• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 10 Dalej »

E330 - kwasek cytrynowy

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
E330 - kwasek cytrynowy
alchemik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 164
Liczba wątków: 8
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: I would drown myself in mysticated wine
#1
20-02-2007, 11:22
Postanowiłem ostatnio zrobić kolejny aksperymencik i zrobiłem wino ananasowe. Kupiłem w supermarkecie ananasy w puszce i na opakowaniu znalazłem, że w składzie jest E330, jak się później okazało kwasek cytrynowy. Na niektórych stronach internetowych znalazłem, że E330 jest, bądź podejrzewa się, rakotwórczy. Na innej stronce znalazłem, że to bzdury i kwasek cytrynowy na pewno nie jest rakotwórczy. Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć, o co chodzi i czy E330-kwasek kwaskowi nie równy?
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#2
20-02-2007, 11:50
Witaj, odpowiadam: cyt: "E330 Kwas cytrynowy" - norma EWG, obecnie UE,;
Funkcja technologiczna:"Przeciwutleniacz, regulator kwasowości,substancja stabilizujaca"- koniec cytatu; jeżeli przciwutleniacz - to nie jest rakotwórczy - odwrotnie, rakotwórcze są tzw. wolne rodniki, ( łatwo się utleniają..)
Pozostałe informacje to: E331=Cytrynian sodu;E332=Cytrynian potasu;E333=Cytrynian wapnia; funkcje - j.w.
Gdyby kwas cytrynowy był rakotwórczy - nie dodawalibyśmy go do wina i nie tylko do wina...
No, i występuje powszechnie w przyrodzie, (jest hydroksykwasem)....
kwas ten (słaby) z alkaliami tworzy tzw. roztwory buforowe,(np. przy konserwacji krwi..)..
Pozdrawiam;)
edit: cytrynian sodu dodaje się do krwi, aby utrzymać ją w stanie płynnym (przeciwkrzepliwy); trujący jest i to bardzo - kwas szczawiowy w stanie czystym..
Szukaj
Odpowiedz
alchemik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 164
Liczba wątków: 8
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: I would drown myself in mysticated wine
#3
20-02-2007, 12:13
Cytat:Wysłane przez Gandalf
Gdyby kwas cytrynowy był rakotwórczy - nie dodawalibyśmy go do wina i nie tylko do wina...
No, i występuje powszechnie w przyrodzie, (jest hydroksykwasem)....

Dlatego właśnie się tak dziwiłem, że na niektórych stronach piszą, że jest rakotwórczy, przecież kwasek cytrynowy jest stosowany dość często w kuchni. Pomyślałem tylko, że może E330 to nie dokładnie kwasek cytrynowy.
dzięki za odp.
Szukaj
Odpowiedz
SirYasko Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Szczecin
#4
20-02-2007, 12:21
dla niektórych wszystko co ma jakieś E w zawartości jest szkodliwe/toksyczne/rakotwórcze a tak naprawdę oni nie wiedzą co się kryje pod tymi nazwami! Pewnie że każdy związek w dużej dawce jest szkodliwy/toksyczny/rakotwórczy ale to zależy od dawki, a nie tylko samego związku, ani tym bardziej jego nazwy.

Gandalf: nie zapominaj o E300 (kwas askorbinowy) - zwykła witaminka C

PS: pełna lista E w linku poniżej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_E
Szukaj
Odpowiedz
alchemik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 164
Liczba wątków: 8
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: I would drown myself in mysticated wine
#5
20-02-2007, 12:26
Znalazłem jeszcze taki link http://www.wisla.pl/site.php3?a=451&t=01...temat_id=1.
Piszą tam:
Cytat:Francuskie laboratoria medyczne już dziesiątki lat temu dowiodły, że tak masowo stosowany konserwant (E-330) w przemyśle spożywczym musi źle wpłynąć na zdrowie konsumentów. Lekarze przekonywali, że powszechnie stosowany kwas cytrynowy jest rakotwórczy i przyczyną innych chorób.
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#6
20-02-2007, 12:32
Popełniłem nieścisłość, tj. nie dodajemy kwasku cytrynowego do gotowego wina, raczej do "ryżowca", czy nastawianych miodów,moszczów, etc..(jest tego sporo na forum..)
Zupełnie inaczej sytuacja wygląda, gdyby był to produkt "techniczny",stosuje się więc spożywczy..
Pzdr.
Szukaj
Odpowiedz
SirYasko Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Szczecin
#7
20-02-2007, 12:33
Cytat: masowo stosowany konserwant (E-330)
nie jest konserwantem tylko przeciwutleniaczem (antyoksydantem) i regulatorem kwasowości wiec kto to pisał nie ma pojęcia co pisał :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#8
20-02-2007, 12:56
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
Tak oft. Gandalf a czego uczysz (uczyłeś ) w szkole ? Chemii ?
Chemii + fizyki = elektroniki - (z uwzgl zasad BiHP);
A to z takiego powodu, że podczas produkcji półprzewodników
używa się bardzo silnych trucizn ( cyjanków,czterochlorku krzemu i wielu innych..)
Przyszli pracownicy nie istniejącej już "Tewy"musieli być odpowiednio przeszkoleni - a była to młodzież 16 - 18 letnia, potem w gimnazjum..
Ale mam już dosyć..uczenia, czy ja jestem Syzyf?
Pozdrawiam,:lol:
Szukaj
Odpowiedz
Gardener Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 122
Liczba wątków: 2
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: okolice Kalisza
Nastrój: Not To Be Forgotten - P.Metheny
#9
20-02-2007, 13:00
Poniżej fragment z artykułu zamieszczonego w Interii w sierpniu 2006 roku
Uwaga na E- ulepszacze! 16.12.2004 10:44 (aktualizacja 10.08.2006 07:52)
Poniżej załączamy listę dodatków do żywności - E - których należy się wystrzegać lub wręcz unikać w kupowanych produktach. Oczywiście wszystko zależy od umiaru.
E 321 - zwiększa poziom cholesterolu
E 330 - rakotwórczy
E 338 - zakłóca trawienie, wypłukuje magnez i osłabia szkliwo


Życzę wiele zdrowia i... umiaru
Szukaj
Odpowiedz
Mordimer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
#10
20-02-2007, 13:12
Tutaj go nie zaczerwienili, więc może nie jest tak źle.

Przy okazji... podany link jest bardzo użyteczny w celu identyfikacji składników produktu.
Pozwala bardziej krytycznie podchdzić do rzeczy, które teoretycznie nic w sobie szkodliwego nie mają ( a w rzeczywistości mają ), jak również bardziej swobodnie do produktów, które obfitują w E a są de facto są zupełnie nieszkodliwe lub wręcz zdrowe :big:

Jeśli ktoś ma podobne strony to poproszę o linki.
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#11
20-02-2007, 13:29
@sirYasko: substancje wzbogacające ( bez numeru) to: Aceton,Jodek potasu,Witaminy A, z grupy B, D3,E,, ufff!; dzięki za link, (bedę musiał porównać..)
@Gardener: E338 - Kwas ortofosforowy ( nie piję Cocacoli, moje dzieci też nie)
E 330 - jest to Kw. cytr. - bzdura więc,
E 321 - Butylowy hydroksytoluen - z tym gorzej, po..szyło się autorom, raczej nie zwiększa poziomu cholesterolu..
Sprawdzę dokładniej.
Pozdrawiam,:D
*popieprzyło" = przez "rz" oczywiście...
Szukaj
Odpowiedz
Gardener Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 122
Liczba wątków: 2
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: okolice Kalisza
Nastrój: Not To Be Forgotten - P.Metheny
#12
20-02-2007, 13:36
...a dla przestraszonych:
http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fi24.htm
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#13
20-02-2007, 14:14
W tym temacie były na końcu linki, ale niestety nie działają:

Forum >> Nalewki >> Owocowe >> Nalewki owocowe a siarkowanie.

Było w nich o ilości kwasu askorbinowego jaką należy dodać do wina, piwa jedzenia itp.

Znalazłem :jupi: :

http://www.hortimex.com.pl/?art=428
Szukaj
Odpowiedz
MaciekGd Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 187
Liczba wątków: 4
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Gdańsk
#14
20-02-2007, 14:47
Przeciwutleniacz też mogą być rakotwórcze w nadmiarze(jak już zwiążą wolne rodniki zachowują się podobnie), ale nie popadajmy w paranoje... powietrze(nawet czyste) też jest rakotwórcze:ysz:, bo jest mieszaniną o rozdrobnieniu koloidalnym, a te zawsze są rakotwórcze(patrz: pył węglowy, azbestowy)
Szukaj
Odpowiedz
alchemik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 164
Liczba wątków: 8
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: I would drown myself in mysticated wine
#15
20-02-2007, 14:53
Cytat:Wysłane przez Gardener
...a dla przestraszonych:
http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fi24.htm

Gardener: nie chce mi się kurczę wierzyć, że ludzie są tak głupi. Po przeczytaniu tego artykułu, dziwię się, że jeszcze nikt nie wymyślił, iż raki są rakotwórcze. :)
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#16
20-02-2007, 16:15
Cytat:Wysłane przez MaciekGd
Przeciwutleniacz też mogą być rakotwórcze w nadmiarze(jak już zwiążą wolne rodniki zachowują się podobnie), ale nie popadajmy w paranoje... powietrze(nawet czyste) też jest rakotwórcze:ysz:, bo jest mieszaniną o rozdrobnieniu koloidalnym, a te zawsze są rakotwórcze(patrz: pył węglowy, azbestowy)
My wszycy z wiekiem...rdzewiejemy, czyli.. utleniamy się - to co do świeżego powietrza..(bez takich tam róznych...)
A oddychanie samym, czystym tlenem jest bardzo szkodliwe, za wyj. uzasadnionych, (koniecznych wręcz) sytuacji..
Pozdrawiam,;)
edit: A z winem to ma to dużo wspólnego - też się utlenia,
wypowiadała sie na ten temat Aga - ekspert..
Szukaj
Odpowiedz
Kko666 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 38
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: dolnośląskie
Nastrój: Jak Cabernet sauvignon ;)
#17
20-02-2007, 23:33
Czy ktoś wie jaki wpływ na wino może mieć konserwant E220 - dwutlenek siarki ? mam 1 kg kandyzowanego ananasa zakonserwowanego tym specyfikiem - powinienem go przepłukać przed dodaniem do nastawu ?
Szukaj
Odpowiedz
MaciekGd Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 187
Liczba wątków: 4
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Gdańsk
#18
20-02-2007, 23:39
SO2, to to na czym nam zależy w piro, przeczytaj tutaj
Gandalf, nie chodziło mi o to, że powietrze nas utlenia, tylko szkodzi nam ze względu na rozdrobnienie koloidalne, nawet jak nie ma w nim azbestu, coś o wielkościach koloidalnych się w nim znajdzie, kurz, czy nawet para wodna:ysz:
Jednak to nie powód do rozpaczy, nie da rady wyeliminować z otoczenia wszystkiego co kancerogenne...
Na coś trzeba umrzeć...:jezor:
Szukaj
Odpowiedz
SirYasko Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Szczecin
#19
21-02-2007, 08:22
eko666:
powiem jaśniej: E220 ma taki sam wpływ na twojego ananasa jak pirosiarczyn potasu na twoje wino
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#20
21-02-2007, 11:16
@SirYasko, Witaj - Piękna odpowiedz!...;... Już chciałem odpisać, że "ananas nie zardzewieje"... żart..
@MacieGd : żartowałem, na wiek nic nie poradzisz, zgoda, "utleniamy się", czyli starzejemy.. co do koloidów wszelkiej maści i pochodzenia, to mamy obronę w postaci rzęsek oraz błony śluzowej w górnej części ukł. odd, nosa, itp,,Problem jest w wielkich miastach - ale to już zmartwienie ..przyszłych pokoleń, (czarno to widzę..) - zanim więc umrę, wina się napiję.. (nie teraz).
Pozdrawiam,;)
Szukaj
Odpowiedz
MaciekGd Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 187
Liczba wątków: 4
Dołączył: 02 2007
Lokalizacja: Gdańsk
#21
21-02-2007, 23:08
Mój też, w końcu młody jestem;)
Taki to z człowieka pasożyt...:jezor:
Ja również:
Cytat:Wysłane przez Gandalf
zanim więc umrę, wina się napiję.. (nie teraz).
chociażby ze względu na dzień.
Pozdrawiam optymistów:spoko:
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 10 Dalej »

E330 - kwasek cytrynowy


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 23:04 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa