09-10-2003, 12:13
Zrobilem winko ryzowe, jest sklarowane i czeka w balonie. Jest niedobre w smaku (zapach odrebna sprawa). Moim zdaniem wyraznie czuc alkohol. Winko mialo cukru na 15% alkoholu (caly przerobilo), kwasku 40g/10l (poprzednie mi wyszlo za kwasne). Po sklarowaniu wyszlo wytrawne, niewyczuwalny cukier, mocno wyczuwalny alkohol. Wiec dodalem kwasku 20g/10l i cukru 0.5kg/10l. Ciagle czuje alkohol choc wydaje mi sie ze mniej. I wreszcie pytanie: czy mozliwe jest zeby to nie byl smak alkoholu ale goryczka spowodowana przez kwasek? Poprzednie winko robilem tak samo tylko zamiast kwasku dalem cytryny. Czy to moze powodowac tak znaczna roznice w smaku?
Piszac, ze czuc alkohol nie mam na mysli smaku mocnago wina tylko smak przy przylykaniu nieprzyjemny nawet dla wyrobionego
gardla.
A jezeli ta goryczka to alkohol to dodac jeszcze kwasku? I tak jest go chyba duzo.
Piszac, ze czuc alkohol nie mam na mysli smaku mocnago wina tylko smak przy przylykaniu nieprzyjemny nawet dla wyrobionego

A jezeli ta goryczka to alkohol to dodac jeszcze kwasku? I tak jest go chyba duzo.