Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
klarowanie
witam!
Mam problemik z klarowaniem miodu... tzn wszystko w miodku jest OK z wyjątkiem klarowności. Pozbyłem sie białek, ale i tak coś w tym siedzi. Miód ma już rok i powinno sie to jakoś "wyjaśnić". Może ktos miał podobne problemy i sobie z nimi poradził? Pozdrawiam
Odpowiedz
Jaki to miodek, co z nim już robiłeś?
Odpowiedz
oczywiście - odciągałem kilkukrotnie. Ponadto schłodziłem całość, co w poprzednich przypadkach pomagało na wytrącenie białek. Jest w piwnicy... ma stale od 2 do 12 (latem). Nastaw wykonany w jesieni 2005 jako ruski czwórniak.
Odpowiedz
Spróbuj dać kilka kropli pektopolu . Powinno pomóc.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Proponuję skupażować innym miodem (winem) które ma nadmiar garbników.
Piorunujące! Sprawdzone osobiście.
Może jednak dorobiłeś się opalizacji, wtedy gorzej, ale spróbuj pomrozić.
Odpowiedz
Witaj
Wczoraj dodałem do sklarowanego pótorarocznego wytrawnego wina z winogron troche miodu, i wytrącił się straszny ostad, tak jakby to wino nie było wogóle zlewane. Jestem zaskoczony taką reakcja :ysz:

Paweł
Odpowiedz
Killis - Miodu pitnego? A wino jakie? Być może w winie były garbniki, a osad wytrącił się z miodu. Dorzuć jakieś szczegóły.
Odpowiedz
Hello..
Tequilla... pektopol nie pomaga (próbowałem w małycyh ilościach).. mrozić mroziłem... troche tylko pomogło...:placze:
Baco, kupażowanie - to zostawie na koniec... chyba.

Nie wiem czy nie skopałem czegoś na początku?(). Po 3 pierwszych tygodniach dodałem porcje miodku do nastawu, bo beiling był jakiś dziwnie niski. Może to miało być dość wytrawne a ja to "przedobrzyłem" tym dodatkiem... nie wiem. Trzymam dalej w piwnicy z nadzieją że sie coś zmieni. Smaczek jest OK tylko wygląda.... troche nieciekawie...
dzięki za rady - może ktoś jeszcze coś poradzi?:uff:
Odpowiedz
bolo, kilka uwag/rad:

- pektopol nie działa błyskawicznie
- pektopol jest środkiem enzymatycznym, więc szybkość/wydajność jego działanie zależy od temp. (pytanie 1: w jakiej temp. masz te wino???)
- robisz miód pitny, który nie jest winem, czyli klaruje się zbyt szybko (w porównaniu, z niektórymi winami owocowymi), więc te kilka dni nic nie znaczą :P
- poczekaj jeszcze jakiś miesiąc, dwa albo i trzy, a zobaczysz, że wszystko będzie dobrze ;)
- za każdym razem jak dodajesz miodu/cukru do nastawu/brzeczki następuje zmętnienie
Odpowiedz
Witam
Mozesz spróbować niewielkich ilości herbaty. Garbniki zawarte w mocnym naparze doskonale klarują miody zwłaszcza takie, które były za krótko warzone (czy tam sycone). Najlepiej najpierw na małej próbce z nieweilką ilością (mniej niż 1/20 obj.) bardzo mocnego naparu. Smakowo nie przeszkadza a w przypadku mojego miodku wydaje mi się ze nawet pomogło.

pozdrawiam
Robert
Odpowiedz
Ale (o ile dobrze rozumiem) pektopol klaruje tylko nastawy mające problem z pektynami, a czy w miodzie jest dużo pektyn? Jeśli białek też już nie ma, to herbata może nie pomóc. Pozostaje chyba jeszcze żelatyna.
Odpowiedz
Masz rację. Pektopol wskazany jest do nastawów z pektynami niemniej jednak w innych przypadkach tez może pomóc. Enzymy jeśli nie zdechną starają się robić swoje w każdych warunkach jeśli nie będzie miał pektyn potnie na kawałki co innego. Jest szansa że pomoże.
A pewny jesteś tego że białek już nie ma?

Robert
Odpowiedz
Potwierdzam spostrzeżenia Bacy Baców, u mnie dodatek małej ilości wina z czarnej porzeczki i malin spowodował niemal natychmiastowe sklarowanie trójniaka - wiśniaka. Nie było to jakieś celowe działanie, po prostu po kolejnym obciągu miodu chciałem wypełnić balon pod korek. Efekt był dla mnie totalnym zaskoczeniem. Ponieważ winko też było w trakcie klarowania, spróbowalem na odwrót. Zadziałało także rewelacyjnie. Pozdrawiam Jacek
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
Owszem, gdzieś już o tym było.
Mój trójniak też pięknie sie sklarował po dodaniu młodziutkiego wina z aronii. A jak poprawił sie jego smaaak!

tutaj cos było http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=6524

edit again: http://www.wino.org.pl/forum/showthread....#pid110383

pozdrawiam
Robert

Skocz do: