08-07-2007, 12:28
Jestem mlodym winiarczykiem, ale mam za sobą kilka win.
Zastanawiam się jakie wina robicie najczęściej i które cenicie za walory smakowe.
Do tej pory zrobiłem :
1/ gronowe z labruski (aby pozbyć się charakterystycznego posmaku dodawałem płatki dębowe i kupażowałem z ... bardzo słodkimi winami deserowymi i whiskey)
2/ gronowe z białych winogron
3/ jabłokowe
4/ truskawkowo imbirowe
5/ śliwkowe (węgierka)
6/ ryżowe z rodzynkami
7/ wiśniowo jagodowe
Walory smakowe skali 0-10 oceniam :
1/ wiśniowo jagodowe - 8 pkt - prawie doskonałe, szczególnie po dodaniu płatków dębowych
2/ gronowe białe - 7 pkt
3/ gronowe z labruski - 6 pkt
4/ jabłkowe - 6 pkt (zlełem do butelek po ok 6 m-cach i zrobiło mi sięwino musujące... no prawie szampan
5/ śliwkowe - od roku w butli i jeszcze rok przed nim.. na razie gorzkawe
6/ truskawkowo imbirowe - na razie w butli - nie rozcieńczałem wodą, a jest jakby płytkie)
7/ ryżowe z rodzynkami - 0 pkt - klapa, było wstrętne (przesadziłem z gałką muszkatałową)
Jaki materiał jeszcze polecacie, lub kombinację owoców?
Może uda się stworzyć poniżej Ranking popularności owoców/win.
Zastanawiam się jakie wina robicie najczęściej i które cenicie za walory smakowe.
Do tej pory zrobiłem :
1/ gronowe z labruski (aby pozbyć się charakterystycznego posmaku dodawałem płatki dębowe i kupażowałem z ... bardzo słodkimi winami deserowymi i whiskey)
2/ gronowe z białych winogron
3/ jabłokowe
4/ truskawkowo imbirowe
5/ śliwkowe (węgierka)
6/ ryżowe z rodzynkami
7/ wiśniowo jagodowe
Walory smakowe skali 0-10 oceniam :
1/ wiśniowo jagodowe - 8 pkt - prawie doskonałe, szczególnie po dodaniu płatków dębowych
2/ gronowe białe - 7 pkt
3/ gronowe z labruski - 6 pkt
4/ jabłkowe - 6 pkt (zlełem do butelek po ok 6 m-cach i zrobiło mi sięwino musujące... no prawie szampan
5/ śliwkowe - od roku w butli i jeszcze rok przed nim.. na razie gorzkawe
6/ truskawkowo imbirowe - na razie w butli - nie rozcieńczałem wodą, a jest jakby płytkie)
7/ ryżowe z rodzynkami - 0 pkt - klapa, było wstrętne (przesadziłem z gałką muszkatałową)
Jaki materiał jeszcze polecacie, lub kombinację owoców?
Może uda się stworzyć poniżej Ranking popularności owoców/win.