• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Dalej »

Wisnie po upałach

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wisnie po upałach
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#1
20-07-2007, 11:42
Witam, mam taki problem z wisniami, otóż po ostatnich upałach ( w Wlkp max temp była +36,8 st C) wisnie jakby się na drzewie troche przypiekły,m tzn maja lekki posmak kompotu i niektóre jakby troszke zbrązowiały (miąższ).
Pytanie jest takie, czy takich wisni można uzywać do wyrobu wina?? Czy nie bedzie to miało ujemnego wpływu na pozniejszy smak i kolor winka??
Pozdrawiam:spie:
Szukaj
Odpowiedz
SERVATOR Offline
Nalewkarski arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.013
Liczba wątków: 85
Dołączył: 05 2007
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: polskie owoce rulez!
#2
20-07-2007, 11:50
Robić, robić..... choćby dla eksperymentu.

Wczoraj kupiłem podobne śliwki. Same wyskakiwały ze skórek. W smaku bardzo mocno dojrzałe, może nawet lekko "kompotowe". Bez wahania dorzuciłem je do ratafii :big:
Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered
 
#3
20-07-2007, 11:54
Ewidentnie robić !
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#4
20-07-2007, 12:11
Ok dzieki, ale te popekane ze sładami zieleni (czytaj pleśni) ewidentnie odrzucać od reszty??
Prosze doradźcie (bo to moje pierwsze wino z wiśni)aby bylo półslodkie okolo 14-16 % alkoholu to ile litrów samego moszczu z wiśni pottrzebuje na 27 litrowy balon i ile litrów wody dodać do tego moszczu, aby wino nie bylo zbyt kwasne ale ekstraktywne???
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered
 
#5
20-07-2007, 12:16
Popsute i chore owoce oczywiście wyrzucasz. Bardzo dobre i sprawdzone przepisy masz TUTAJ Przelicz sobie proporcje tak pośrodku między winem 12-13 a 17-18. Z naszych doświadczeń wynika, że warto dłużej pofermentować wiśnie w miazdze - wtedy wino ma więcej smaczorów.
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#6
20-07-2007, 12:19
Tak tak, oczywiscie pofermentuje je kilka dni, bo za dlugo też nie moge (m. in brak drylownicy i wyjazd).
Kiedys dosc czestym błędem bylo u mnie zawsze to ze chcac miec bardziej aromatyczne wino, zbym malo rozcienczalem moszcz i wtedy wino wychodzilo zbyt kwasne a po pozniejszym rozcienczeniu-zbyt słabe:)
Dzieki za porady, jesli ktoś ma jeszcze cośna w/w temat to jestem otwarty na wszelkie uwagi:telefon:
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#7
20-07-2007, 12:33
doczytałem że moge przyjąc na 1 litr moszczu, dodatek 0,5 litra wody, czy tak??
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Dalej »

Wisnie po upałach


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-07-2025, 11:17 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa