I give up! Ale jak bede w markecie, sfotografuje Chipotle z etykietka na ktorej w nawiasie podaja (used in tabasco sauce). Spotykam w sprzedazy w meksykanskim markecie( nigdzie nie moze byc wiekszego wyboru) setki roznych papryczek, ale jeszcze nie spotkalem tabasco peppers, a sprzedawcy
pytani o takowe, bez wahania odwazaja odpowiednia ilosc chipotle.
23-06-2007, 14:13
Mam problem typowo ogrodniczy. Wiec wyrosly mi w tym moim ogrodzie tarasowym wspaniale krzaczki ostrej papryczki, cos podobne do tej ze zdjecia. Kwitnie rownie pieknie i obficie i tu zaczyna sie problem. Wszystkie kwiaty po przekwitnieciu opadaja razem z odrostami. Na razie jest tylko jedna papryka. Moja wiedza ogrodnicza jest niewielka i nie wiem co robic? Czy ja mam ta papryke jakos zapylac?
23-06-2007, 14:38
Dziwne. Papryczki na ogol dosc obficie owocuja. Jedyne , co potrzebuja to duzo slonca ( tego we Italii na pewno nie brakuje) i troche wody.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|