17-07-2007, 10:03
O to mój przepis na wino z wiśni: (Słodkie około 16% -17%)
-12 Kg wiśni (8 litrów soku)
-6,5 kg cukru
-4,5 litra wody
-Pożywaka
-Drożdżr Porwein
-Galon 18 L (nie wiem czy nietypowy czy nie, wkazdym razie tyle ma bo mieżyłem go)
0. Zrobić Matke Drożdżową zgodną z opisem na opakowaniu drożdży.
1. Po 24 godzinach od zrobienia matki drożdżowej. 12 Kg wyśni (z czego gołymi rękami można wycisnąć 8litrów soku)
2. Wydrylowanie ich i wrzucienie do wiadra i pozostawienia na 24 godziny w zamknietym wiadrze.
2. Po 24 godzinach wyciśniece 8 litrów soku
3. Wlanie soku do baniaka.
4. Wlanie 1 litra wody
5. Zrobienie syropu z 1,5 kg cukru i 0,5 litra wody(ostudzić)
6. Wlanie syropu do baniaka
7. Wsypać pożywke dla drożdży (10 gram - 20 gram)
8. Wlać Matke Drożdżową
9. Zatkać baniak czopem z waty na 5 dni
10. W piątym dniu zrobić syrop z 1 kg cukru i 0,5 litra wody (ostudzic)
11.Wlać syrop do baniaka zatkać baniak rurka z korkiem.
12. W dwunastym dniu Zrobić syrop z 1 kg cukru i 0,5 litra wody (ostudzic) i wlac do baniaka
13. W dwudziestym dniu Zrobić syrop z 1 kg cukru i 0,5 litra wody (ostudzic) i wlac do baniaka
14. Po 12 tygodniach zrobić pierwszy obciąg. Doadać reszte cukru i reszte wody i znowu zakorkować na jakieś 8 tygodni.
Nastepnie można rozlac do butelek lub wypić.
-12 Kg wiśni (8 litrów soku)
-6,5 kg cukru
-4,5 litra wody
-Pożywaka
-Drożdżr Porwein
-Galon 18 L (nie wiem czy nietypowy czy nie, wkazdym razie tyle ma bo mieżyłem go)
0. Zrobić Matke Drożdżową zgodną z opisem na opakowaniu drożdży.
1. Po 24 godzinach od zrobienia matki drożdżowej. 12 Kg wyśni (z czego gołymi rękami można wycisnąć 8litrów soku)
2. Wydrylowanie ich i wrzucienie do wiadra i pozostawienia na 24 godziny w zamknietym wiadrze.
2. Po 24 godzinach wyciśniece 8 litrów soku
3. Wlanie soku do baniaka.
4. Wlanie 1 litra wody
5. Zrobienie syropu z 1,5 kg cukru i 0,5 litra wody(ostudzić)
6. Wlanie syropu do baniaka
7. Wsypać pożywke dla drożdży (10 gram - 20 gram)
8. Wlać Matke Drożdżową
9. Zatkać baniak czopem z waty na 5 dni
10. W piątym dniu zrobić syrop z 1 kg cukru i 0,5 litra wody (ostudzic)
11.Wlać syrop do baniaka zatkać baniak rurka z korkiem.
12. W dwunastym dniu Zrobić syrop z 1 kg cukru i 0,5 litra wody (ostudzic) i wlac do baniaka
13. W dwudziestym dniu Zrobić syrop z 1 kg cukru i 0,5 litra wody (ostudzic) i wlac do baniaka
14. Po 12 tygodniach zrobić pierwszy obciąg. Doadać reszte cukru i reszte wody i znowu zakorkować na jakieś 8 tygodni.
Nastepnie można rozlac do butelek lub wypić.