• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

ochrona przed ptaszyskami ? -help

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
winopijca Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 274
Liczba wątków: 10
Nastrój: ..a powinienem? tak publicznie? tutaj zawsze świeci słońce
01-08-2007, 15:56
Zwracam się z pytaniem do kogoś kto ma uprawe na większej pow. albo znaczne ilości krzewów aronii .
Od dzis nie lubię ptaków -wredoty zżarły mi jakieś 200kG i nadal sieją spustoszenie . Niestety moja działka jest na trasie ciagów migracyjnych ptaszysk i co dwa lata jak w zegarku pojawiają sie paskudy jak szrańcza .
Siatki nawet bardzo drobne takie jak na wisnie/czereśnie nie zdają egzaminu bo ptaszyska nauczyły się włazic pod nie. dwa lata temu myśliwi strzelali ze slepaków ale bystre ptaszyska na drugi dzień juz nie reagowały. Ma ktos jakiś pomysł bo nic nam nie zostanie..... buuuuuuuuuuu
Dodam że stan owocu nie pozwala jeszcze na jego przerób , środek nie dojrzały , sok słodki - i to jest chyba problem ....gdy owoc dojrzewa sok robi się cierpki
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
01-08-2007, 16:43
wiatrowka albo asg :>
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
01-08-2007, 17:06
Z ptaszyskami jest tak, że co jakiś czas trzeba zmienić "środek ochrony roślin".
Słyszałem o nagraniach z odgłosami drapieżnych ptaków i odtwarzaniu ich co jakiś czas przez głośniki.
Szukaj
Odpowiedz
Łukasz84 Offline
Winiarz
Liczba postów: 645
Liczba wątków: 7
01-08-2007, 17:20
albo zrób latawca w kształcie sylwetki lecacego ptaka drapieżnego i po kłopocie:) chyba że wolisz sobie zafundować ptaszka - jest to legalne jesli jupisz go z legalnej chodowli i tylko żeby polować z nim musisz należeć do koła (albo mysliwskiego albo od niedawna wystarczy sokolnicze) ale kto tu mówi o polowaniu, przecież wystarczy że ptaszek polata codziennie w okolicy a naje się wołowinką:) efekt murowany:)
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Nastrój: Dum spiro, spero.
01-08-2007, 19:22
Nie wierze w zadne straszydla. U mnie zzeraja wszystko: maliny, czeresnie, wisnie, sliwki, morele, aronie itp. Jedyna ochrona sa szczelne siatki, ale jak zalozyc siatke na osmiometrowa czeresne? A strzelac z wiatrowki na moim terenie nie wolno. Najgorsze, ze siedza na plocie od marca i czekaja - takie sprytne bestie.
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
01-08-2007, 20:22
Mój sąsiad drzewa, drzewka i krzewy okrywa firankami. Może to wygląda śmiesznie, ale jest skuteczne.
Szukaj
Odpowiedz
winopijca Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 274
Liczba wątków: 10
Nastrój: ..a powinienem? tak publicznie? tutaj zawsze świeci słońce
01-08-2007, 22:15
Cytat:chyba że wolisz sobie zafundować ptaszka - jest to legalne

ptaszka już mam ,,,,,,,,,,,,,,,, zabiły mnie smiechem...........
popadłem w komplexy ....help needed

edited: dostyałem PW że wywołam kolejny skandal wpisem o ptaszku ..... nie moja wina że bozia dała mi małego. wołał śbym byc sławny i z wielkim ... ale wracjac do tematu ......złamka...dzwonił sąsiad ptaszyska łamią krzewy tyle ich jest ,,, niecgh się który przyzna do ochrony
środowiska to bede w sporze zbiorowym z regulaminem forum......
Szukaj
Odpowiedz
Kko666 Offline
Winiarz
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 38
Nastrój: Jak Cabernet sauvignon ;)
01-08-2007, 22:31
Pozostaje tylko obrzyn i dużo naboi z drobnym śrutem... :chytry:
Szukaj
Odpowiedz
Łukasz84 Offline
Winiarz
Liczba postów: 645
Liczba wątków: 7
01-08-2007, 22:36
hmmmm chodziło mi o innego;P drapieznego (sokół, jastrząb, krogulec, pustułka, orzeł, itp - mniejszych od pustułki niepolecam bo moga sie ich niebać)

a co do ochrony to popieram... jednak są ptaki którym niegrozi jak narazie wyginiecie i sam dobrze o tym wiesz:) wiec mozna czasem kilku się pozbyć szczególnie kiedy robią szkody... a jakie to ptaki Cie tak prześladują??? bo chyba nienapisałeś wcześniej
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-07-2025, 10:40 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa