Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryzowe, czuc alkohol czy goryczke
#1
Zrobilem winko ryzowe, jest sklarowane i czeka w balonie. Jest niedobre w smaku (zapach odrebna sprawa). Moim zdaniem wyraznie czuc alkohol. Winko mialo cukru na 15% alkoholu (caly przerobilo), kwasku 40g/10l (poprzednie mi wyszlo za kwasne). Po sklarowaniu wyszlo wytrawne, niewyczuwalny cukier, mocno wyczuwalny alkohol. Wiec dodalem kwasku 20g/10l i cukru 0.5kg/10l. Ciagle czuje alkohol choc wydaje mi sie ze mniej. I wreszcie pytanie: czy mozliwe jest zeby to nie byl smak alkoholu ale goryczka spowodowana przez kwasek? Poprzednie winko robilem tak samo tylko zamiast kwasku dalem cytryny. Czy to moze powodowac tak znaczna roznice w smaku?
Piszac, ze czuc alkohol nie mam na mysli smaku mocnago wina tylko smak przy przylykaniu nieprzyjemny nawet dla wyrobionego :D gardla.
A jezeli ta goryczka to alkohol to dodac jeszcze kwasku? I tak jest go chyba duzo.
Odpowiedz
#2
Tego kwasku juz raczej wystarczy, ja do ryzowego dałem duzo przypraw i smak po 2 miesiacach jest bardzo dobry, w ryzowym faktycznie czuc mocno alkochol, ale wystarczy poczekaj, niech dojzeje, nie widze innego sposobu.
Odpowiedz
#3
Musisz poczekac z 2-3 miesiące, powinno się ułożyc, o ile nie ma jakiejs kuchy technologicznej
Po tym okresie zawsze można opeskperymentowac z doprawianem, ziołami, cukrem itp.
Tak więc polecam spokój, winko powinno się ułożyc, a na pewno się sklaruje.



Skocz do: