• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Dalej »

Wino wiśniowe czy odpowiednie proporcje ?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
lukass Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
01-08-2007, 13:08
Witam dodam na początku że jestem kompletnym amatorem ale troche poczytałem więc co nieco się dowiedziałem ale do rzeczy.
Więc nastawiłem winko z wiśni miałem określoną ilośc wiśni. Pozbyłem się pestek, potraktowałem blenderem i wycisłem z miazgi sok. Następnie wlałem do balona w ilości:

23l soku z wiśni
20 litrów wody
8 kg cukru
15g pożywki biowin
drożdze bordaux biowin

Po 14 dniach fermentacja jakby osłabła. Piana na powierzchni zanikła ale jeszcze bulgocze. Sprawdziłem jak to owo winko smakuje i okazało się że jest kwaśne, w smaku nie wyczuwam cukru. Planowałem winko ok 14%. Teraz mam pytanie czy rzeczywiście z tego przepisu wyjdzie takie coś? I czy gdybym chciał mieć winko półwytrawne półsłodkie kiedy musiałbym dosłodzić je ? Czy wogóle jest coś takeigo możliwe ?
Szukaj
Odpowiedz
lechud13 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 71
Liczba wątków: 14
01-08-2007, 13:17
Dosładzanie jak najbardziej jest ok. Warto kupić areometr, pomoże ustalić Ci gęstość nastawu, dzięki czemu będziesz mógł wyliczyć zawartość %. Proporcje słuszne.
Szukaj
Odpowiedz
mnich71-71 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 6
Nastrój: optymistyczny - winiarczyk
01-08-2007, 13:21
1.jeśli chodzi o balon 50 l to za mało dałeś cukru o około 2 kg i wino na poziomie 14% 2.jak próbowałeś wyczułeś alkohol 3.a cukier dałeś w jednej porcji 4. tak musisz je dosłodzić najlepiej teraz
Szukaj
Odpowiedz
lukass Offline
Nowy użytkownik

01-08-2007, 13:38
Jeśli chodzi o alkohol to jest wyczuwalny. Cukier dałem w dwóch porcjach zresztą jak dodałem drugą porcję to po dwóch dniach prawie wykipiało. Teraz chodzi mi o to czy jak dodam te 2 kg cukru to czy znowu drożdze nie przerobią na procenty a wino znowu bedzie kwasne ? Czy może później dodaj po obciagu ?
Szukaj
Odpowiedz
jacuś Offline
Winiarz
Liczba postów: 827
Nastrój: Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami.
01-08-2007, 13:54
Witam.
Teraz masz winko ok. 13%, wg. mnie jest to ok 14%. Jeżeli chcesz mieć więcej dodaj cukier, w Twoim przypadku 1 kg to ok. 1,2% ( odlej trochę nastawu i rozpuść, nie dodawaj więcej wody). Tak czy inaczej po zakończonej fermentacji ubij drożdże piro i dosładzaj do smaku.
Pozdrawiam Jacek
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Szukaj
Odpowiedz
lukass Offline
Nowy użytkownik

01-08-2007, 18:53
Ok dzięki Panowie. Widzę że grono winotwórców (analogia do cudotwóców) działa prężnie mam nadzieję że niedługo oczywiście po degustacji dołącze do was ;-)
Szukaj
Odpowiedz
lukass Offline
Nowy użytkownik

03-08-2007, 17:50
I jeszcze jedno pytanie jeśli wystarczy mi te 13-14% po jakim czasie mam je zlewać ? Obecnie minęło 15 dni i praktycznie winko puknie moze 2 - 4 razy na minute piana zanikła.
Szukaj
Odpowiedz
mnich71-71 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 205
Nastrój: optymistyczny - winiarczyk
04-08-2007, 09:07
Witaj jeżeli twoje wino ma 14% i takie chcesz to zlewaj je teraz, a potem możesz siarkować aby zatrzymać dalszą fermentację. Ja bym jeszcze utrzymał fermentacje około 15 dni.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 08-03-2026, 08:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa