• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 20 Dalej »

DR - zmiana smaku

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
DR - zmiana smaku
JoShi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2004
Lokalizacja: Dębe Wielkie
Nastrój: No Mood.
#1
16-02-2007, 17:35
Zrobiłam pierwsze w życiu wino z dzikiej róży. Ślicznie sie wyklarowało, Miało cudny bursztynowy kolor i półwytrawny smaczek... Jednym słowem cudo. Dojrzewała ponad rok w balonach. Potem zabutelkowałam i postawiłam w chłodku. No i kaszanka. Smak sie zmienił. Kwaśne to jakieś, bez smaku, ble...

Co się stało ? Co źle zrobiłam ? A może to wino za długo stało ? A może dzika róża tak ma ?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#2
16-02-2007, 20:53
Cytat:Wysłane przez JoShi

Co się stało ? Co źle zrobiłam ? A może to wino za długo stało ? A może dzika róża tak ma ?

A może drożdżaki przetrwały ? A może odfermentowały resztę cukru ? A może zrobiło się teraz wytrawne ? A może trzeba było doczytać , że najsmaczniejsze wino z DR jest słodkie ?

A może wystarczy dosłodzić ? Tyle pytań i nikt nie odpowiada :eyes:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
JoShi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2004
Lokalizacja: Dębe Wielkie
Nastrój: No Mood.
#3
16-02-2007, 20:59
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
A może drożdżaki przetrwały ? A może odfermentowały resztę cukru ? A może zrobiło się teraz wytrawne ?
I ożyły po butelkowaniu i przeniesieniu do chłodniejszego pomieszczenia ? Coś nie chce mi się wierzyć.

A może mi smakowało półwytrawne ? A może mógłbyś być milszy ?
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#4
16-02-2007, 21:02
No bo to jest strasznie dziwne... czy dr może stać ZA DŁUGO?
Joshi nie napisałaś dokładnie jak robiłaś, zatem trudno powiedziec co mogłaś zrobić źle....
W każdym razie mogę odpowiedzieć na ostatnie pytanie - nie, dzika róża tak nie ma. Co prawda moje doświadczenia z dr są chyba zbyt krótkie, ale wszyscy starzy praktycy dr twierdzą, że powinna dojrzewać conajmniej dwa lata.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#5
16-02-2007, 21:06
Cytat:Wysłane przez JoShi
A może mógłbyś być milszy ?

Co w mojej odpowiedzi było dla Ciebie niemiłe ???
Jeżeli poczułaś się urażona przepraszam bardzo !!!
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#6
16-02-2007, 21:10
Cytat:Wysłane przez JoShi

I ożyły po butelkowaniu i przeniesieniu do chłodniejszego pomieszczenia ? Coś nie chce mi się wierzyć. ...

Podczas wlewania do butelek wina "przewietrzyłeś" je- dodatkowy tlen "pokrzepił" drożdże, jak dobre jedzonko człowieka przed ciężką pracą i ruszyły. Poczytaj na forum już nie jedna osoba pisał, że zabutelkowane wino jej "ruszyło" i to po pobycie w piwnice/chłodniejszym miejscu- życze ciekawej lekturki :ksiazka:

Cytat:Wysłane przez JoShi

... A może mi smakowało półwytrawne ? A może mógłbyś być milszy ?

Przecież jest miły :P , tylko podkreślił nie sprecyzowanie problemu- powinieneś podać informacje, co do przepisu, czyli ilość cukru drożdże ile fermentowało, jaki był początkowy i końcowy Blg, w jakich temp. nastaw "pracował" i do jakiej temp. przeniosłeś zabutelkowane wino, oraz w jakiej temp. wino dojrzewało w tych baniokach i mnóstwo innych ważnych ale przez Ciebie pominiętych informacji :eyes: , dzięki którym moglibyśmy (forumowicze) Ci pomóc.
Szukaj
Odpowiedz
JoShi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2004
Lokalizacja: Dębe Wielkie
Nastrój: No Mood.
#7
16-02-2007, 21:22
Cytat:Wysłane przez winorobek
Podczas wlewania do butelek wina "przewietrzyłeś" je- dodatkowy tlen "pokrzepił" drożdże, jak dobre jedzonko człowieka przed ciężką pracą i ruszyły. Poczytaj na forum już nie jedna osoba pisał, że zabutelkowane wino jej "ruszyło" i to po pobycie w piwnice/chłodniejszym miejscu- życze ciekawej lekturki
Wydawało mi się, że szukałam dokładnie info o podobnych przypadkach z DR i napisałam tego posta bo nie znalazłam...


Cytat:Wysłane przez winorobektylko podkreślił nie sprecyzowanie problemu- powinieneś podać informacje
1. powinnaś :P
2. przepis wzięty z tego forum, ale nie potrafię teraz palcem pokazać który. W każdym razie wydawał się sprawdzony.
3. Blg nie mierzyłam, niestety
4. Nastaw pracował w temperaturze około 25 C kilka miesięcy (2-3)
5. Potem dojrzewało w temperaturze poniżej 20 C
6. Po butelkowaniu przeniesione do pomieszczenia o temperaturze poniżej 10 C
7. Jak widzisz jestem baaardzo początkująca jeśli chodzi o wina i nie prowadziłam szczegółowych notatek. Właściwie to nie prowadziłam zadnych notatek wtedy.

Poniewaz wino i tak jest niepijalne to chyba wypada odbutelkować i dosłodzić. Może cos z tego wyjdzie.
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#8
16-02-2007, 21:35
Cytat:Wysłane przez JoShi

Wydawało mi się, że szukałam dokładnie info o podobnych przypadkach z DR i napisałam tego posta bo nie znalazłam ...

Nie zawsze informacja jakiej szukamy jest podana w temacie który może ją mieć- powinno się bardziej przykładać uwagę do tytułowania tematów. I precyzowania zagadnień związanych z problemem.
Co do samego "przewietrzania", to jest to opisane na forum w wielu miejsca jaki opisane w książkach, jako proces: "polepszający" prace droży, przyśpieszający dojrzewanie wina i pozbywanie się zapachu siarki.


Cytat:Wysłane przez JoShi

... 1. powinnaś :P ...

Wybacz ale nick jest mulący, a prędzej nie zauważyłem podpisu :glupek:


Cytat:Wysłane przez JoShi

... Poniewaz wino i tak jest niepijalne to chyba wypada odbutelkować i dosłodzić. Może cos z tego wyjdzie.

Wlej wino do jakiegoś banioka i dodaj cukru razem z drożdżami aktywnymi ;)
Szukaj
Odpowiedz
JoShi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2004
Lokalizacja: Dębe Wielkie
Nastrój: No Mood.
#9
16-02-2007, 21:41
Cytat:Wysłane przez winorobek
Wlej wino do jakiegoś banioka i dodaj cukry razem z drożdżami aktywnymi ;)
Czyli co ? Przygotowanie drożdży z hartowaniem i takie tam ?
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#10
16-02-2007, 21:47
Cytat:Wysłane przez JoShi

Czyli co ? ...

Czyli to:

Forum >> Podstawy technologii... >> Drożdże aktywne

Cytat:Wysłane przez JoShi

... Przygotowanie drożdży z hartowaniem i takie tam ?

yyyy... :ysz: nie :P

Najpierw poczytaj o aktywnych a potem zobaczysz, że nie chodzi o uwodnienie ;)
Jak poczytasz to dowiesz o co chodzi ;)
Polecam również:

Forum >> Podstawy technologii... >> Dosładzanie
Szukaj
Odpowiedz
Reynevan Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.321
Liczba wątków: 29
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: tylko spokój może nas uratować
#11
16-02-2007, 22:00
Co prawda podajesz mało danych co do składu nastawu i ciężko coś wysnuć, ale skoro było dobre, a po zabutelkowaniu stało się kwaśne i niedobre to coś jest źle. Może to jakieś zakażenie - czy nie pachnie octem? Może jest po prostu puste, a brak cukru jeszcze to uwydatnia - spróbuj dosłodzić. A może to tylko pechowa butelka, czy jest tak w kilku?
Robie wina z DR od kilku lat i wszystkie z czasem stają się lepsze, ale prawdą jest że Dr lubi wina mocne i słodkie lub pół słodkie.
Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje.
Szukaj
Odpowiedz
JoShi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2004
Lokalizacja: Dębe Wielkie
Nastrój: No Mood.
#12
16-02-2007, 22:13
Cytat:Wysłane przez Reynevan
Może to jakieś zakażenie - czy nie pachnie octem?
Octem nie pachnie. I nie jest to pechowa butelka niestety.

Cytat:Wysłane przez Reynevan
Może jest po prostu puste, a brak cukru jeszcze to uwydatnia - spróbuj dosłodzić.
Słowo 'puste' dobrze oddaje smak tego wina, chociaz nie jestem pewna co dokładnie pod tym pojęciem rozumiesz.
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#13
16-02-2007, 22:19
a jakie były proporcje owoców róży w stosunku do litrów wody? i Ile generalnie cukru poszło?
Szukaj
Odpowiedz
Reynevan Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.321
Liczba wątków: 29
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: tylko spokój może nas uratować
#14
16-02-2007, 22:21
Puste to wino z za małym ekstraktem, można to lekko poprawić, proponuję eksperyment weź butelkę feralnego wina i dodaj nieco miodu wielokwiatowego ilość taka aby słodycz była na poziomie akceptowalnym dla Ciebie.
Poczekaj kilka dni i spróbuj może to pomoże.
Ja w tym sezonie zrobiłem nastaw 50l wina z 15kg owoców DR i zapowiada się ciekawie.
Pozdrawiam
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 20 Dalej »

DR - zmiana smaku


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 20:06 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa