Moje winko jabłkowe po półrocznym pobycie w butelce ma silnie drożdzowy bukiet i smak.
Do 3 butelek dodałem odpowiednio 0.5, 1 i 1.5 tablekti węgla aktywowanego (300mg). Wstrząsam kilka razy dziennie.
Ile toto ma stac i jak się pozbyc potem tego węgla?
Dodam, że wino było robione z masy owocowej (zmielone całe owoce), a potem pulpa była odciskana. Drożdze Sauterne, miało wyjsc mocne wytrawne. I wyszło, tyle że droźdzowe a nie jabłkowe ...
Co to za tabletki z weglem aktywowanym? Jezli sa ta male ilosci to najlepiej niezle przewietrzyc wino (spuszczajac), ja do swojego dodalem kwasku cytrynowego i zasadniczo zapach sie poprawil.
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Moj sasiad po sfermentowaniu jabolka do zupelnie przyzwoitej postaci dodal oczywiscie przyslowiowe kilo cukru i wino w piwnicy dalej mu bardzo powoli "pyka".
Staram sie naprawic szkody i w pierwszej kolejnosci "zapodalem" pirosiarczyn w ilosciu troche ponad 1,5g/10l.
Niebawem obciagne. Czy do pozbycia sie kiepskawego aromatu/zapaszku (chyba od osadu) warto zrobic przewietrzanie?
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 7
Nastrój: No Mood.
to zalezy jakiego rodzaju jest to zapach. Mozesz go jakos opisac?
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Cytat:Originally posted by Witek
Czy do pozbycia sie kiepskawego aromatu/zapaszku (chyba od osadu) warto zrobic przewietrzanie?
Mysle, ze mozna sprobowac. Robilem pare razy przewietrzanie jablkowego i pomagalo. Nie mozna jednak przesadzic bo razem z drozdzowym zapachem ulotni sie caly jablkowy bukiet. Zapach i posmak drozdzowy mozna zmniejszyc wkrajajac cytryne razem ze skora. Ilosc i czas trzeba dobrac eksperymentalnie poniewaz latwo mozna miec kolejny problem tym razem z goryczka pochodzaca prawdopodobnie ze skorki i zbyt mocnym cytrusowym posmakiem.
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 3
Węgiel aktywowany w tabletkach, taki z apteki. Dobry jak kogos pogoni
A zapach jest... no taki jakby wino w ogóle nie leżakowało. Drożdzami jedzie, nie wiem jak to inaczej napisac.
Aga, nie wiem jak to sie stalo, ale zniknal moj post w kotorym napisalem, ze nie potrafie opisac w tech chwili tego smaku, ale za pare dni jak bede robil obciag - postaram sie zrobic taki opis.
"Na dzisiaj" moge moze powiedziec, ze w aromacie jest cos ze zgnilizny, ale to moze byc naduzycie w moim opisie.
Rozumiem, ze przy pobciaganiu mozna dac sie winu napowietrzyc?
tak, tego typu zapachy powstaja czesto w wyniku kontaktu wina z rozkladajacymi sie drozdzami . Swiadcza o redukcji. W takim wypadku napowietrzenie nie tylko nie zaszkodzi, ale moze uratowac.
Tak to jest z wytworcami win "swojskich". Technologia jest prosta jak budowa cepa:
np. kilo owocow, 3 litry wody, kilo cukru lub jakos tak... Dobrze, ze w tym wypadku jabolka przymusilem do MD
A potem, jak skonczylo fermentacje z przerazeniem dowiedzialem sie, ze po pojedynczym obciagu poszlo do piwniczki z dowalonym syropem z cukru w ilosciach powaznych. itede, itepe. Brrrrrr.
A bylo calkiem fajowe!
Podobnie poszlo sie"czochrac" winko z wegierek, ktore nadzorowalem, az do momentu, kiedy to: piwnica, hektar dodatkowego cukru itede.
Tez bylo fajne, bo jakims cudem szybko nabralo posmaczku muszkatowego. Szkoda, bardzo szkoda...
Cytat:Do 3 butelek dodałem odpowiednio 0.5, 1 i 1.5 tablekti węgla aktywowanego (300mg).
O rany,
dopiero teraz doczytalam. Drozdzowe to ono juz nie bedzie, ale jablkowe tez nie. Co cie podkusilo z tym weglem? To ostatecznosc! Uzywa sie go wtedy, gdy wino ma jakas powazna wade zapachu.
A tu najprawdopodobniej chodzilo tylko o brak cierpliwosci... 
Poza tym, w sklad tabletek z weglem aktywowanym wchodzi tez cukier...
Nie wytrzasaj, poczekaj az opadnie i zlej znad osadu.
Cytat:Cytat:Do 3 butelek dodałem odpowiednio 0.5, 1 i 1.5 tablekti węgla aktywowanego (300mg).
O rany,
dopiero teraz doczytalam. Drozdzowe to ono juz nie bedzie, ale jablkowe tez nie. Co cie podkusilo z tym weglem? To ostatecznosc! Uzywa sie go wtedy, gdy wino ma jakas powazna wade zapachu.
A tu najprawdopodobniej chodzilo tylko o brak cierpliwosci...
Podkusił mnie p. Nowicki, a scislej jego książka...
W rozdziale o wadach wina pisze m.in. o zapachu drożdzy i przewietrzeniu w lekkich przyadkach a węglu (5g na 10l) w ciężkich. Ponieważ moje wino było czuc praktycznie tylko drożdzami chwyciłem się węgla...
Wg p. Nowickiego po pół roku wino powinno już zacząc byc zdatne do picia, a mojemu jeszcze do tego b. daleko.
No ale nic straconego - 6 butelek jest nietkniętych, to sobie poczekają na lepsze czasy.
A z tych 3... no cóż, najwyżej spróbuję zrobic calvadosa...
Tak zle nie bedzie, nie musisz na calvados przerabiac (z tym to dopiero roboty), to wino po prostu nie bedzie tak aromatyczne jak by byc moglo. Jesli wino jest w butelkach, a dalej czuc drozdze... Moze ty je za wczesnie rozlales do tych butelek zarem z czescia osadu?
Pozdr
Starałem się rozlewac czyste wino. Z czasem zrobiło się trochę fuzli, ale naprawdę niewiele, samo wino jest przezroczyste, o b. ładnym kolorze.
Myslę, że raczej nie spieszyło mi się z przelaniem wina do butelek i za długo stało w gąsiorze razem z drożdzami. Czy dodanie rodzynek ma szansę zmienic walory smakowo-zapachowe wina? Bo prawdę mówiąc poza drożdzami nie czuję żeby ono miało jakis nadzwyczajny zapach albo smak... Ot mocno rozcieńczony soczek jabłkowy z alkoholem.
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Nastrój: prohibido prohibidad
Słyszałem, że taki posmak i zapach drożdży można trochę oszukac dodając rozdrobnione migdały, ale nie ręcze za to bo nigdy sam nie próbowałem. Tez miałem ten problem z truskawkowym i też za szybko przelałem do butelek. Pic się dało, ale smak i zapach to był taki sobie. Może rozcieńczyc z innym winem?
Wino jablkowe, ktore opisywalem wczesniej bylo wczesniej tylko raz obciagane (sic!!!). Stad ten okropny smrod zgnilizny.
Obciagnalem z napowietrzeniem polegajacym na tym, ze butla z winem byla ustawiona bardzo wysoko, a ja wino wlewalem do butli na podlodze poprzez wielki lejek w ktorym byl niezly rozbryzg.
Oczywiscie siarkowalem piroiarczynem - tym razem powyzej 1g/10l.
Po okolo tygodniu w gornej czesci szyjki wino zaczelo byc wrecz klarowne. W smaku zniknal wczesniejszy fetorek. Wino stalo sie wrecz spozywalne. Zadnego absmaku od pirosiarczynu.
Ponownie napowietrzalem, tym razem dwukrotnie.
Zajrze do niego za tydzien. Mysle, ze jeszcze podwojne napowietrzanie i potem, po jakims czasie najwyzej Klarowin.
Liczba postów: 16
A jak prawidlowo napowietrzyc wino?
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Nastrój: Życie jest piękne
Cytat:A jak prawidlowo napowietrzyc wino?
Ja to robię tak:
Zlewam winko z baniaka do baniaka ( ja do garnka ) i nie leję po sciankach tylko po prostu z góry. Wtedy się robi mała pianka. Chodzi o to by zrobic jak najwięcej zamieszania laniem winka z wężyka.
Może inni mają inne sposoby?
|